В нинішній опалювальний сезон Вінниччина в бюджетній сфері вже зекономила шість мільярдів кубічних метрів природного газу (+фото)

В нинішній опалювальний сезон Вінниччина в бюджетній сфері вже зекономила шість мільярдів кубічних метрів природного газу (+фото)

18.02.15 09:03 0 630
Як проходить на Вінниччині опалювальний сезон, які заходи вживаються щодо енергоефективності та які умови кредитування на енергозберігаючі матеріали, твердопаливні та електрокотли доступні для вінничан говорилося 17 лютого під час прес-конференції. Спікерами заходу, який відбувся в прес-центрі департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації були директор департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури облдержадміністрації Анатолій Вакар та заступник начальника філії з роздрібного бізнесу обласного управління Ощадбанк Олена Яблочнікова.

За словами Анатолія Вакара, опалювальний сезон на Вінниччині проходить стабільно, оселі, які гріються з централізованих джерел, стовідсотково забезпечені теплом, немає проблем і в індивідуальних споживачів газу.

«В рамках нинішнього опалювального сезону, населення області в порівнянні з відповідним періодом минулого року зменшило споживання газу на 11%. І це при тому, що кількість споживачів збільшилася на 7%. Також торік ми перевели 135 котелень бюджетної сфери на альтернативні види палива. Завдячуючи цьому, уже в бюджетній сфері маємо економію 6 мільярдів кубічних метрів газу. Хоча згідно розрахунків ми планували зекономити майже 7 мільярдів кубічних метрів блакитного палива. Але ще попереду 2 місяці опалювального сезону, думаю ми зуміємо зекономити і більше 7 мільярдів» – наголосив Анатолій Вакар.

Цьогоріч на Вінниччині планують перевести на альтернативні види палива 136 об'єктів в бюджетній сфері.

«Аби втілити в життя задумане, коштів немає. Маємо надію на фонд регіонального розвитку та місцеві бюджети, які цьогоріч отримали більше повноважень. Крім того, на ці цілі вже виділено 5 мільйонів гривень з обласного бюджету. Маємо наміри, аби в сільській місцевості були переведені усі школи на альтернативні види палива» – зауважив Анатолій Вакар.

До впровадження енергоефективних заходів населення стимулює держава. Так, за словами заступника начальника філії з роздрібного бізнесу обласного управління Ощадбанк Олени Яблочнікової, в жовтні минулого року набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження». Згідно Постанови АТ «Ощадбанк» визначено єдиним уповноваженим банком на реалізацію Державної цільової економічної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010—2015 роки в частині «стимулювання населення до впровадження енергоефективних заходів шляхом відшкодування частини тіла кредиту, залученого на придбання котлів з використанням будь-яких видів палива та енергії (за винятком природного газу).

«Державна програма передбачає відшкодування частини суми кредиту одноразово кожному позичальнику в розмірі 20 % суми кредиту, залученого ним за одним кредитним договором на придбання котла з використанням будь-яких видів палива та енергії (крім природного газу), але не більше як 5000 гривень та за умови надання до Банку таким позичальником документу, який підтверджує отримання котла у продавця. Обов'язковою умовою для включення уповноваженим банком відомостей щодо кредиту, наданого позичальнику — фізичній особі, до зведеного реєстру, який подається до Держенергоефективності для відшкодування частини суми кредиту, є подання таким позичальником уповноваженому банку документів (їх копій), що підтверджують цільове використання кредитних коштів, зокрема: договору купівлі-продажу котла (за умови його укладення); рахунка-фактури на оплату придбання котла; документів, які підтверджують передачу котла позичальнику — фізичній особі» – підкреслила Олена Яблочнікова.

По Україні програмою скористалося майже 1800 осіб, які придбали котли, що працюють не на приробку газу, а на інших видах палива. За 2014 рік філією Вінницьким обласним управлінням Ощадбанку було видано кредити 68 особам, на суму майже 700 тисяч гривень.















Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Йосиф Ситник: "Цільова ...
Наступна новина: У Львівській області у ...

КОМЕНТАРІ