Буковинська автоінспекція закликає громадян при дтп з незначними механічними ушкодженнями складати Європротоколи.

Буковинська автоінспекція закликає громадян при дтп з незначними механічними ушкодженнями складати Європротоколи.

20.02.15 13:14 0 652
Насамперед, скоївши таку дорожньо-транспортну пригоду, ви звільняєтесь від адміністративної відповідальності, економите власний час для інших турбот.

Спрощений механізм оформлення ДТП шляхом складання Європротоколу є зручним у застосуванні,ефективним у вирішенні проблеми, яка будь-коли і будь-де може постати перед водієм.

Водночас,слід пам’ятати,що якщо після ДТП ви зателефонували на "102", а потім дійшли згоди з учасником дорожньо-транспортної пригоди щодо вирішення питання самостійно, складання Європротоколу буде уже не можливим, оскільки автоінспекція зобов’язана реагувати на виклик.

Отже, нагадуємо, що Європротокол – це спеціальний бланк повідомлення про настання дорожньо-транспортної пригоди, який заповнюється водіями-учасниками ДТП на місці аварії, потім надається страховику та стає підставою для виплати страхового відшкодування потерпілим.

Бланк Європротоколу видається автовласнику безкоштовно під час укладення договору обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

У разі втрати або використання бланку Європротоколу, новий бланк видається страховиком безоплатно на підставі письмової заяви.

Європротоколом можна скористатися при умові якщо ДТП сталась:

Без травмованих (загиблих) людей;

Водії-учасники ДТП мають поліси автоцивільної відповідальності;

Згоди водіїв транспортних засобів, учасників ДТП, щодо його обставин;

У водіїв відсутні ознаки алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів.

У разі невиконання хоча б однієї з обов`язкових для Європротоколу умов, виклик співробітників ДАІ для оформлення ДТП обов’язковий.

Перш, ніж заповнювати Повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду радимо Вам, за наявності відповідних технічних засобів, провести фотографування місця події та обох транспортних засобів, причетних до ДТП. Вказані фотографії надати страховому агенту разом із Повідомленням про дорожньо-транспортну пригоду.

Якщо сталась ДТП, що робити?

Від початкових дій після ДТП її учасників у значній мірі залежить фіксація обставин пригоди, а у подальшому і оцінка дій водія (водіїв) відповідно до вимог Правил дорожнього руху, тобто вирішення питання про те, хто із водіїв є винуватцем.

Учасники дорожньо-транспортної пригоди зобов’язані:

- дотримуватися передбачених правилами дорожнього руху обов’язків водія, причетного до ДТП;

- вжити заходів з метою запобігання чи зменшення подальшої шкоди;

- проінформувати інших осіб , причетних до цієї пригоди, про себе, своє місце проживання, назву та місце знаходження страховика та надати відомості про відповідні страхові поліси;

- невідкладно, але не пізніше трьох робочих днів з вчинення ДТП, письмово надати страховику з яким укладено договір обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності повідомлення про ДТП;

- зберігати пошкоджене майно (транспортні засоби) у такому стані, в якому воно знаходилося після дорожньо-транспортної пригоди, до тих пір, поки його не огляне призначений страховиком представник;

- сприяти страховику та МТСБУ про відомі обставини та надати для огляду та копіювання документи щодо ДТП протягом семи робочих днів з дня отримання інформації або документу.

Учасники пригоди можуть самостійно провести огляд місця пригоди та скласти схему ДТП, по можливості за участю двох незацікавлених осіб (свідків).

Якщо водії скористались Європротоколом, то вони:

-мають право залишити місце ДТП,

-звільняються від обов'язку інформувати Державтоінспекцію МВС України про настання ДТП,

-звільняються від адміністративної відповідальності, передбаченої за спричинення ДТП,

-повинні не пізніше трьох робочих днів з дати ДТП звернутись зі своїм примірником заповненого Європротоколу до страховика, з яким укладали договір обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

Довідково

Такий механізм спрощеного оформлення ДТП запроваджено в Україні з 19 вересня 2011 року, коли вступив в силу Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дорожньо-транспортних пригод та виплати страхового відшкодування» від 17.02.2011 №3045-VI.

У країнах Європейського Союзу оформлення ДТП без участі представників дорожньої поліції почало використовуватися ще в 50-х роках минулого століття. Зараз у більшості країн ЄС водіям, які потрапили в ДТП, достатньо заповнити бланк Європротоколу для того, щоб оформити цю подію. Основна сторона бланку (для заповнення) Європротоколу за структурою глав ідентична в усіх країнах, де він запроваджений, відрізняється тільки мова, на якій надруковано бланк. Це зроблено для того, щоб водії різних країн могли швидко зорієнтуватися, якщо вони потраплять в ДТП на території іншої країни.

Прес-служба УДАІ УМВС України в Чернівецькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Робота по зменшенню ...
Наступна новина: У Тернополі розпочали ...

КОМЕНТАРІ