У Тернополі відкрили виставку,присвячену 110-річчю від Дня народження Уласа Самчука

У Тернополі відкрили виставку,присвячену 110-річчю від Дня народження Уласа Самчука

20.02.15 11:45 0 742
Документально-книжкову виставку, присвячену 110-річчю від Дня народження Уласа Самчука презентували 19 лютого в Державному архіві Тернопільської області. Участь у відкритті виставки взяв виконувач обов'язків заступника голови Тернопільської облдержадміністрації Іван Бабійчук.

На виставці представили світлини різних періодів життя письменника, його книги, статті у друкованих виданнях, списки членів Кременецького товариства «Просвіта», членом якого був Улас Самчук, а також книги, котрі розповідають про життя та творчість письменника.

«Улас Самчук у своїх творах зображував Україну, яка втратила незалежність, ключовою основою творів є елементи окупації, які в свій час пережила Україна, - зауважив Іван Бабійчук. - ми знову опинилися в часі, коли змушені боротися за свою незалежність. І те, чи буде перемога на нашому боці залежить тільки від нас, від тих, хто не боїться ворога, а готовий до останнього боронити свою державу, свою Незалежність».

Довідково: Улас Самчук - український письменник, журналіст і публіцист, редактор, лауреат УММАН, член уряду УНР у вигнанні, член ОУП «Слово», його називають «Гомером українського життя XXст.»

Народився у с. Дермані ( Рівненська обл.) у селянській родині. В 1914 р. сім'я переїхала у село Тилявка Шумського району. Закінчив гімназію у Кременці. Продовжував навчання у Бреславському університеті та в Українському вільному університеті у Празі. Перші оповідання « На старих стежках» ( 1926) опублікував у варшавському журналі « Наша бесіда». Постійно співпрацював з українськими періодичними виданнями – «Літературно-науковим вісником», «Дзвонами» ( Львів), «Самостійною думкою» ( Чернівці), «Розбудовою нації»( Берлін), «Сурмою»( Берлін - Каунас). У 1941-43 – редактор газети « Волинь», що виходила у Рівному. У 1944-48 жив у Німеччині. Восени 1945р. У.Самчук спільно з І.Багряним, В.Домонтовичем, Ю. Косачем, І. Майстренком, Ю. Шерехом виступав ініціатором створення літературно- мистецького об'єднання українських письменників в еміграції – Мистецького українського руху і був обраний його першим головою. У 1948 році переїхав до Канади, де став засновником письменницької організації «Слово».

Помер письменник у Торонто. У Рівному та Здолбунові 20 лютого 2005 року на честь 100-річчя від дня народження йому відкри­то пам'ятники.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Волинська область: ...
Наступна новина: Закарпатські правоохоронці ...

КОМЕНТАРІ