На Тернопіллі питання мобілізації,патріотичного виховання обговорили в ОДА

На Тернопіллі питання мобілізації,патріотичного виховання обговорили в ОДА

18.02.15 09:34 0 636
Питання мобілізації, відновлення патріотичного духу та інформаційну політику області обговорили під час круглого столу, який відбувся 17 лютого в Тернопільській обласній державній адміністрації під головуванням виконувача обов'язків голови ОДА Івана Крисака. Участь у круглому столі також взяли виконувач обов'язків заступника голови ОДА Іван Бабійчук, військовий комісар Тернопільського обласного військкомату полковник Володимир Катинський, представники духовенства, громадськості та ветерани УПА.

«У Луганській та Донецькій областях точиться війна, незважаючи на переговори та мирні договори. Президент робить все, щоб зупинити кровопролиття, тому в країні оголошена мобілізація, - констатував Іван Крисак. – Але якщо на початку мобілізації Тернопільщина одною з перших відгукнулася на події в Україні, то зараз ситуація набагато гірша. Чоловіки масово уникають мобілізації. Ці проблеми я хочу обговорити з вами під час круглого столу. Вірю, що ви підкажете і порадите як діяти далі».

За словами Архієпископа Тернопільського, Кременецького і Бучацького Нестора, за 20 років незалежності в українського народу несформоване до кінця відчуття єдності.

«На жаль, ми дійшли до тієї точки, коли роз'єднаність руйнує державу. Я завжди під час проповідей наголошую на необхідності ставати на захист держави. Нам дійсно потрібно прививати людям розуміння відповідальності за всю Україну, а не лише за Галичину чи своє місто. Якщо ми не зрозуміємо цього, то ворожі танки приїдуть сюди. Чекати, поки хтось захистить нашу батьківщину, зараз недоречно. Виховна робота має проводитися в школах, вузах. Патріотизм має бути непоказним. Діти мають рости з думкою, що кожен повинен захищати Батьківщину», - наголосив Владика.

Як підкреслив Декан деканату м. Тернополя Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ о. Віталій Козак, ситуація на Тернопільщині свідчить про недостатню патріотичну та просвітницьку роботу.

«Частина свідомих людей бере активну участь у політичних процесах, але треба зважити, що є й великий відсоток несвідомих людей, - зазначив він. – Коли постає випробовування, яке маємо багато хто проявляє слабкість та малодухість. Часто ми звикли прикривати її гучними словами. Тому важливо, щоб патріотичне виховання було частиною державної концепції. Хотілося б, щоб громадські організації активно прищеплювали патріотизм з дитячих років. Проблеми, з якими ми зіштовхнулися, свідчать про брак благородства, самопожертви».

За словами Тернопільського обласного військового комісара полковника Володимира Катинського, боягузів захищати Батьківщину не змусиш.

«В області є чоловіки, які підуть захищати країну, але чекають на повістки. Тому наше завдання достукатися до людей, які в такому невизначеному стані. Вони патріоти, однак самостійно не насмілюються взяти до рук зброю», - констатував Володимир Катинський.

Долучилися до діалогу і представники Братства вояків Української Повстанської Армії Подільського краю «Лисоня». За словами ветерана УПА Ярослава Бреги, свідомі молоді люди є, доказ цьому - Революція Гідності.

«Відчуття патріотизму не загубилося, просто його слід відновити. Чим більше на нашу націю тиснуть, тим більше ми встаємо з колін», - переконаний ветеран УПА.

За словами виконувача обов'язків заступника голови ОДА Івана Бабійчука, за останні півроку в свідомості українців стався великий прорив.

«Ми зробили великий крок вперед, однак він недостатній, - наголосив він - За 20 років органи державної влади знищили, їм ніхто не довіряє. А ви є моральними провідниками. тут зібралися люди, які своїм прикладом повинні підказувати шлях до відновлення цілої країни».

Значну увагу патріотичному вихованню та військовій підготовці юнаків приділила обласна організація Української спілки воїнів Афганістану. Про це під час круглого столу повідомив її голова Сергій Лісовий.

«Восени ми відкрили навчальний центр з підготовки до цивільної оборони. Наші вихованці зараз в зоні бойових дій, деякі займаються волонтерською роботою. З досвіду скажу, що в призовників виникає багато питань, тому потрібно вести роз'яснювальну роботу», - наголосив Сергій Лісовий.

Долучилася до круглого столу і керівник Всеукраїнського Центру пошуку волонтер Алла Борисенко. Вона наголосила, що потрібно провадити правильні інформаційну політику, адже ми значно програємо російській пропаганді.

«Чимало громадських організацій, політичних діячів лише «піаряться» на мобілізації та допомозі нашим військовим. В той час, коли українцям не вистарчає достовірної інформації про перебіг подій на сході та реальний стан речей в Україні. Обласна влада, військкомат, громадські організації, священнослужителі та ЗМІ мають об'єднатися та здійснювати активну просвітницьку роботу», - констатувала Алла Борисенко.

За словами голови Громадської ради при Тернопільській ОДА Лариси Римар, навести порядок в Україні вдасться за умови стійкої політичної волі і громадянської позиції кожного.

«Для мене є дивним, що в області, де є стільки чоловіків, не можуть виконати плану мобілізації, - підкреслила Лариса Римар. – Призвели до того, що ми не маємо мужніх солдатів перебільшене материнське піклування та материнська любов. Батьки власним прикладом повинні виховувати свідомих громадян нашої держави».

На завершення круглого столу зачитали звернення Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій про обов'язок допомоги у захисті Батьківщини. Як зазначив Іван Крисак, звернення повністю підтримує влада краю.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Тернополі продовжують ...
Наступна новина: В Луцьку міський голова ...

КОМЕНТАРІ