Іспанська журналістка закликає Європу протидіяти анонімним погрозам у соцмережах

Іспанська журналістка закликає Європу протидіяти анонімним погрозам у соцмережах

17.02.15 11:14 0 600
Незалежна іспанська репортерка й авторка Майте Карраско (Mayte Carrasco) викрила ісламістських тролів і звернулася із закликом до Європи ефективно протидіяти антимедійному свавіллю у соціальних мережах.

Про це пише на сайті віденського Міжнародного інституту преси (IPI) координатор з цифрових медіа Хав’єр Луке (Javier Luque).

Після показу документального фільму про ісламський фундаменталізм з її коментарем Карраско відразу отримала на Twitter «шквал» образ і погроз. Слова «брехуха» та «блудна дівка» надходили на її адресу з декількох анонімних Twitter-аккаунтів і «повністю координувалися», – заявила репортерка.

Також Карраско погрожували на Twitter убивством. Це співпало з публікацією її книги про війну у Сирії. Двоє погроз вона добре пам’ятає. В одній з них говорилося: «У сутінках твоїх днів ти почуєш наш сигнал», в іншій – «Ти помітиш це у власному тілі».

Автор другого твіту вилучив його після того, як журналістка вирішила повідомити про це іспанську владу. «Повідомлення було видалене, однак ці слова застрягли у моїй пам’яті», – говорить Майте Карраско.

Мета цієї акції – залякати професійних журналістів, вважає вона. «Ті, хто висвітлював арабські революції, знають про що йдеться, – пояснює Карраско. – Коли вони вичерпують себе, то для того, щоби перевести війну за межі їхніх кордонів не існує жодної проблеми».

Іспанська репортерка вирішила публічно викрити те, що з нею сталося. Вона заявила, що заохочує своїх колег, які також зазнають переслідувань у мережі, «зробити крок вперед» і «просити європейську владу покласти край анонімним погрозам у соціальних мережах».

Інцидент із Карраско, – не поодиноке явище. Організація з захисту свободи слова Index of Censorhip тільки в останньому семестрі 2014 року зареєструвала десятки випадків образ, погроз і порушень прав онлайн-журналістів в Європі.

В опитуванні репортерів, проведеного британським Університетом Центрального Ланкаширу, 70 відсотків респондентів засвідчили, що їх ображали через Twitter за професійну роботу. Половина журналістів зазнала особистих образ, а 27 відсотків – прямих погроз. Як наголошується у доповіді, зазвичай респонденти блокували аккаунти, з яких надходили образи, чи, принаймні, вилучали зловмисні твіти.

Майте Карраско вважає, що це явище існує, оскільки деякі колеги применшують образи й наклепи тролів у соціальних мережах і дають їм можливість тривалий час перебувати у мережі.

«Вони (тролі) існують тому, що ми їх не викриваємо і дозволяємо, щоб такі злочини лишалися безкарними аж поки справа не доходить до фізичних погроз», – наголошує іспанська журналістка.

«Неймовірно, та, схоже, я виявляю хоробрість, коли працюю у власній оселі», – іронізує вона.

Протягом майже десятиліття Карраско висвітлювала конфлікти в Афганістані, Сирії, Лівії, Малі, Чечні, Інгушетії, у Грузії. Працювала кореспондентом у Москві.

40-річна Майте Карраско співпрацювала з іспанськими та закордонними медіа: El País (Іспанія), iTELE-Canal Plus (Франція), DPA, Die Welt (Німеччина), Publico, La Nacion (Аргентина), Cadena SER, Yo Dona, Telecinco News, Foreign Policy (Іспанія), OpenDemocracy (Велика Британія) та з іншими.

Вона – авторка таких книг, як «Хочемо знати» (2012), «Камікадзе» (2012) та півавторка електронної книги «Я буду у раю» (2012), повідомляє «Телекритика».

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Китайський Новий рік ...

КОМЕНТАРІ