Подорожчання змусить українців раціонально споживати електрику,– «Вільний мікрофон»

Подорожчання змусить українців раціонально споживати електрику,– «Вільний мікрофон»

24.02.15 09:06 0 663
Близько 70% жителів Західної України і Києва планують економити електроенергію, щоб звести кінці з кінцями після чергового «подарунка» уряду – подорожчання «світла» на 40%. Фото: torange.biz

Такими є результати опитування рубрики «Питання тижня» народного проекту «Вільний мікрофон» телеканалу ZIK. Під час знімання програми 22 лютого українці розповідали, як будуть економити електроенергію.

Частина учасників опитування навіть не намагалися приховати свого обурення. Люди заявляли, що з таким шаленим ростом цін, зокрема і на комунальні послуги, їм залишиться лише одне – йти з торбами по світу. У декого доходи такі, що при найжорсткішій економії не вистачатиме на життя.

«Питання економії – це питання доходу кожної людини. Наприклад, пенсіонери і так уже давно економлять. Куди ж далі?», – переконаний тернополянин.

А ще частина народних ораторів заявляла, що просто не знають способів, як можна економити електроенергію, щоб це суттєво позначилося на рахунку. Як заявив молодий киянин, ніхто ж не відмовиться від холодильників, пральних машино, не сидітиме ввечері при свічках.

Якщо заплановане також на 2015-ий рік подорожчання опалення люди ще намагаються зрозуміти, то різка зміна тарифів на електроенергію викликає запитання.

«Україна – найбільший виробник і постачальник електроенергії в Європі. Я хотів би бачити прозору політику в цьому питанні: скільки Україна і за якою ціною продає енергоресурсів за кордон. Знаю, що у Білорусі і Польщі, які отримують електроенергію від нас, набагато менше платять за «світло», аніж ми в Україні», – заявив літній чоловік у Луцьку.

Утім, чимало учасників «Вільного мікрофона» сприйняли новину про майбутнє подорожчання електроенергії доволі спокійно. А близько 60% опитаних зазначали, що до економії їм не звикати. Мовляв, віддавна намагаються раціонально використовувати електроенергію, тому і надалі користуватимуться перевіреними способами заощадження.

«Заощаджувати електроенергію завжди актуально. Ніяких особливих заходів вдома впроваджувати ми не будемо: ввечері здебільшого вся сім’я перебуває в одній кімнаті, щоб працював один телевізор, один комп’ютер, щоб лише в одній кімнаті горіло світло. Звичайно, без кухонних приладів і пральної машини не обійтися, але треба старатися не використовувати їх зайвий раз», – розповіла секрети сімейної економії жінка в Ужгороді.

«У мене електричне опалення. У попередні зими платила 400 грн. на місяць, а зараз так навчилася економити, що цієї зими платила лише 300 грн. Це при тому, що ціна піднялася. Тому зараз уже не боюся подорожчання», – каже ще одна ужгородка.

До речі, серед найпопулярніших методів заощаджувати на електроенергії – перехід на так звані економні лампочки, якими уже активно користуються і на Західній Україні, і в Києві.

«Ми вже придбали економні лампочки. Так, за них довелося чимало заплатити, але вони справді дають результат. Платимо майже удвічі менше, аніж раніше», – похвалився один із учасників програми.

А ще, наголошували учасники «Вільного мікрофона», не лише люди повинні вміти раціонально вживати енергоносії, а й держава має робити серйозні кроки в цьому напрямку, активно впроваджувати новітні енергозберігаючі технології.

«Ще 25 років тому із групою енергетиків ми розпочали працювати над системою раціонального використання енергоресурсів. Віз і нині не зрушив з місця, – розповів старший чоловік у Луцьку. ­– Наші чиновник вміють «вбивати» всі ідеї. Але енергоресурси будуть дорожчати. Іншого шляху, ніж переходити на ефективніше споживання енергії, нема. На одну одиницю продукції ми витрачаємо у 4-8 разів більше енергії, ніж в Японії, Німеччині. Ми займаємося марнотратством».

Більше способів економії електроенергії від українців можна почути щовечора на телеканалі ZIK у спеціальних випусках народного проекту «Вільний мікрофон» – «Питання тижня». Поточні випуски програми дивіться щодня і щогодини у денний та вечірній час.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Вінничині міліція ...
Наступна новина: На Рівненщині оперативники ...

КОМЕНТАРІ