Нагадуємо порядок оформлення Європротоколу

Нагадуємо порядок оформлення Європротоколу

22.02.15 10:11 0 913
Субота, 21 лютого 2015, 16:58 |

21.02.2015

Чимало нових запитань надходить від водіїв що стосується процедури оформлення Європротоколу. Враховуючи різні деталі при виникненні ДТП у тому числі і виняткових ситуацій ця тема стала досить актуальною і вимагає додаткового інформування. Тож аби складання Європротоколу не лякало водія, роз'яснюємо, вчимо та радимо як правильно скористатися спрощеною процедурою оформлення матеріалів ДТП.

Що таке Європротокол?

Це є документ – спеціальний бланк повідомлення про настання дорожньо-транспортної пригоди, який заповнюється водіями-учасниками ДТП на місці аварії, потім надається страховику та стає підставою для виплати страхового відшкодування потерпілим.

Де водії отримують такий бланк?

Бланк Європротоколу видається автовласнику безкоштовно під час укладення договору обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

У разі втрати або використання бланку Європротоколу, новий бланк видається страховиком безоплатно на підставі письмової заяви. При отриманні даного бланка водій дізнається у страховика про порядковість дій у разі вчинення ДТП та порядку оформлення протоколу порядок заповнення

У яких випадках водій може скористатися Європротоколом :

Коли ДТП сталося без травмованих (загиблих) людей;

Обов'язково водії-учасники ДТП повинні мати поліси автоцивільної відповідальності;

Оформлення Європротоколу повинно відбуватися за згоди водіїв транспортних засобів, учасників ДТП, щодо його обставин;

При оформленні Європротоколу водії мають бути тверезі.

У разі невиконання хоча б однієї з обов`язкових для Європротоколу умов, виклик співробітників ДАІ для оформлення ДТП обов'язковий.

Поради водіям про заповнення Повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду

Необхідно провести фотографування місця події та обох транспортних засобів, причетних до ДТП. Вказані фотографії надати страховому агенту разом із Повідомленням про дорожньо-транспортну пригоду. Це є незаперечним доказом скоєння ДТП та доказовою базою, що пришвидшить процедуру виплати коштів на відшкодування матеріальних збитків. Також водій, після вчинення ДТП зобов'язаний відразу з місця події зателефонувати у страхову компанію, щоб повідомити про час, місце, обставини ДТП і цим довести факт ДТП. Треба також звернути увагу чи водії тверезі бо в інакшому випадку Європротокол не складається.

Переваги Європротоколу

У нашій області, як і загалом по Україні близько 7-10% ДТП оформляється за спрощеною процедурою, так званим Європротоколом. Звичайно ця кількість повинна бути більшою і зумовлено це різними причинами. По-перше водії бояться, що неправильно заповнять бланк і не отримають відшкодування, по-друге рідко водій-винуватець визнає свою вину тому доводиться викликати наряд, щоб встановити причину ДТП і винуватця. Але тут важливо зазначити, що коли приїжджає працівник міліції то він складає адмінпротокол на водія за порушення ПДР, яке призвело до ДТП і водій винуватець повинен сплатити штраф. А за Європротоколом стосовно нього не складається такий протокол, тобто він уникає адмінвідповідальності. Водії значно швидше отримують відшкодування матеріальних збитків. Уже до місяця страхові компанії, якщо правильно все оформлено видають гроші, а коли ДТП оформляє інспектор матеріали направляються в суд і він встановлює винуватця і всі супутні причини, що значно затягує час.

Якщо сталась ДТП, що робити?

Від початкових дій після ДТП її учасників у значній мірі залежить фіксація обставин пригоди, а у подальшому і оцінка дій водія (водіїв) відповідно до вимог Правил дорожнього руху, тобто вирішення питання про те, хто із водіїв є винуватцем.

Учасники дорожньо-транспортної пригоди зобов'язані:

- дотримуватися передбачених правилами дорожнього руху обов'язків водія, причетного до ДТП;

- вжити заходів з метою запобігання чи зменшення подальшої шкоди;

- проінформувати інших осіб, причетних до цієї пригоди, про себе, своє місце проживання, назву та місце знаходження страховика та надати відомості про відповідні страхові поліси;

- невідкладно, але не пізніше трьох робочих днів з вчинення ДТП, письмово надати страховику з яким укладено договір обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності повідомлення про ДТП;

- зберігати пошкоджене майно (транспортні засоби) у такому стані, в якому воно знаходилося після дорожньо-транспортної пригоди, до тих пір, поки його не огляне призначений страховиком представник;

- сприяти страховику та МТСБУ про відомі обставини та надати для огляду та копіювання документи щодо ДТП протягом семи робочих днів з дня отримання інформації або документу.

Учасники пригоди можуть самостійно провести огляд місця пригоди та скласти схему ДТП, по можливості за участю двох незацікавлених осіб (свідків).

Якщо водії скористались Європротоколом, то вони:

-мають право залишити місце ДТП;

-звільняються від обов'язку інформувати Державтоінспекцію про настання ДТП;

-звільняються від адміністративної відповідальності, передбаченої за спричинення ДТП;

-повинні не пізніше трьох робочих днів з дати ДТП звернутись зі своїм примірником заповненого Європротоколу до страховика, з яким укладали договір обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

Такий механізм спрощеного оформлення ДТП запроваджено в Україні з 19 вересня 2011 року, коли вступив в силу Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дорожньо-транспортних пригод та виплати страхового відшкодування» від 17.02.2011 №3045-VI.

У країнах Європейського Союзу оформлення ДТП без участі представників дорожньої поліції почало використовуватися ще в 50-х роках минулого століття. Зараз у більшості країн ЄС водіям, які потрапили в ДТП, достатньо заповнити бланк Європротоколу для того, щоб оформити цю подію. Основна сторона бланку (для заповнення) Європротоколу за структурою глав ідентична в усіх країнах, де він запроваджений, відрізняється тільки мова, на якій надруковано бланк. Це зроблено для того, щоб водії різних країн могли швидко зорієнтуватися, якщо вони потраплять в ДТП на території іншої країни.

Прес-служба УДАІ УМВС в Івано-Франківській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ