Українські жінки з порушенням опорно-рухового апарату намагаються привернути увагу до своїх проблем

Українські жінки з порушенням опорно-рухового апарату намагаються привернути увагу до своїх проблем

25.02.15 12:17 0 574
Громадська організація «Реабілітація інвалідів» реалізує проект «Репродуктивне здоров'я жінок з порушенням опорно-рухового апарату у Львівській області». Метою проекту було привернути увагу суспільства та медиків до проблеми з отриманням послуг, що стосуються репродуктивного здоров'я жінок, зокрема в результаті травми хребта з ураженням спинного мозку.

Про це повідомляє кореспондент IA ZIK

«Здавалося б, що наші проблеми є не на часі, в країні є багато важливіших тем, але ми робили основний акцент на доступності медичних послуг для людей з інвалідністю загалом, адже жінка на візку – це своєрідний критерій доступності послуг для будь-кого. Наш проект передбачав аналіз ситуації у Львівській області щодо дотримання репродуктивних прав жінок з проблемами опорно-рухового апарату, при цьому створити єдину базу даних щодо кількості людей на візочках, оскільки такої не існувало, а також провести аудит доступності закладів охорони здоров’я, опитування медиків», – розповідає керівник проекту Наталя Курило.

Натомість начальник управління охорони здоров’я Володимир Зуб, запевнив жінок, що робота в цьому напрямку триває і проблеми доступності для людей з обмеженими можливостями в наших медичних закладах є актуальні, їх намагаються покращити, втім реалізовуються це не за один рік. «В нас є понад 50 закладів охорони здоров’я, у які звертаються люди за медичною допомогою, з них 22 будівлі не мають пандусів, оскільки технічно немає можливості це зробити з огляду на архітектуру міста Львова.

В таких місцях прилаштовані кнопки виклику медичного персоналу. Кабінети прийому облаштували на першому поверсі, де немає ліфтів. Якщо в деяких поліклініках не було можливості пристосувати приміщення чи створити комфортні умови пересування, є можливість, цих жінок закріпити за іншим медичним закладом, де є належні умови», – говорить лікар-чиновник про технічні моменти доступності.

На думку Володимира Зуба, потрібно також провести підготовку фахівців з питань репродуктивного здоров’я, зокрема акушер-гінекологів, які могли б провести цикл семінарів, аби навчити медичний персонал, як поводитися з такими жінками, оскільки це особлива категорія пацієнтів.

Також головний лікар області запропонував жінкам з обмеженими можливостями пройти огляд для обстеження молочних залоз, а медичний персонал закладів, де є потрібне обладнання допоможе організувати такий прийом.

Отож, в ході реалізації проекту було проведено низку просвітницьких заходів для жінок та підлітків з обмеженими можливостями, щодо отримання консультацій у сфері репродуктивного здоров’я, проведено тренінги, семінари. Адже 178 жінок на візках у Львові чекають такої допомоги.

Ці жінки сподіваються, що суспільство зверне увагу на їхні проблеми і допоможе пізнати радість материнства.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Чернігівській області ...
Наступна новина: На Вінничині рятувальники ...

КОМЕНТАРІ