Відійшов у вічність відомий волинський вишивальник Юрій Савка

Відійшов у вічність відомий волинський вишивальник Юрій Савка

17.02.15 10:01 0 790
16 лютого 2015 року, відійшов у вічність майстер народної творчості Юрій Емануїлович Савка, знаний не лише на Волині вишивальник.

Народився Юрій Емануїлович 1934 року на Івано–Франківщині. Захопившись мистецтвом вишивки у зрілому віці, під впливом зустрічі з творчістю знаменитого вишивальника Дмитра Блажейовського, створив власну школу вишиваного портрета.

На полотнах майстер відтворював і відроджував українську історію. У його доробку - портрети політиків, письменників, митців, культурних та релігійних діячів, зокрема, Лесі Українки, Тараса Шевченка, Івана Франка, Данила Галицького, Івана Богуна, Романа Шухевича, Ніла Хасевича, В'ячеслава Чорновола, Олександра Юрченка, а також Папи Римського Івана Павла ІІ, митрополита Андрія Шептицького та багатьох інших, хто зробив свій вагомий внесок у історію та культуру України і нашого краю.

Перша виставка робіт майстра відбулася 1998 року з нагоди 7-ої річниці Незалежності України. Загалом презентував близько 60 персональних виставок.

Савка Юрій Емануїлович займав активну громадську позицію, часто долучався до загальноміських культурно-мистецьких заходів, брав участь в акції «Подаруй вишиванку дитині-сироті», презентував волинську вишивку на першому бієнале народної вишивки «Український рушничок» імені Героя України, відомої майстрині-вишивальниці Віри Роїк у м.Сімферополі, був постійним учасником ярмарків народної творчості у м.Луцьку. Цінував кожен день і кожну годину свого життя, віддавав всього себе улюбленій справі. На жаль, чимало його задумів залишилися нереалізованими....

Не стало Майстра, але залишились його чудові вироби і справа, що житиме у творчості друзів, послідовників, у захопленні тих людей, яким він прищепив любов до української вишивки.

Висловлюємо щирі співчуття родині та близьким покійного.

Прощання з Юрієм Емануїловичем відбудеться 17 лютого 2015 року з 10.00 до 12.00 у Будинку панахиди.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Львові на одній з ...

КОМЕНТАРІ