Мінські угоди – перемога України,але Путіну не можна вірити,– «Вільний мікрофон»

Мінські угоди – перемога України,але Путіну не можна вірити,– «Вільний мікрофон»

17.02.15 10:39 0 628
Більшість мешканців Західної України і Києва не вірять, що останні Мінські угоди зможуть покласти край війні на сході України. Втім, близько 70% учасників народного проекту «Вільний мікрофон» на телеканалі ZIK усе ж вбачають у домовленостях більше позитивних моментів, аніж негативних. Президент України Петро Порошенко після завершення переговорів лідерів держав у "нормандському форматі" у Мінську. Фото: АПУ/Facebook

Такими є результати опитування традиційної рубрики програми «Питання тижня», що під час знімання 14 лютого звучало так: «Мінські угоди – перемога чи поразка?».

Народні оратори виділяли кілька причин, чому Мінські угоди варто вважати радше перемогою, аніж поразкою для України. Серед головних – реальний шанс зупинити кровопролиття, яким країна просто зобов’язана була скористатися.

«Так чи інакше це – перемога, бо дасть змогу врятувати чиїсь життя. Думаю, якщо бойові дії і не припиняться в повному обсязі, то принаймні не матимуть таких великих масштабів, – переконаний ужгородець. – Але я дуже сумніваюся, що в майбутньому ці домовленості виконуватимуться в повному обсязі. Думаю, це не мир, а тільки перемир’я, і, можливо, воно триватиме не надто довго».

Навіть коротке затишшя Україні вкрай потрібне, щоб знову зібратися зі силами, – переконані українці.

«Мінські угоди дають нам час, щоб підвищити боєздатність нашої армії», – висловив думку багатьох один із учасників «Вільного мікрофону». А ще додав: «Мінські угоди свідчать, що Європа готова нас підтримувати, Європа не йтиме на ультиматуми Росії. Шантаж зі сторони РФ Європа вважає неприйнятним».

До речі, близько 20% учасників опитування називають Мінськ-2 саме перемогою на дипломатичному фронті. Зокрема, важливо, що перемовини відбувалися на рівні глав держав.

«Із точки зору дипломатичної гри маємо перемогу, – міркував киянин. – Путіна змусили взяти участь у переговорах і виступити гарантом виконання угод. Це значить, що він більше не зможе відсторонювався від того, що відбувається в Україні. А от із практичної точки зору, на жаль, це нічого не значить. Війна як тривала, так і триває».

Саме тим, що на практиці Мінські угоди не зможуть суттєво змінити ситуацію на фронт, близько 20% народних ораторів пояснили, чому вважають домовленості поразкою України.

«Лише за добу біля ста одиниць техніки перейшли наш кордон. Ніякого перемир?я не буде. Вони все ж таки захочуть захопити Дебальцеве, Маріуполь», – заявив один із учасників програми.

«Під час війни переговори можливі у двох форматах – або щодо перемоги, або щодо визнання своєї поразки. Той формат, який запропонували нам, а саме фактичне визнання де-юре «ДНР» і «ЛНР» – це поразка. Більше того, Україну зараз змушують до відновлення інфраструктури. Тобто, все, що руйнувала Росія упродовж року, зараз буде відновлюватися коштами із бюджету України», – заявив киянин.

Водночас навіть ті, хто вважає Мінські угоди перемогою для України, не вірять у те, що Путін виконуватиме домовленості до кінця. Близько 90% народних ораторів переконані: довіряти президенту РФ – себе обманювати.

«Скільки він разів обманював, скільки підписував ці домовленості! Але і далі заводить війська, техніку!», – виголосив чоловік у Києві.

«Путін – непередбачуваний, тому тільки Бог знає, що далі буде», – додав мешканець Луцька.

Відтак чимало учасників «Вільного мікрофону» були дуже обережними у своїх оцінках Мінських угод, зазначаючи: потрібен час, щоб подивитися, як виконуватимуться домовленості. І вже по тому можна буде робити бодай якісь висновки.

«Має пройти бодай кілька днів після 15 лютого. Тоді більш-менш стане зрозуміло, що для нас Мінські угоди – поразка чи перемога, – припустив чоловік у Рівному. – Якщо справді вдасться зупинити кровопролиття, якщо припиняться обстріли населених пунктів – це буде перемога».

«Наразі це і не поразка, і не перемога. Вважаю, що будуть ще одні перемовини. Був Мінськ-1, відбувся Мінськ-2. Думаю, буде ще Мінськ-3, а, може, і Мінськ-4. Попереду ще багато домовленостей», – спрогнозував молодий чоловік у Чернівцях.

Більше думок українців про Мінські угоди можна почути щовечора на телеканалі ZIK у спеціальних випусках «Вільного мікрофона» – «Питання тижня». Поточні випуски програми дивіться щодня і щогодини у денний та вечірній час.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: В Чернігівській області в ...

КОМЕНТАРІ