На Львівщині тисяча учасників АТО та майданівців отримали психологічну допомогу

На Львівщині тисяча учасників АТО та майданівців отримали психологічну допомогу

21.02.15 14:17 0 670
На базі КЗ «Львівської клінічної психіатричної лікарні» діють психолого-психотерапевтичні та психолого-психіатричні мобільні бригади для допомоги потерпілим в зоні АТО та їх сім'ям. Зараз в області функціонує 28 бригад, до роботи яких залучено 89 фахівців із психотерапевтичною освітою. Кількість людей, що пройшли обстеження та є учасниками психологічних груп, досягає 4000 осіб. Фахову психологічну та психотерапевтичну допомогу отримали більше як 1000 осіб (бійці, які повернулись із зони АТО у тимчасові відпустки, їх родини, учасники Революції гідності).

Про це повідомляє прес-служба Департаменту охорони Львівської ОДА.

Як йдеться у повідомленні, впродовж кількох місяців людина, що зазнала певних переживань в екстремальних умовах, перебуває в ризику отримати посттравматичний стресовий розлад (ПТСР), що у майбутньому визначатиме якість життя, рівень непрацездатності (або інвалідизації) та проблеми у стосунках з родиною на довгі роки. Для 70% людей, які пережили цей розлад, це стає основною проблемою лікування та реабілітації, призводять до високого ризику виникнення суїцидальної та антисоціальної поведінки, узалежнень і широкого спектру економічних, сімейних та соціальних проблем.

Саме тому ця категорія людей потребує професійної допомоги.

Волонтери Української спілки психотерапевтів, які задіяні в наданні психотерапевтичної допомоги та працюють в лікувально-профілактичних закладах області мають певний вишкіл та використовують міжнародні стандарти. Кваліфікацію їх роботи контролює спеціальна комісія Українська спілка психотерапевтів. Більше як 15 осіб з них мають єдині для країн Європи сертифікати.

За ініціативи Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації і, зокрема, головних позаштатних спеціалістів департаменту з психіатрії Юрій Закаля та психотерапії Олександра Фільца, а також обласного координатора психологічної служби Зоряни Кошулинської на базі кафедри психіатрії та психотерапії ФПДО Львівського національного медичного університету ім. Д. Галицького відбулись семінари для психологів, психотерапевтів та психіатрів Львівщини, де проф. О. Фільца прочитав лекцію на тему «ПТСР. Психологічна травма. Стрес. Реакція горя. Відреагування». Такі семінари проводяться також і в центральних районних лікарнях області, а також для студентів Університету життєдіяльності та безпеки людини. Активну участь беруть волонтери-фахівці з Польщі та Латвії.

Психологи фахово надають консультативні та експериментально-психологічні обстеження військовослужбовцям у госпіталях інвалідів війни ім. Ю. Липи та Військово–медичному клінічному центрі Західного регіону на запити військових комісаріатів та медиків госпіталів.

Підготовка фахівців для надання фахової допомоги є надзвичайно вагомим внеском у профілактику психічного здоров’я. Слід при цьому врахувати, що Львівщина є одним із провідних реабілітаційних центрів України для учасників АТО, а психологічно-психотерапевтична служба є невід’ємним компонентом реабілітації, йдеться у повідомленні.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ