Рівненщина: хочете стати власником зброї? Зверніться у міліцію!

Рівненщина: хочете стати власником зброї? Зверніться у міліцію!

18.02.15 09:24 0 842
Тож які необхідно подати документи до органів внутрішніх справ (далі - ОВС), аби отримати дозвіл на придбання зброї, розповів інспектор з дозвільної системи Острозького МВ УМВС України в Рівненській області Андрій Кравченко.

У міліції надаються дозволи для придбання наступних видів зброї:

- мисливська нарізна, комбінована, гладкоствольна та холодна зброя;

- газові пістолети і револьвери;

- пристрої вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими кулями.

Для кожного із цих видів зброї до міліції необхідно подати різний пакет документів, перелік яких наводимо нижче.

Мисливська нарізна, комбінована, гладкоствольна та холодна зброя

Щоб отримати дозвіл на придбання мисливської нарізної, комбінованої, гладко ствольної зброї, громадянами подаються такі документи:

- письмове клопотання щодо видачі дозволу на ім'я керівника ОВС;

- заповнена картка-заява;

- медичний висновок лікувального закладу про відсутність протипоказань, що перешкоджають придбанню зброї;

- копія договору страхування;

- довідка про проходження вивчення матеріальної частини зброї, правил поводження з нею та застосування;

- платіжне доручення (квитанція) установи банку про оплату послуг за видачу такого дозволу.

Дозволи на придбання зброї видаються громадянам співробітниками ОВС після пред'явлення паспорта або документа, який засвідчує особу. Невикористані дозволи мають бути повернені в ОВС.

Військовослужбовці Збройних Сил України, інших військових формувань дозволи на придбання, зберігання мисливської, гладкоствольної, нарізної, комбінованої вогнепальної, пневматичної і холодної зброї одержують після подання відповідного рапорту, довідки з місця роботи, платіжного доручення (квитанції) установи банку про оплату послуг за видачу такого дозволу та заповненої картки-заяви.

У свою чергу, для одержання дозволу на зберігання, носіння вогнепальної мисливської, гладкоствольної, нарізної, комбінованої та пневматичної зброї, арбалетів власниками в ОВС подаються:

- письмове клопотання щодо видачі дозволу на ім'я керівника ОВС;

- три фотокартки розміром 3х4 см;

- дублікат дозволу на придбання зброї з відміткою магазину про продану зброю або інший документ, що засвідчує джерело надходження та приналежність зброї;

- платіжне доручення (квитанцію) банку про оплату послуг за реєстрацію зброї;

- копія договору страхування, якщо такий не надавався при отриманні дозволу на придбання зброї.

Газові пістолети і револьвери

Для отримання дозволу на придбання газових пістолетів (револьверів) громадяни (крім осіб, які мають дозвіл органу внутрішніх справ на зберігання і носіння мисливської та відомчої вогнепальної зброї) подають до органу внутрішніх справ:

- заповнену картку-заяву;

- дві фотокартки розміром 3х4 сантиметри;

- висновок (довідку) медичного закладу (лікувально-кваліфікаційної комісії) встановленої форми;

- квитанцію про оплату послуг, пов'язаних з оформленням документів для видачі дозволу на придбання газових пістолетів (револьверів) – за кожну одиницю.

Для отримання дозволу на зберігання (носіння) газових пістолетів (револьверів) їх власники (користувачі) подають до органу внутрішніх справ також корінець дозволу на придбання з відміткою спеціалізованого магазину про продаж газового пістолета (револьвера) та квитанцію (платіжне доручення) про оплату послуг, пов'язаних з оформленням документів для видачі дозволу на зберігання (носіння) газових пістолетів (револьверів).

Пристрої вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими кулями

Для одержання дозволу на придбання пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовою кулею, особи, яким дозволено зберігання і використання таких пристроїв, подають наступні документи:

- рапорт (заяву) на ім'я начальника УАСМ (ВАСМ) про видачу дозволу;

- заповнену картка-заява;

- довідку з місця служби (роботи);

- медичну довідку для отримання дозволу (ліцензії) на об'єкт дозвільної системи;

- довідку про проходження навчання та здачу заліків з вивчення матеріальної частини пристроїв, правил застосування та заходів безпеки;

- квитанцію про оплату послуг за видачу такого дозволу.

Для одержання дозволу на зберігання і носіння подаються наступні документи:

- рапорт (заява) на ім'я начальника УАСМ (ВАСМ) щодо реєстрації придбаного пристрою;

- 2 фотокартки розміром 3х4 см;

- дублікат дозволу з відміткою магазина про реалізацію пристрою або інший документ, що засвідчує джерело надходження та належність пристрою;

- квитанція про оплату послуг за видачу такого дозволу.

Умови зберігання зброї

Місце зберігання зброї теж відіграє немаловажну роль у отриманні дозволу, адже перед його видачею співробітник міліції обов'язково завітає до вас у гості, аби перевірити умови зберігання зброї.

Мисливська вогнепальна (газова) зброя повинна зберігатися за місцем постійного проживання в металевому сейфі (ящику), спеціально виготовленому для зберігання зброї, що закривається внутрішнім замком. Сейф (ящик ) для зберігання зброї повинен бути прикріплений до підлоги або стінки, при цьому зброя має бути в розрядженому стані. Ключі від сейфа зберігаються особисто у власника зброї або в надійному місці, виключаючи доступ до зброї будь-яких сторонніх осіб, в тому числі близьких родичів).

Співробітники міліції мають право проводити перевірку стану зберігання зброї з 07.00 до 22.00 години. За допущені порушення правил дозвільної системи зброя може бути вилучена згідно з діючим законодавством.

У разі втрати або викрадення зброї, а також при зміні місця проживання власник зброї повинен відразу сповістити про це до міліції, де на обліку знаходиться зброя.

У разі наявності трьох і більше одиниць зброї, приміщення (будинок, квартира) повинні бути обладнані охоронною сигналізацією з виводом на ПЦО міліції.

Власник зброї повинен попередити своїх родичів, що у разі його смерті, зброю необхідно протягом п'ятиденного терміну здати до міліції на тимчасове зберігання до вирішення питання щодо успадкування майна.

Під час перенесення або перевезення вогнепальна зброя має бути у розрядженому стані (для напівавтоматичної зброї відсутність патрону у патроннику).

У всіх випадках, під час перенесення або перевезення зброї, боєприпасів до неї, власник зобов'язаний мати при собі дозвіл ОВС на право зберігання зброї.

Категорично забороняється передавати зброю іншій особі.

Записала Вікторія АНТОНОВА,

Острозький МВ УМВС
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Буковинські міліціонери ...
Наступна новина: У Тернополі продовжують ...

КОМЕНТАРІ