В Україні розпочато роботу над створенням комплексної системи загальнонаціонального протиповеневого моніторингу

В Україні розпочато роботу над створенням комплексної системи загальнонаціонального протиповеневого моніторингу

18.02.15 10:49 0 710
Нещодавно представники Українського науково-дослідного інституту цивільного захисту: взяли участь у брифінгу, присвяченому створенню в Україні унікальної електронно-математичної моделі прогнозування повеней. Старший науковий співробітник відділу

моделювання надзвичайних ситуацій НДЦ інноваційних технологій кандидат технічних наук, доцент Інга Урядникова та провідний науковий співробітник цього відділу Станіслав Валуйський долучилися до обговорення питань, пов’язаних з прогнозуванням повеней.

Організатори заходу розповіли присутнім про створення в Україні комплексної системи європейського рівня загальнонаціонального повеневого моніторингу прогнозування паводків на річках Прут та Сірет. Оскільки ці річки є транскордонними, наслідки їхнього розливу матимуть відгук і на територіях Молдови та Румунії. Тож ці країни, щоб запобігти лиху, об’єднали зусилля та отримали фінансову підтримку Європейського Союзу в рамках Румунсько-Молдавського-Українського проекту East Avert. Завдяки цьому Україна має можливість реалізувати комплексну систему протиповеневого моніторингу щоб максимально скоротити щорічні людські втрати та матеріальні збитки від повеней у басейнах цих річок.

Як пояснив Марк Железняк, завідувач відділом математичного моделювання навколишнього середовища Інституту проблем математичних машин та систем НАН України, Лауреат державної премії України у сфері науки і техніки, професор Інституту радіоекології Університету Фокусіма (Японія), така система не лише дозволить вчасно і з високою точністю прогнозувати зони повеневих затоплень, але й зможе також використовуватись для підтримки проектування найбільш ефективних інженерних протиповеневих заходів. «Проект об’єднає підсистеми автоматизованого вимірювання та збору даних моніторингу за станом річок, нові цифрові карти їх басейнів, а також сучасні комп’ютерні моделі прогнозу рівнів можливих затоплень на Пруту та Сірету», - зазначив Марк Йосипович.

Також про унікальність проекту комплексної системи розповідали Олександр Мельник – керівник Фонду сприяння розвитку геоінформаційних технологій та послуг в Україні, Олексій Іщук – провідний ГІС-аналітик в Україні, провідний експерт з впровадження ГІС для низки європейських проектів, Андрій Демиденко – засновник Українського відділення міжнародної організації «Глобальне водне партнерство», міжнародний експерт з інтегрованого управління водними ресурсами, старший науковий співробітник відділу математичного моделювання навколишнього середовища Інституту проблем математичних машин та систем НАН України, Микола Курган – директор департаменту систем технологічного моніторингу АТ «Банкомзв’язок», Юлія Оліфір – керівник проектів департаменту систем технологічного моніторингу АТ «Банкомзв’язок».

Впровадження системи дозволить:

-отримати точну та оперативну інформацію з автоматичних гідропостів про рівні води для оцінки стану гідрологічної обстановки;

-моделювати та прогнозувати можливий сценарій розвитку повеневої ситуації з метою оцінки можливих наслідків;

- визначати зони високого ризику паводків для оптимізації витрат на запобіжні заходи;

- створити систему інформування.

Запуск в експлуатацію комплексної системи загальнонаціонального повеневого моніторингу прогнозування паводків на ріках Прут та Сірет планується до кінця листопада цього року.

УкрНДІ ЦЗ
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Житомирі дільничні ...
Наступна новина: На Львівщині правоохоронці ...

КОМЕНТАРІ