Єдиний україномовний журнал у Харкові «Березіль» – на межі існування

Єдиний україномовний журнал у Харкові «Березіль» – на межі існування

25.02.15 10:52 0 565
Єдиний україномовний харківський літературний журнал «Березіль» опинився на межі існування.

Про це йдеться у матеріалі на сайті газети «День».

«Березіль» знищують не українофоби, як не українофоби знищували упродовж десятиліть промисловість на Західній Україні, майбутній тил в українсько-російській війні. Його знищує те, що породило – Спілка письменників України. І найбанальнішим способом. Жодної політики – лише бізнес», – прокоментувала ситуацію письменниця, лауреат Шевченківської премії, член редколегії журналу «Березіль» Галина Пагутяк.

За її словами, Спілка письменників підняла орендну плату для редакції журналу до комерційного рівня, «наче то не часопис, який повинен фінансуватися спілкою, а контора з продажу мерседесів».

«Редакція журналу розташована у приміщенні Харківської обласної організації Спілки письменників. 6 лютого кабінет головного редактора було розгромлено: вибили двері й заходилися виносити меблі. «Фініта ля комедія. Я тебе породив, я тебе і уб’ю», – написав мені головний редактор Володимир Науменко.

Якби я мала змогу, то виселила б із цього приміщення Спілку письменників, бо без видавництв, без часописів, без активної просвітницької діяльності вона нічого не варта. А виламувати двері з мовчазної згоди керівництва НСПУ – це настільки нецивілізовано, що нагадує вже інший твір Гоголя – «Мертві душі», – зазначила Г.Пагутяк.

Як зауважила журналіст Тетяна Терен у Фейсбук, попри те, що «Березіль» – спілчанський часопис, в редакції завжди існувало золоте правило – друкувати передовсім вартісне, а не лише членів Спілки. І це у членів НСПУ, особливо харківських, завжди викликало найбільше обурення.

«Вже давно Спілка не виділяє коштів на журнал, надаючи єдину підтримку – безкоштовні приміщення у Будинку письменників на Чернишевській. Війна з «Березолем» триває багато років – і за приміщення, і за вплив на політику журналу, і за редакторське крісло. Як і Володимиру Науменку, мені би хотілося вигукнути: що ж, забирайте журнал, подивимося, яким він стане. Але яким він стане, я цілком уявляю, тому вигукувати не буду, бо моє найбільше бажання – щоби журнал змінювався, вдосконалювався, але головне – продовжував виходити в Харкові!», – наголошує Т.Терен.

Журналіст також зазначає: «Якби у Спілці були адекватні керівники, вони би думали про справжні проблеми «Березоля» – просування, пошук спонсорів, збільшення накладів, поліпшення дизайну і поліграфії. Але думають про інше, і не просто думають, а виламують двері в офісі головреда, щоби виселити його з кімнати».

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Чернігівській області ...
Наступна новина: За перший місяць 2015 року ...

КОМЕНТАРІ