На Тернопіллі ухилився від мобілізації — відповідай по закону

На Тернопіллі ухилився від мобілізації — відповідай по закону

24.02.15 13:01 0 1341
У зв'язку з тим, що почастішали випадки порушень законодавства про військовий обов'язок та мобілізацію, військовий прокурор Центрального регіону України Юрій Війтєв роз'яснив, що відповідно до статті 26 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» громадяни та посадові особи, винні у порушенні законів та інших нормативно-правових актів з питань мобілізації, несуть відповідальність згідно із законом.

При цьому, статтею 336 Кримінального кодексу України передбачено кримінальну відповідальність у разі ухилення від призову за мобілізацією. Санкція передбачає позбавлення волі на строк від двох до п'яти років. До речі, поточного року військовою прокуратурою Центрального регіону України до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення 25 таких кримінальних правопорушень. Якщо ж військовозобов'язаний призваний до лав Збройних Сил України чи інших військових формувань, то скоєні ним злочини можуть кваліфікуватися як військові, залежно від вчиненого кримінального правопорушення.

Найбільш поширеними військовими злочинами є: «непокора» (стаття 402 КК України, максимальний строк покарання — позбавлення волі на строк від п'яти до десяти років), «самовільне залишення військової частини або місця служби (стаття 407 КК України, максимальний строк покарання — позбавлення волі на строк від п'яти до десяти років), «дезертирство» (стаття 408 КК України, максимальний строк покарання — позбавлення волі на строк від п'яти до дванадцяти років), "викрадення, привласнення військовослужбовцем зброї, бойових припасів, вибухових або інших бойових речовин (стаття 410 КК України, максимальний строк покарання — позбавлення волі від десяти до п'ятнадцяти років).

До речі, військові злочини — це кримінальні правопорушення проти встановленого законодавством порядку несення або проходження військової служби, вчинені військовослужбовцями, а також військовозобов'язаними під час проходження ними навчальних або спеціальних зборів.

Відповідальність за військові злочини несуть військовослужбовці Збройних Сил України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Національної гвардії України та інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, а також військовозобов'язані під час проходження ними зборів та інші особи, визначені законом. У 2014 році військовою прокуратурою Центрального регіону України до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення 413 таких злочинів.

У зв'язку з вищенаведеним військовий прокурор Юрій Війтєв звертається до усіх військовозобов'язаних, військовослужбовців, посадових осіб неухильно виконувати вимоги законодавства про військову службу та мобілізацію, повідомляє прес-служба військової прокуратури Центрального регіону України.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
1 (голосів: 1)
Попередня новина: На блок-посту у м. ...
Наступна новина: На Тернопіллі у Кременці ...

КОМЕНТАРІ