Тернопільщина потребує 30 тис. тонн торфобрикетів у рік

Тернопільщина потребує 30 тис. тонн торфобрикетів у рік

20.02.15 17:16 0 821
Про відновлення роботи ДП «Шумський торфобрикетний завод» йшлося на регіональній нараді з питань функціонування торфодобувної галузі, яка 18 лютого відбулася під керівництвом заступника голови обласної державної адміністрації Леоніда Бицюри.

Участь у ній взяли представник Міністерства енергетики та вугільної промисловості України по напрямку торфодобувної галузі Максим Немчинов, директор ДП «Рівнеторф» Ірина Тимощук, директор ДП «Поділляторф» Микола Гулай, представники департаменту розвитку інфраструктури, транспорту та туризму облдержадміністрації.

Перереєстрація підприємства ДП «Шумський торфобрикетний завод» у Тернопільську область, чіткий бізнес-план підприємства щодо видобування торфу, фіксування квоти на виготовлення торфобрикетів для потреб області – на цих питаннях зосередили увагу учасники наради.

Як відомо, завод знаходиться на території Шумського району, однак керівництво здійснює ДП «Поділляторф», яке зареєстроване в Хмельницькій області.

Представник Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Максим Немчинов наголосив, що підтримує позицію Тернопільської обласної державної адміністрації та Шумської районної державної адміністрації щодо перереєстрації у найшвидші терміни ДП «Шумський торфобрикетний завод» у Тернопільську область.

«Підприємство, яке користується надрами краю, повинне працювати на місцеву громаду та контролюватися нею», - зазначив він.

У рамках наради досягнуто домовленості, що Міністерство енергетики спільно з ДП «Поділляторф» вносять зміни у статутні документи ДП «Поділляторф». Зокрема, щодо юридичної адреси підприємства.

Директор ДП «Рівнеторф» Ірина Тимощук окреслила можливі напрямки співпраці між ДП «Рівнеторф» та торфобрикетним заводом у Шумську.

«Якісний торф'яний напівбрикет, який пропонує наше підприємство, вже дає триразову економію коштів, - наголосила Ірина Тимощук. - Торф'яний брикет екологічно чистий, більш зручніший і практичніший, ніж вугілля. Незначну кількість золи, що залишається після спалювання брикетів, можна використовувати як торф'яне добриво. Тож перехід місцевих підприємств промисловості, комунальної теплоенергетики та бюджетних організацій і населення на місцеві види палива має економічне обґрунтування».

Заступник голови облдержадміністрації Леонід Бицюра зауважив, потреба у торф'яній продукції на 2014 рік на Тернопільщині складала 42 тис. тонн, в тому числі, 30 тис. тонн торф'яних брикетів. А забезпечення виробничої діяльності ДП «Шумський торфобрикетний завод» не тільки сприятиме скороченню споживання природного газу, а й дасть змогу створити нові робочі місця та наповнити місцевий бюджет.

«Впродовж 2014 року область активно модернізувала систему теплопостачання і впроваджувала заходи щодо зменшення споживання природного газу, - наголосив Леонід Олексійович. - Зокрема, протягом року реалізовано 68 проектів щодо переведення котелень на альтернативні види палива у закладах бюджетної сфери. Пріоритетним завданням на 2015 рік ми визначили створення ринку палива у Тернопільській області. Ми розуміємо, що ціни на дрова постійно зростають. Частково вирішити ситуацію в області допоможе відновлення роботи торфобрикетного заводу. Також це б допомогло здешевити паливо для наших котелень і зберегти лісовий фонд краю».

У рамках наради домовилися про механізм взаємодії з переробки торфосировини з Тернопільщини на потужностях ДП «Рівнеторф» та використання торфу, який не відповідає стандартам виробництва торфобрикетів, на потребу агропромислового комплексу.

Загалом, для відновлення роботи заводу потрібно чимало коштів, адже потужності виробництва були зруйновані. Є і заборгованість по всіх видах платежів.

Як поінформував заступник голови облдержадміністрації Леонід Бицюра, це понад 1,5 млн гривень, включно з кредиторською заборгованістю.

«Хоча ситуація доволі складна, але на даний час ми маємо розуміння з боку Міністерства енергетики та вугільної промисловості України і будемо спільно з ними пропонувати механізм списання такої заборгованості», - констатував заступник.

Також у рамках наради обговорили питання, пов'язані з підготовкою Регіональної програми функціонування торфобрикетної галузі до 2020 року, яка буде включена у комплексну державну програму.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Волинь: на засіданні ...
Наступна новина: Прокуратура Вінниччини ...

КОМЕНТАРІ