Якби Ленін був на місці наших політиків,то вже давно зніс би власні пам’ятники,– історик

Якби Ленін був на місці наших політиків,то вже давно зніс би власні пам’ятники,– історик

17.02.15 10:17 0 689
«Ленінопад», який уже понад рік триває на всій території України, мав відбутися одразу після здобуття Незалежності у 1992 році. Й ініціаторами цього явища мала стати влада, – якби тогочасні політики справді думали будувати незалежну українську державу. Принаймні сам Ленін, здобувши владу у складних умовах, прекрасно розумів значення монументів, які можуть нагадувати людям про нещодавнє минуле.

Про це говорив доктор історичних наук Юрій Шаповал у гостях історичного тележурналу «Історична правда з Вахтангом Кіпіані» (щонеділі о 22:30, щочетверга о 22:00 на телеканалі ZIK).

«Після перемоги більшовиків Ленін особисто сформулював план монументальної пропаганди, – розповів Юрій Шаповал. – Навесні 1918 року почали зносити всі пам’ятники часів царату. Ленін прекрасно розумів їхнє значення і вплив на людей. Він не був демагогом, як деякі із наших політиків, які про пам’ятники Леніну говорили: «Не ми ставили – не нам зносити». Як це не вам? Якщо ви творите незалежну українську державу, значить вся символіка має бути українською, а не якогось минулого періоду».

Також Юрій Шаповал розповів, як Леніну вдалося захопити багатьох українців ідеєю революції, і які плани щодо України мав насправді.

«Треба бути відвертим: Ленін – один із найвизначніших і великих політиків ХХ століття. Інша річ, його дії. Але беззаперечним є одне: він мав мету, якою жив із молодих років – революція і влада – і твердо йшов до неї, не гребуючи ніякими методами. Леніну треба було повалити Тимчасовий уряд? Тож уже в липні 1917 року не було кращих статей на захист України, аніж статті Леніна. Він писав: «Дайте Україні свободу, а потім українці самі визначаться, чи потрібна їм самостійність чи ні». Ви розумієте, яке це мало значення, з яким ентузіазмом сприймалися ці слова?».

Насправді ж, за словами історика, Ленін мав до України винятково споживацьке ставлення. Відтак одразу після Жовтневої революції, у грудні 1917 року, він заявив геть протилежне: Україна може забути про самостійність. У своїх листах він писав, що Україна – це хліб і вугілля, які нікому і ніколи не віддадуть.

«Тогочасні українські державні діячі ставилися до Леніна винятково як до диктатора. А одразу після смерті Леніна Володимир Винниченко написав, що помер геній підлості», – додав Юрій Шаповал.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернівецька область: за ...
Наступна новина: На виконання постанов ...

КОМЕНТАРІ