ВК «НАСТУП»: влада повинна захищати права громадян і лише потім - банків

ВК «НАСТУП»: влада повинна захищати права громадян і лише потім - банків

17.02.15 12:16 0 775
У середу, 18 лютого 2015 року о 10.00 год. під стінами Українського дому (вул. Хрещатик, 2) стартує безстрокова акція протесту валютних позичальників зі всієї України.

Люди обурені та погрожують масовими протестами, адже нова влада вже майже рік не хоче законно врегулювати питання валютних кредитів, натомість банківське лобі відстоює власну позицію, яка жодним чином не полегшує сплату валютних кредитів для сотень тисяч українців.

ВК «НАСТУП» повністю підтримує громадський рух «Фінансовий Майдан» та закликає всіх небайдужих людей допомогти відстояти права споживачів фінансових послуг та захистити представників малого та середнього бізнесу, які сьогодні підтримують українську армію.

На сьогодні ми маємо прецедент, коли людям в грубій формі відмовляють, проти кредитних позичальників ведуть інформаційну війну, звинувачуючи їх в тому, що вони брали валютні кредити, в людей забирають останнє, посилаючись на розробку документів (Меморандуму), виконання якого для банківських установ носить лише рекомендаційний характер і не є обов’язковим.

Голова ВК «НАСТУП» Руслан Секела переконаний, що «Влада повинна передусім захищати права громадян і лише потім - банків. Українцям досить розплачуватись власними коштами та здоров'ям за помилки влади, адже, з моменту укладення договору між позичальником та банком гривня щодо долара девальвувала у п'ять разів, а сума зобов'язань позичальників перед банком збільшилася на 400%. На сьогодні банки вже заробили на валютних кредитах, тому далі їх обслуговувати неможливо».

На думку Р. Секели для вирішення питання валютних позичальників потрібно прийняти закон, за яким люди отримають право переводити свої кредити в гривню по курсу, який діяв на момент укладання договору. Різницю від конвертації кредитів в гривню потрібно розділити між банком, позичальником та державою.

«Нова «демократична» Верховна Рада має прийняти закон, який врегулює проблему валютних кредитів. Ми всі розуміємо, що більшість валютних позичальників є представниками малого та середнього бізнесу, і саме ці люди сьогодні є волонтерами, саме за їхні гроші відбувається підтримка наших хлопців, котрі служать в АТО та переселенців зі Сходу. Тому влада має піти їм назустріч», - резюмував Секела.

Нагадаємо, що 2005 році банківську систему України масово вливався іноземний капітал з гаслом залучення в економіку дешевих фінансових ресурсів. На той момент у банків не було довгострокових ресурсів у гривні, а банкам із західним капіталом було зручно видавати кредити у тій валюті, у якій вони отримували кошти від своїх материнських структур.

З 2006 року набуло розмаху масове, надзвичайно прибуткове для банків споживче кредитування населення в іноземній валюті. Сьогодні про наслідки для держави і людей цього походу за прибутком намагаються публічно не говорити, а валютні позичальники справді стали рабами банківської системи.

Прес-служба ВК «НАСТУП»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ