Заяву до суду або в прокуратуру можна подати електронною поштою

Заяву до суду або в прокуратуру можна подати електронною поштою

18.02.15 17:30 0 1963
13 лютого 2015р. Голосіївський районний суд міста Києва виніс ухвалу на користь громадської організації «Електронна демократія» та зобов’язав прокуратуру відкрити кримінальне впровадження на основі електронної заяви.

Причиною звернення до Суду послужила бездіяльність прокуратури, яка не прийняла заяву від голови організації Володимира Фльонца в електронній формі. Заява стосувалась порушення правила дня тиші та агітації в день виборів 26 жовтня 2014 року.

Головної уваги заслуговує саме форма в якій проводиться справа — в ній нема жодного паперового документу, а ні в зверненні до прокуратури, а ні в заяві до суду. Досі прокуратура приймала лише паперові звернення та ігнорувала подібні електронні заяви, посилаючись на внутрішнє розпорядження, що прямо забороняло реєструвати документи надіслані факсом або електронною поштою.

Відтак, для подолання цих перешкод, довелось звернутись зі скаргою до суду. В скарзі містилось прохання визнати такі дії прокуратури бездіяльністю та зобов’язати її прийняти і зареєструвати належним чином заяву в електронній формі.

“Подача документів в електронній формі дозволяє подолати безліч штучних бюрократичних перешкод. Не треба нікуди їхати, підбирати час, стояти в черзі, шукати необхідне віконце — натомість дома, в зручній для вас час можна спокійно підготувати документи і надіслати не виходячи з квартири”, — каже голова ГО “Електронна демократія” Володимир Фльонц.

“Для створення такої заяви було використано офіційне програмне забезпечення та ключі, для накладання електронно цифрового підпису, які безкоштовно можна отримати в найближчий податковій, вся процедура займає не більше десяти хвилин”, — наголошує він.

Варто відзначити рівень підготовки суду, який прийняв скаргу, надіслану електронною поштою, розглянув її та призначив слухання. Крапку в цьому питанні поставила ухвала суду, яка зобов’язала один з найбільш консервативних державних органів прийняти заяву в електронній формі та розпочати кримінальне впровадження.

“Цей прецедент свідчить, що звертатись в електронній формі як в прокуратуру, так і в будь-який державний орган, до будь-якої посадової особи — є буденною, а головне простою і реальною справою.

Ви особисто або ваш представник, що має цифровий підпис, може створити юридично значимий документ, який не потребує ні паперу, ні стояння у чергах. Він дозволяє перенестись у будь-яке місце та звернутись до суду або іншого державного органу чи установи, щоб отримати бажане”, — зазначає Анатолій Тарасенко, адвокат, що представляв цю справу в суді.

Джерело: ed.org.ua
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: У Рівненській області ...

КОМЕНТАРІ