Вінничина: в області майже 70% дітей-сиріт та дітей,позбавлених батьківського піклування знаходяться під опікою та піклуванням (+фото)

Вінничина: в області майже 70% дітей-сиріт та дітей,позбавлених батьківського піклування знаходяться під опікою та піклуванням (+фото)

19.02.15 16:51 0 599
В області майже 70% дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування знаходяться під опікою та піклуванням

18 лютого 2015 року відбулось розширене засідання колегії служби у справах дітей обласної державної адміністрації „ Про підсумки роботи служб у справах дітей у 2014 році та завдання на 2015 рік ”.

В області проживає менш ніж 1% дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, від загальної кількості дитячого населення. Станом на 01.01.2015 року це складає 2735 статусних дітей. Пріоритетним завданням служб у справах дітей є влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання, особливо усиновлення їх громадянами України. Постійно здійснюється робота щодо підбору осіб, які бажають усиновити дитину-сироту та дитину, позбавлену батьківського піклування.

Протягом 2014 року усиновлено 74 дітей, з них: 58 – громадянами України, 16 – іноземцями. Сформована база потенційних кандидатів в усиновителі, яка налічує 64 сім'ї та особи. З них 10 сімей бажають усиновити дитину до року, 17 сімей – дитину до 3 років, 12 сімей – дитину до 5 років, 24 сімей-кандидатів –дитину до 10 років. Слід зауважити, що 4 родини бажають усиновити по 2 дитини.

Станом на 01.01.2015 кількість дітей під опікою та піклуванням становить 1851 осіб (67,7 % від загальної кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування).

В області постійно розширюється мережа альтернативних сімейних форм виховання - прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. 565 дітей виховуються в 50 дитячих будинках сімейного типу та 156 прийомних сім'ях. Протягом 2014 року створено 8 дитячих будинків сімейного типу та 23 прийомні сім'ї. Відповідними службами проводиться постійний моніторинг щодо забезпечення належних житлово-побутових умов функціонування дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей.

В області вживаються заходи щодо влаштування дітей до сімейних форм виховання, у тому числі повернення їх до сімейних форм виховання після влаштування до державних закладів.

Окрім того служби у справах дітей області здійснюють контроль за дотриманням законодавства України щодо захисту прав 34 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які переміщені з тимчасово окупованої території або з районів проведення антитерористичної операції.

В усіх районних та міських комунальних засобах масової інформації періодично публікуються статті щодо розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Особлива увага службами у справах дітей області приділяється захисту житлових та майнових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа. За оперативними даними станом на 01.01.2015 року із загальної кількості дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, що перебувають на первинному обліку, 2319 мають житло на праві власності, праві користування. За рахунок опікунів, піклувальників, батьків-вихователів, прийомних батьків було здійснено ремонт квартир, житлових будинків, які належать 72 дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування на праві власності.

Відповідно до законодавства здійснюється інформування відповідних державних органів про дітей, які скоїли злочини, не навчаються, займаються бродяжництвом, вживають наркотичні та алкогольні напої. Так, упродовж 2014 року за участю служб у справах дітей, органів освіти, охорони здоров'я, підрозділів кримінальної міліції у справах дітей проведено 1269 профілактичних рейдів «Вулиця», «Нічне місто», «Неблагополучна сім'я» та інші, під час яких: було виявлено 472 дитини; вилучено 109 дітей; повернуто в сім'ю 55 дітей; обстежено 1771 сім'ю.

Серед виявлених дітей 348 учнів шкіл, профтехучилищ, 120 дітей віком до 6 років.

За результатами проведення профілактичних заходів 55 дітей повернено в сім'ю, 35 – влаштовано в обласні центри соціально-психологічної реабілітації дітей, 19 – в заклади охорони здоров'я.

В роботі колегії взяла участь керівник міжнародного благодійного фонду "Без кордонів" - Гримак Наталія Георгіївна, з якою служба у справах дітей облдержадміністрації почала свою співпрацю в питаннях захисту прав дітей.

Заслухавши та обговоривши доповідь начальника служби у справах дітей облдержадміністрації Дорош Т.С.., виступи членів колегії, начальників служб у справах дітей райдержадміністрацій та міських рад міст обласного значення, колегія відмічає, що протягом звітного періоду діяльність служб у справах дітей була спрямована на удосконалення механізмів щодо соціально-правового захисту неповнолітніх, активізацію роботи з питань розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, реалізацію державної політики з питань усиновлення, опіки (піклування), попередження негативних проявів у дитячому середовищі, захисту прав дітей, переміщених з тимчасово окупованої території або з районів проведення антитерористичної операції та створення умов для повноцінного розвитку дітей.

З метою підвищення рівня влаштування дітей до сімейних форм виховання, безумовного виконання ст. 6 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», ефективності реалізації державної політики щодо захисту прав дітей колегія служби у справах дітей прийняла рішення, яким окреслено завдання служб у справах дітей райдержадміністрацій та міських рад міст обласного значення на 2015 рік.

















Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Волинська область: ...
Наступна новина: Міліція звертається до ...

КОМЕНТАРІ