Дмитро Галіщук: «Людська вдячність — найбільша нагорода» (+фото)

Дмитро Галіщук: «Людська вдячність — найбільша нагорода» (+фото)

20.02.15 14:11 0 964
Поняття «незаконне заволодіння транспортним засобом» має свою нумерацію у кримінальному Кодексі. Для працівників ДАІ цифра 289 означає, що йдеться про комплекс заходів, які потрібно застосувати, аби встановити особу, що заволоділа чужим автомобілем «з будь-якою метою», і що такий вчинок «карається штрафом від однієї тисячі до однієї тисячі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років».

Для громадян втрата автомобіля є, передусім, психологічним шоком та сподіванням на те, що дізнання, слідство дадуть позитивні результати і господар знову побачить свого чотирьохколісного друга.

Тим часом, злочинний світ удосконалює злочинні методи, сканує найскладніші системи сигналізації, а правоохоронці використовують професійний досвід, аби притягати злодіїв до відповідальності. Існує ціла наука збереження автомобіля, яку пропагують працівники ДАІ, але громадяни все одно або прозаїчно не зачиняють двері авто, залишають ключі в замку запалення, або надто безпечні, коли користуються електронним захистом. Словом, філософія злодія і захисника скривджених стара як Біблія. Успіх у цьому протистоянні багато в чому залежить від професійних якостей людей, покликаних захищати законні інтереси і права громадян.

Дмитро Іванович ГАЛІЩУК, капітан міліції, старший інспектор сектору адміністративної практики, оформлення матеріалів ДТП, дізнання та розшуку транспорту, які зникли з місця ДТП, є одним із тих фахівців, яким доводиться безпосередньо розслідувати справи по статті 286.

Важливу ділянку роботи в Державтоінспекції Дмитро Іванович очолює впродовж двох останніх років. До цього пройшов службу від інспектора ДПС, інспектора адміністративної практики, старшого інспектора з багажем знань, отриманих в магістратурі Кам’янець-Подільського університету та практичної роботи «на лінії».

У січні 2015 року кількість незаконних заволодінь транспортними засобами у Чернівецькій області збільшилась у порівнянні з аналогічним минулорічним періодом на 4 таких випадки. Всього 7 авто стали жертвами зловмисників.

—Але завдяки співпраці нашої патрульної служби з працівниками карного розшуку, райвідділів міліції, всі транспортні засоби було знайдено. — Зазначає Дмитро Іванович.— У лютому місяці всі справи вже були доведені до суду. Злочинці встановлені. На даний час є уже два лютневі випадки незаконних заволодінь на вулиці Руській і Авангардній у Чернівцях. Слідчо-оперативна група виконала свою роботу. Встановлено двох осіб молодого віку, що розбирали автомобілі на запчастини з метою продажу. У пошуках допомогло відео на камерах стеження…

—Ви розповідаєте про окремі епізоди. У них важливими є, очевидно, кожна окрема деталь. Ось згадали про відео…

—Так. Відеокамери на магазинах, на перехрестях, встановлених міською радою, на аптеках, офісах, банках, на приватних приміщеннях, які люди встановили для своєї безпеки, нам допомагають. Навіть якщо там не видно номерного знака, то видно напрям руху транспортного засобу. І вже по цьому можна орієнтуватись. Бачимо, куди машина проїхала, який квадрат обстежувати. Якщо заїхала в гаражний кооператив, уже починаються службові дії по кооперативу, відпрацьовуються версії.

—Що найголовніше у розкритті «незаконних заволодінь»?

—Швидке реагування. Всі незаконні заволодіння розкриваються найкраще по гарячих слідах. Якщо людина вчасно з’ясувала, що у неї викрали авто і вона вчасно потелефонувала на лінію 102, піднімаємо екіпажі, виставляємо людей по «квадратах», оточуємо його. Якщо потрібно, черговий вводить план «Перехват». Якщо ж проходить доба чи більше після виявлення злочину, то, відповідно, потрібно й більше працювати, залучати додаткові аргументи, факти, шукати деталі злочину, збирати додаткову інформацію.

—Який, на вашу думку, критичний вимір часу у таких пошуках?

— 3-4 години. Якщо більше доби з моменту викрадення, то ситуація складніша. Але все одно ми працюємо. Хотілося б, звичайно, щоб люди дбали про свої транспортні засоби, ставили їх на стоянках, які охороняються, не залишали ключі в автомобілях. Був у нас такий випадок у Новоселицькому районі нещодавно. Чоловік залишив ключі в машині, двері не закрив. Виходить, а автомобіля немає… Проста халатність. Це провокує зловмисника, або просто безвідповідального громадянина, що випив чарку і шукає пригод… До речі, такі на перший погляд казусні ситуації призводять до серйозних наслідків, змушують правоохоронні органи затрачати час, ресурси для пошуку. Бо по кожному незаконному заволодінні піднімається увесь особовий склад.

—Що потрібно для цієї роботи окрім знань?

—Як кажуть у народі, потрібна «чуйка»,тобто, професійне чуття. Важливим є і володіння загальною інформацією. Скажімо, треба знати де ремонтують автомобілі, де їх розбирають, де станції техобслуговування і таке інше. Це джерела інформації з щоденного життя.

—Розкажіть про цікавий випадок з вашої практики.

—Було у нас ДТП зі скриттям у Сокирянах, де «Мерсдес-Спрінтер» наїхаав на пішохода і зник з місця події. Людина померла в кареті швидкої допомоги. На місці ДТП ми не знайшли нічого окрім малесенької пластмасової детальки величиною з копійку… І ось по тому уламку ми визначили марку автомобіля… Візуально цієї деталі на транспортному засобі аж ніяк не видно, бо вона тримала кріплення бампера з правої сторони транспортного засобу. Тобто, при ударі оця частинка кріплення відпала. Ми визначили, від якого авто деталь, по тій вулиці дізнались, хто їздить на таких Мерседесах... А згодом пішли до тієї людини додому, оглянули транспортний засіб, знайшли місце, звідки уламок величиною з копійку…. Чоловік зізнався, що був у нетверезому стані, гадав, що тільки зачепив пішохода.

—Вам доводиться мати справу з людьми у стресових ситуація, шокованих втратою автомобіля. А чи доводиться відчувати позитивні емоції?

—Так. Багато людей, коли слідчо-оперативна група, працівники карного розшуку знаходять транспортний засіб, дякують, позитивно оцінюють нашу роботу. Це дуже приємно. Власне кажучи, вдячність від людей — найбільша нагорода.



Окрім цього позитиву є у Дмитра Івановича заряд енергії до праці «домашнього характеру». Син Станіслав, учень гімназії, займаючись у спортивній школі УМВС «Динамо», досягнув приємного для батька успіху. Став чемпіоном Європи з панкратіону на змаганнях в Румунії.

На сім’ю Дмитру Івановичу залишається мало часу. Іноді потрібно цілодобово бути на ногах,аби досягнути успіху. Тому успіх сина — моральна підтримка у роботі. До речі,і підготовка цього інтерв’ю була перервана терміновим викликом капітана Галіщука у Глибоцький район, де в селі Привороки невідомий автомобіль смертельно травмував хлопчика. Водій з місця події зник. Через два дні винуватця було знайдено…

Інтерв’ю для газети УДАІ УМВС України в Чернівецькій області «Дорожній вісник» підготував Анатолій Томків
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Жилой комплекс "Новое ...
Наступна новина: Микола Кукуріка: підняття ...

КОМЕНТАРІ