ДСНС України вкотре застерігає громадян бути обережними під час виявлення вибухонебезпечних предметів!

ДСНС України вкотре застерігає громадян бути обережними під час виявлення вибухонебезпечних предметів!

25.02.15 11:21 0 569
З кожним роком кількість постраждалих людей від вибухонебезпечних предметів дедалі зростає. Так, якщо у 2013 році показник травмованих та загиблих від вибухонебезпечних предметів сягав 30 людей, з яких 2 дітей, то вже у 2014 було зафіксовано 36 постраждалих. До того ж збільшилася кількість постраждалих дітей – до 9. Досвід показує, що частіш за все головними причинами збільшення кількості травмованих є нехтування правилами безпечного поводження з вибухонебезпечними предметами. Особливо трагічним був минулорічний випадок, що стався 28 вересня у селі Підгорівка Луганської області. Тоді два юнаки – 16-ти та 20-річного віку – вирішили у себе вдома розібрати вибухонебезпечний предмет, в результаті чого стався вибух. Одному із хлопців відірвало праву руку по плече, а інший отримав осколочні поранення шиї та правої руки.

На початку цього року сумна статистика постраждалих внаслідок вибухонебезпечних предметів продовжується. Зокрема, 28 січня на Рівненщині стався вибух у житловому будинку, внаслідок якого дві людини отримали травми та одна загинула. Як з’ясувалося пізніше, у будинку знаходився вибухонебезпечний предмет.

16 лютого на Житомирщині від розриву протитанкової гранати загинув чоловік, 1959 року народження, який намагався розібрати вибухонебезпечний предмет у себе на подвір’ї. Як з’ясувалося, чоловік був безробітним, неодноразово займався розбиранням боєприпасів, які знаходив на поруч розташованому полігоні.

18 лютого на Чернігівщині, у смт. Ріпки, в школі №2 пролунав потужний вибух, внаслідок якого 2 співробітниці школи отримали травми та одна – померла. Діти, які під час вибуху перебували у школі в групах продовженого дня, не постраждали і були швидко евакуйовані з будівлі. Як з’ясувалося пізніше, спрацював ручний протитанковий гранатомет "РПГ-18". Його приніс до школи як музейний експонат, волонтер, який нещодавно повернувся з району проведення АТО.

Саме тому, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням: у разі виявлення вибухонебезпечних предметів ні в якому разі не торкатися до них і одразу ж телефонувати за номером 101 або 102.

Шановні батьки! Розповідайте своїм дітям про ту небезпеку, яку приховують у собі вибухові пристрої. Адже жага дитячої цікавості часом вартує життя.

Вкотре наголошуємо, що під час виявлення підозрілого предмету, категорично забороняється торкатися і пересувати його; заливати його рідинами, засипати грунтом або чимось його накривати; користуватися засобами радіозв’язку, мобільними телефонами (вони можуть спровокувати вибух); торкатися підозрілого пристрою та здійснювати на нього звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини отруйні та чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання.

При виявленні вибухових пристроїв негайно телефонуйте 101 або 102.

(Відео для ЗМІ)

Прес-служба

ДСНС України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопіллі думав - ...
Наступна новина: Нова Ушиця: рятувальники ...

КОМЕНТАРІ