На Вінниччині відбувся семінар на тему: «Тарифна реформа для досягнення енергетичної незалежності України» (+фото)

На Вінниччині відбувся семінар на тему: «Тарифна реформа для досягнення енергетичної незалежності України» (+фото)

19.02.15 15:47 0 657
18 лютого, в приміщенні Вінницького прес-клубу у рамках інформаційної кампанії з роз'яснення заходів Уряду щодо реформування тарифної сфери відбувся семінар-тренінг для регіональних журналістів на тему «Тарифна реформа для досягнення енергетичної незалежності України».

Із виступами на тему: «Програми соціального захисту найуразливіших верств населення у регіоні» виступили заступник директора Департаменту соціальної політики облдержадміністрації Наталя Остапенко, старший консультант з питань енергетики Міжнародного Банку Реконструкцій та Розвитку, доктор економіки Борис Донов.

Розпочинаючи семінар Борис Донов зазначив: «Стабільна і доступна енергія є основою енергетичної незалежності. Перш ніж ініціювати зміни в енергетичному секторі задля вирішення проблем стабільності у доступності енергії, слід відповісти на ряд важливих питань. А саме: чи достатньо стабільним є енергетичний сектор у нинішньому вигляді? Чому потрібні зміни у секторах постачання газу і теплової енергії? Як держава захищає вразливі групи населення та підтримує доступність енергії? Саме ці актуальні на питання стають на шляху до енергетичної незалежності нашої країни».

За допомогою слайд-шоу Борис Донов продемонстрував присутнім вплив викривленого ціноутворення на енергетичну безпеку України. Так, за його словами, викривлене ціноутворення призводить до значних втрат для економіки країни та здебільшого іде на користь багатому, а не соціально вразливому населенню. Проте субсидії та програми компенсації забезпечать доступність газу та теплової енергії для найуразливіших верств населення. У разі наближення тарифів на енергоносії до реальної вартості з одночасним запровадженням ефективних справедливих механізмів соціального захисту бюджет держави одержить шанс на оздоровлення, зникнуть передумови для схем та зловживань, а також з'являться стимули для інвестування у власний видобуток, нові технології, зелену енергетику та енергозбереження на всіх рівнях.

У свою чергу Наталя Остапенко поінформувала присутніх про те, що з першого жовтня 2014 року набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів України «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування». Даною постановою затверджено соціальні норми житлі (для оплати користування житлом, централізованого та індивідуального опалення) та соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами (централізоване постачання холодної і гарячої води, централізоване водовідведення, електропостачання, газопостачання, вивезення побутових відходів) для надання пільг та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг. Окрім того, внесено зміни до «Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України».

Окрім того, Наталя Остапенко окреслила зміни, які сталися в порядку надання житлових субсидій. А саме, згідно змін: комісії позбавили права приймати рішення про надання субсидії на збільшену понад норму площу житла; передбачено враховувати дохід на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб, які зареєстровані на житловій площі і декларують відсутність доходу, або доходи яких менше прожиткового мінімуму; субсидія надається одному із зареєстрованих членів домогосподарства, на якого відкрито особовий рахунок; субсидія призначається виходячи із соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами, і перерахунок розміру призначеної субсидії за фактичними обсягами споживання послуг не здійснюється та ін.

Заступник директора Департаменту соціальної політики облдержадміністрації проінформувала присутніх про розмір обов'язкової частки плати за житлово-комунальні послуги для отримувачів субсидії. Вона зазначила, що протягом 2014 року по області субсидію отримувало 95,6 тис. сімей, в тому числі на ЖКП 68,1 тис. сімей, а також на тверде паливо та скраплений газ 27,5 тис. сімей. Сума коштів на зазначені цілі склала 78,0 млн грн.

«Варто відмітити, що за січень поточного року за призначенням субсидії звернулось 5,2 тис. сімей, сума призначень становить 21,8 млн грн. Наразі вже профінансовано 12,7 млн грн», - зазначила Наталя Остапенко.

В ході семінару, учасники також заслухали виступ медіа-експерта, керівника національного прес-клубу «Українська перспектива» Сергія Губіна на тему специфіки та складності висвітлення у ЗМІ тарифної реформи.

















Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопіллі фахівці ...
Наступна новина: На Хмельниччині вогнеборці ...

КОМЕНТАРІ