Тернопільщина інформаційна

Тернопільщина інформаційна

25.02.15 14:55 0 778
ЗВІТ

представника Національної ради України

з питань телебачення і радіомовлення

у Тернопільській області

Зубика Михайла Васильовича

за 2014 рік

1. Вступ

Звіт охоплює діяльність представника Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Тернопільській області за період з 1 січня по 31 грудня 2014 року.

Особливості звітного року суттєво вплинули на діяльність суб'єктів телерадіоінформаційного простору, а відтак позначилися і на роботі представника Національної ради. Насамперед слід підкреслити, що реальним змістом наповнилося поняття «інформаційна безпека країни». Практичного характеру набуло питання переходу від аналогового до цифрового стандарту мовлення, впровадження суспільного мовлення. Ці напрямки і стали пріоритетними у діяльності представництва Національної ради.

Хоч зовнішні фактори (місцеві прояви Революції Гідності - віча, пікети) безпосередньо не вплинули на роботу представника Національної ради та його секретаріат, суттєві корективи в попередні плани було внесено. Зокрема, набагато ретельнішим і регулярнішим став моніторинг програмного наповнення ліцензіатів. У результаті встановлено тенденцію більшості телерадіокомпаній до розширення обсягу власного та, зокрема, інформаційного продукту. Так, тернопільська телекомпанія "TV-4" практично з перших днів проведення багатолюдних зібрань на Театральному майдані обласного центру запровадила кількагодинні прямоефірні репортажі з цих подій. Згодом аналогічну форму висвітлення народного спротиву почала застосовувати Тернопільська обласна державна телерадіокомпанія. Телекомпанія кабельного мовлення "Смайл" (м. Тернопіль) доповнила свою інформаційну палітру за рахунок ретрансляції фрагментів програм інших телерадіоорганізацій з київського Майдану. ФМ-радіостанція "Радіо ТОН" (позивні "Радіо-РОКС- Україна") утричі збільшила обсяг інформаційно-аналітичних і публіцистичних передач. При цьому необхідно зауважити, що жодних перешкод у діяльності місцевих мовників і провайдерів програмної послуги упродовж року не було зафіксовано.

Головна увага представника у звітний період, безумовно, була спрямована на інформаційну безпеку нашої держави – на рівні регіону.

В результаті системних моніторингів встановлено, що більшість місцевих провайдерів програмної послуги (і все ж - не всі), виходячи з патріотичних позицій, не чекаючи вказівок зверху, припинила ретрансляцію програм окремих російських телеканалів, які здійснюють відверто ворожу пропаганду щодо нашої країни. З рештою ліцензіатів (ТОВ «ВОЛЯ-КАБЕЛЬ», м. Київ, ПП "Колумбус", м. Тернопіль) продовжувалася цілеспрямована роз'яснювальна робота, і в підсумку вони теж виконали Ухвалу Окружного адміністративного суду міста Києва, а в другому півріччі – і відповідні рішення Національної ради. Ще одна проблема, яку довелося оперативно вирішувати представникові Національної ради – відключення іноземних телепрограм, які визнані пропагандистськими та такими, що поширюють неправдиву і спотворену інформацію, у місцях масового скупчення людей (в готелях, ресторанах, на базах відпочинку тощо). Тут виявилася ефективною тісна співпраця з місцевими правоохоронними органами. До цього слід додати, що через засоби масової інформації велося активне інформування і серед населення – щодо необхідності тимчасового припинення трансляції російських каналів, а також щодо заходів безпеки в умовах інформаційної війни.

В області триває перехід від аналогового стандарту телемовлення до цифрового. Телекомпанії, що отримали ліцензії на право здійснювати діяльність у стандарті DVB-T2 у мультиплексі МХ-5, успішно опанували новий формат. Так, телекомпанія ТОВ «TV-4», м. Тернопіль, уже два роки здійснює мовлення обсягом 24 години на добу через передавачі у 5 населених пунктах. При цьому ліцензіат цілком забезпечує виконання своїх творчо-технічних та фінансово-інвестиційних зобов'язань. На рік раніше так же успішно стартувала у цифровому проекті Тернопільська ОДТРК. Однак на теперішній час організація транслює програми у цифровому форматі загальним обсягом лише 11 годин на добу – через фінансові труднощі. На значній території Тернопільської області є проблеми з технічним покриттям цифровим ефірним сигналом, пов'язані зі складністю рельєфу місцевості. Слід сподіватися, що за допомогою 2 додаткових мультиплексів, які в перспективі має намір розбудовувати Концерн РРТ, вдасться вирішити цю проблему, хоча не виключено, що в окремих місцях збережеться потреба в локальних мультиплексах. Варто також наголосити і на такому питанні: із 32 тисяч поданих заяв від пільгових категорій населення безкоштовними телетюнерами в області забезпечені тільки 19 тисяч заявників.

Вступив у фазу практичної реалізації проект суспільного мовлення –надважливий для утвердження в нашій державі засад демократії. В області він перебуває поки що на стадії вивчення і обговорення. Представник Національної ради через електронні і друковані засоби масової інформації розповідав про суть і значення суспільного мовлення, про те, що триває прийом заяв від всеукраїнських громадських об'єднань для проведення конференцій з обрання членів Наглядової ради НСТУ. З цього приводу представник регулятора мав зустрічі із кураторами гуманітарної сфери від місцевої влади – заступником голови обласної державної адміністрації Л.Бицюрою та заступником голови обласної ради О. Боберським. Органи влади планують провести найближчим часом нараду за участі всіх зацікавлених сторін – щодо подальшої долі обласної державної телерадіокомпанії в рамках створення НСТУ. За попередньою інформацією, найперше розглядатиметься варіант формування каналу територіальної громади за фінансової підтримки з місцевого бюджету.

Ще однією характерною рисою (на жаль, з негативним відтінком) поточного року в медійній сфері області стало суттєве погіршення фінансового стану найменших складових місцевого телерадіопростору – районних редакцій проводового мовлення, що поставило низку компаній на грань припинення існування.

Через об'єктивні фактори з березня тимчасово призупинився процес ліцензування телерадіоорганізацій. Хоча слід відзначити, що для місцевих компаній Тернопільської області на 2014 рік він і так не передбачався надто активним. Однак із відновленням повноцінної діяльності наглядового органу питання ліцензування були оперативно вирішені. Зокрема, прийнято рішення щодо таких організацій:

- ПП ТРК "Смайл", м. Тернопіль (мовлення у кабельних мережах) – щодо переоформлення ліцензії у зв'язку зі зміною місцезнаходження, складу власників, керівних та наглядових органів, оператора телекомунікацій, адреси студії, збільшенням кількості домогосподарств, території розповсюдження програм (рішення Національної ради № 364 від 24.07.2014 р.). Видано новий бланк ліцензії – серія НР № 00226-м від 12.09.2014 р.

- Тернопільська ОДТРК, м. Тернопіль (ефірне радіомовлення у м. Бережани) – у зв'язку зі зменшенням обсягу мовлення до 4 годин на добу, зміною програмної концепції мовлення, затвердженням відрізків часу мовлення (рішення Національної ради № 991 від 02.10.2014 р.).

- ТОВ "МАКС TV", м. Бережани – щодо видачі ліцензії провайдера програмної послуги (рішення Національної ради № 775 від 21.08.2014 р.). Видано ліцензію – серія НР № 1449-п від 08.09.2014 р.

Видано 1 ліцензію провайдера програмної послуги з використанням технології IPTV - Товариству з обмеженою відповідальністю «ДІДЖІТАЛ СКРІНЗ», м. Київ, на діяльність у містах Бережани, Борщів, Чортків, Бучач, Кременець, Тернопіль Тернопільської обл. у межах території розташування багатоканальної телемережі (рішення Національної ради № 165 від 12.02.2014 р.). Діяльність провайдера розпочато.

Ще один ліцензіат - ТОВ "Гусятинське кабельне телебачення "Сателіт", смт Гусятин, подав заяву на щорічну перереєстрацію Загальної концепції добору програм для ретрансляції. Зі зрозумілих причин (припинення ретрансляції окремих іноземних телеканалів) провайдеру тепер доведеться подавати пакет документів на переоформлення дозвільного документа (зараз такий пакет готується).

В області розпочав діяльність провайдер програмної послуги ТРК «Етер», який відповідно до ліцензії НР № 0622-п від 08.01.2009 р. має надавати послугу цифрового мобільного телебачення (стандарт DVB-H) в мультиплексі МХ-6 в містах Бережани, Бучач, Чортків (за даними Тернопільської філії Концерну РРТ, передавачі задіяні з вересня 2014 р.).

Фактично припинило діяльність Бережанське районне комунальне радіомовлення, м. Бережани. Після тривалих консультацій представнику Національної ради вдалося переконати керівництво районної ради не припиняти функціонування телерадіоорганізації через фінансові проблеми, а по можливості реорганізувати. Відтак 28.03.2014 р. на сесії районної ради було ухвалено рішення "Про реорганізацію редакції Бережанського районного радіомовлення шляхом приєднання до редакції Бережанської районної газети "Бережанське віче". Термін дії ліцензії мовника закінчився 22.04.2014 р., однак заява на видачу нової ліцензії так і не подана в Національну раду. Детальний опис даної ситуації вважається доцільним з огляду на те, що вона аналогічним чином може повторитися і в інших районах. Така спроба незабаром відбулася в Збаразькому районі (щоправда, рішення про подібну реорганізацію ще не прийнято, а термін ліцензії не закінчився). У зв'язку з припиненням фінансування готується подавати заяву на анулювання ліцензії одна з найкращих на даний час – Редакція Чортківського районного радіомовлення. З керівництвом усіх вищеназваних районів представник Національної ради мав зустрічі і консультації, а також готується порушити проблему виживання місцевих засобів масової інформації перед депутатами обласної ради.

Інший аспект цієї проблеми полягає в тому, що мережа проводового радіомовлення невідворотно скорочується. За даними Тернопільської філії ПАТ "Укртелеком", станом на 01.11.2014 р. в області налічується 40574 основні радіоточки (для порівняння: на 01.07.2014 р. – 46260, у 2013 р. – 48621, у 2012 р. – 55811, у 2011 – 67923 радіоточки). Вперше за роки незалежності нашої держави з'явилася реальна перспектива створення повноцінної альтернативи мережі дротового радіомовлення для розповсюдження програм Національної радіокомпанії України та ОДТРК, що незабаром стануть основою суспільного радіомовлення. Мова йде про реалізацію ініційованого Національною радою Проекту розбудови єдиної національної ФМ-мережі Українського радіо з метою максимального охоплення території України програмами державного (суспільного) радіо.

У цьому аспекті до вищезазначеної мережі долучено частоту 103,2

у м. Бережани, яка була присвоєна Тернопільській ОДТРК, шляхом переоформлення ліцензій на мовлення НРКУ та ОДТРК. На даний момент ці дві організації також здійснюють мовлення за погодженою сіткою на частоті 107,9 МГц у м. Кременці (обсягом відповідно 22 год./добу та 2 год./добу). Для забезпечення покриття сигналом Українського радіо території області необхідний прорахунок, як мінімум, ще чотирьох додаткових ФМ-частот на вже існуючі вежі. При цьому і надалі гостроактуальною залишається проблема покриття радіосигналами південної зони області. Ця частина регіону не була внесена до частотного плану для переходу на цифрове мовлення через відсутність радіотелевізійної вежі в м. Борщові. Проект Програми з організації телерадіомовлення у південних районах Тернопільської області, підготовлений ще у 2011 р., кілька разів був відхилений депутатами. Однак під час зустрічей нинішнє керівництво місцевих органів влади запевнило представника Національної ради, що, з огляду на необхідність зміцнення інформаційної безпеки, проблема з покриттям телесигналами території області однозначно буде вирішена.

Станом на грудень 2014 р. у Тернопільській області працюють 76 суб'єктів інформаційної діяльності, які є власниками 99 ліцензій Національної ради. Серед них ліцензіями володіють:

• на ефірне аналогове телемовлення – 17 організацій, з них – 2 регіональні (в межах області);

• на мовлення в багатоканальних телемережах МХ-1, МХ-2, МХ-3 – 28 організацій;

• на мовлення в багатоканальній телемережі МХ-5 – 4 організації;

• на кабельне мовлення – 1 місцева організація;

• на ефірне радіомовлення – 18 організацій (з них – 2 місцеві та 1 регіональна в межах області);

• на ефірне, проводове радіомовлення – 2 організації, з них – 1 регіональна (в межах області);

• на проводове радіомовлення – 14 місцевих організацій;

• на багатоканальне мовлення (ефірно-кабельне) – 1 організація;

• провайдерів програмної послуги – 7;

• провайдер програмної послуги з використанням технології IPTV – 1.

Ліцензування супутникового мовлення в Тернопільській області упродовж звітного періоду не відбувалося. Безліцензійної діяльності не зафіксовано.

2. Оцінка стану дотримання телерадіоорганізаціями умов ліцензій та норм чинного законодавства

Моніторинг програмного наповнення телерадіоорганізацій

Число моніторингів програмного наповнення телерадіоорганізацій та діяльності провайдерів програмної послуги, здійснених у 2014 р., значно перевищує показник 2013 р. – 270 проти 201. Така різниця пояснюється значною кількістю моніторингів під час виборчих кампаній з позачергових виборів Президента України, народних депутатів України, а також більшою кількістю оголошених днів жалоби.

Відповідно до Плану основних заходів Національної ради, а також на виконання окремих доручень керівництва наглядового органу здійснено 6 тематичних моніторингів, якими охоплені всі мовники, а також провайдери програмної послуги: щодо стану дотримання телерадіоорганізаціями умов ліцензії в частині "частка національного аудіовізуального продукту", норм законодавства з питань захисту суспільної моралі, щодо обсягів і якості мовлення для дітей, розміщення рекламного продукту, позначок класифікації відеопродукції, а також – дотримання провайдерами програмної послуги вимог законодавства, виконання рішення РНБО, відповідних рішень Національної ради та судових органів стосовно припинення ретрансляції неадаптованих до вітчизняного законодавства програм окремих російських телеканалів.

Результати цільових моніторингів ефіру телерадіоорганізацій та діяльності провайдерів програмної послуги області у 2014 р.

Цільовий моніторинг Загальна кількість ТРО, охоплених цільовим моніторингом Кількість ТРО, у яких зафіксовано порушення Частка ТРО від загальної кількості,

у яких зафіксовано порушення (%)

Дотримання ТРО умов ліцензії щодо частки національного аудіовізуального продукту

21

0

0

Дотримання ТРО умов ліцензії щодо частки дитячих передач

21

1

4,7%

Дотримання ТРО законодавства про захист суспільної моралі

18

1

5,5

Дотримання ТРО вимог рекламного законодавства 21 3 14,2%

Дотримання ТРО рішень НР щодо використання позначок класифікації відеопродукції

3

0

0

Дотримання провайдерами програмної послуги вимог законодавства та рішень НР щодо адаптації іноземних програм

6

2

33,3%

За результатами цільових моніторингів можна констатувати позитивну динаміку: кількість порушень норм чинного законодавства та фактів недотримання умов ліцензій за всіма тематичними напрямками зменшилася. Єдиний виняток – невчасне реагування окремих провайдерів програмної послуги на вимоги щодо припинення трансляції російських телеканалів.

У процесі системного нагляду за діяльністю телерадіоорганізацій та провайдерів програмної послуги упродовж 2014 року здійснено 19 поточних моніторингів. За їх результатами ліцензіатам направлено 11 повідомлень про встановлені в їх діяльності порушення. У більшості випадків компанії оперативно відреагували та усунули недоліки.

Поточні моніторинги телерадіоорганізацій і провайдерів за 2014 рік



з/п Назва ТРО Дата, обсяг, вид

моніторингу Порушення

( в частині)

1. ТОВ "Радіо ТОН", м. Тернопіль (ефірне радіомовлення) 14.01.2014,

24 год.; добовий "програмна концепція мовлення", "реклама"

2. ДП "ТРО" Довіра", м. Київ

(ефірне радіомовлення) 24.01.2014,

24 год.; добовий "програмна концепція мовлення"

3. ТОВ "ДІДЖІТАЛ СКРІНЗ", м. Київ (провайдер програмної послуги) 05.02.2014 "відсутня діяльність"

4. ТОВ "МАКС TV", м. Бережани

(провайдер програмної послуги) 11.02.2014 збільшення кількості програм для ретрансляції (на виконання рішення НР № 1260 від 29.08.2012)

5. ПП "ТРК "Смайл", м. Тернопіль (кабельне телемовлення) 04.02.2014,

24 год.; добовий "програмна концепція мовлення", "суспільна мораль"

6. ТОВ „Гусятинське кабельне телебачення „Сателіт”, смт Гусятин (провайдер програмної послуги) 08.02.2014 невиконання рішення НР № 1260 від 29.08.2012

7. ТОВ "ТРК" Шансон", м. Київ

(ефірне радіомовлення) 12.02.2014 "програмна концепція мовлення", "реклама"

8. ТОВ "TV-4", м. Тернопіль

(ефірне телемовлення) 06.03.2014,

24 год.; добовий не зафіксовано

9. Тернопільська ОДТРК, м. Тернопіль (проводове, ефірне радіомовлення) 13.03.2014,

2 год.06 хв.; добовий не зафіксовано

10. Тернопільська ОДТРК, м. Тернопіль (багатоканальне телемовлення) 18.03.2014,

24 год.; добовий не зафіксовано

11. ПП ТРО "Українська хвиля", м. Тернопіль (ефірне радіомовлення) 26.03.2014,

12 год.; добовий не зафіксовано

12. ПП ТРО "УХ-радіо", м. Тернопіль (ефірне радіомовлення) 26.03.2014,

12 год.; добовий не зафіксовано

13. ТОВ "Тернопільська ТРК "ТАКТ",

м. Тернопіль (проводове радіомовлення) 25,27,28.03.2014,

2 год. 57 хв. не зафіксовано

14. ПП "ТРК "Смайл", м. Тернопіль (кабельне телемовлення) 23.04.2014,

24 год.; добовий "програмна концепція мовлення"

15. Тернопільська ОДТРК, м. Тернопіль (ефірне радіомовлення у

м. Бережани) 29.04.2014,

24 год.; добовий "обсяг мовлення", "програмна концепція мовлення"

16. ТОВ "Радіо ТОН", м. Тернопіль (ефірне радіомовлення) 04.05.2014,

24 год.; добовий "програмна концепція мовлення"

17. ТОВ "TV-4", м. Тернопіль

(ефірне телемовлення) 08.07.2014,

24 год.; добовий не зафіксовано

18. Тернопільська ОДТРК, м. Тернопіль (ефірне радіомовлення у

м. Бережани) 15.07.2014,

24 год.; добовий "обсяг мовлення", "програмна концепція мовлення"

19. ТОВ "Тернопільська ТРК "ТАКТ",

м. Тернопіль (проводове радіомовлення) 15,17,18.07.2014,

2 год. 57 хв. не зафіксовано

За звітний період відповідно до затверджених планів проведено три планові перевірки (після року діяльності ліцензіатів). У визначені терміни здійснено моніторинги, що передували перевіркам.

Належним чином підготовлені матеріали перевірок подано в Національну раду упродовж трьох днів, а також невідкладно надіслані електронною поштою в контрольно-аналітичне управління.

Планові перевірки ТРО і ППП Тернопільської області за 2014 рік



з/п

Назва ТРО Дата, обсяг, вид

моніторингу.

№, дата перевірки Встановлені порушення.

Результати розгляду на засіданні Національної ради

1. Тернопільська ОДТРК,

м. Тернопіль (ефірне радіомовлення

у м. Бережани) 21.01.2014

№ 34/І/Тр/ПС/14-1,

28.01.2014

Порушення вимог законодавства та умов ліцензії в частині "програмна концепція мовлення", вимог Закону України "Про рекламу" щодо переривання рекламою передачі для дітей.

Інформацію про результати перевірки взяти до відома. (Рішення НР № 464 від 24.07.2014).

2. ТОВ "Тернопіль-ська ТРК "ТАКТ",

м. Тернопіль (проводове радіомовлення) 07,09,10.10.2014

№ 61/ІІ/Тр/ПС/14-2,

15.10.2014

Порушення вимог законодавства та умов ліцензії в частині "програмна концепція мовлення".

Інформацію про результати перевірки взяти до відома. (Рішення НР № 1201 від 06.11.2014).

3. Редакція Зборів-ського районного комунального радіомовлення, м. Зборів (проводове радіомовлення) 15,17.10.2014

№ 62/ІІ/Тр/П/14-3

28.10.2014

Порушення вимог законодавства та умов ліцензії в частині "програмна концепція мовлення".

Інформацію про результати перевірки взяти до відома. (Рішення НР № 1247 від 13.11.2014).

Здійснено 2 повторних моніторинги ліцензіатів, результати перевірок

яких виносилися на засідання Національної ради: обидва – ефірного радіо.



з/п Назва ТРО Дата, обсяг, вид

моніторингу Встановлені порушення

( в частині)

1. Тернопільська ОДТРК, м. Тернопіль (ефірне радіомовлення

у м. Бережани) 04.02.2014

"програмна концепція мовлення", вимоги ЗУ "Про рекламу"( щодо

заборони переривання рекламою передачі для дітей).

2. Тернопільська ОДТРК, м. Тернопіль (ефірне радіомовлення

у м. Бережани) 25.02.2014

"програмна концепція мовлення"

Поряд із наглядом за діяльністю місцевих та регіональних (у межах області) телерадіоорганізацій Тернопільської області спеціаліст секретаріату представника Національної ради Новосельська О.О. до планових перевірок здійснила 2 моніторинги програмного наповнення мережевої радіоорганізації ТОВ "ТРК" Шансон", м. Київ, 1 моніторинг програмного наповнення мережевої радіоорганізації ДП "ТРО" Довіра", м. Київ, а також моніторинг діяльності провайдера програмної послуги ТОВ «ВОЛЯ-КАБЕЛЬ», м. Київ, за чотирма ліцензіями у населених пунктах Тернопільської області. Крім того, здійснено 2 моніторинги мережевих радіоорганізацій на виконання контрольних рішень Національної ради.



з/п Назва ТРО Дата, обсяг, вид

моніторингу Встановлені порушення

( в частині)

1. ДП "ТРО" Довіра", м. Київ

(ефірне радіомовлення) 26.09.2014,

24 год.; добовий

"програмна концепція мовлення", норми Закону України "Про рекламу"

2. ТОВ "ТРК "Шансон", м. Київ

(ефірне радіомовлення) 20.10.2014,

24 год.; добовий

"програмна концепція мовлення", норми Закону України "Про рекламу"

Позапланові перевірки телерадіоорганізацій, провайдерів програмної послуги Тернопільської області за звітний період не відбувалися.

Відповідно до статті 11 Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» представник Національної ради спільно зі спеціалістом секретаріату представника упродовж березня-травня 2014 р. здійснював нагляд за дотриманням ліцензіатами визначеного законодавством порядку мовлення під час проведення виборчої кампанії з позачергових виборів Президента України. Представник провів нараду-семінар з керівниками телерадіоорганізацій, на якій було акцентовано увагу ліцензіатів на необхідності неухильного дотримання вимог чинного законодавства і, зокрема, наголошено на потребі встановити й опублікувати у визначені терміни розцінки вартості одиниці ефірного часу. На виконання доручення керівництва Національної ради щотижня за затвердженою формою подавалися результати моніторингів з акцентом на встановлені порушення. З огляду на стислі терміни виборчої кампанії, розміщення матеріалів передвиборної агітації було зосереджене в програмах лише кількох найбільших ТРО. Решта організацій обмежилася інформуванням населення про перебіг виборчої кампанії. У ході системного і послідовного моніторингу порушень виборчого законодавства в ефірі регіональних і місцевих мовників не зафіксовано.

Належним чином здійснювався нагляд за дотриманням ліцензіатами порядку мовлення під час проведення виборчої кампанії з позачергових виборів народних депутатів України. Узагальнюючи висвітлення ходу передвиборчої кампанії в ефірі місцевих та регіональних (в межах області) телерадіоорганізацій, можна констатувати чітке дотримання (за одним винятком) виборчого законодавства. Це свідчить про підвищення рівня відповідальності керівництва та творчих колективів ТРО, а також про належний нагляд та систематичну консультативну допомогу ліцензіатам з боку представника Національної ради в області.

Розуміючи, що в час фінансової скрути виборчі кампанії стають суттєвим джерелом поповнення бюджету організацій, чимало компаній проявили ініціативу. Мова йде про належне афішування своїх послуг та забезпечення ефективних форм подачі матеріалів. І в цьому плані найкраще проявили себе (вже традиційно) телекомпанія ТОВ «TV-4» та ФМ-радіостанція «УХ-радіо» (обидві – м. Тернопіль). Перша надала можливість оприлюднити в прямому ефірі свої передвиборні програми 15 кандидатам і політичним партіям, друга - 10. Крім того, телекомпанія розміщувала 12 роликів політичної реклами та 6 фільмів про кандидатів.

Вперше під час передвиборчої кампанії цілком зрілим і професійним проявив себе колектив телеканалу ПП ТРК «Смайл» (м. Тернопіль, мовлення у кабельних мережах, логотип «ІНТБ»). Тут транслювалась програма «Крок до виборів» - спеціально створений майданчик для передвиборної агітації кандидатів і партій.

Тернопільська ОДТРК здебільшого зосередила свою увагу на розміщенні передвиборних агітаційних програм кандидатів за рахунок коштів Державного бюджету. Однак слід зазначити, що не всі кандидати та політичні сили використали таку можливість. Зокрема, на обласному державному радіо тільки третина кандидатів та політичних сил скористалися своїм правом розмістити передвиборну програму за кошти Держбюджету.

Значно активніше, у порівнянні з двома попередніми, у передвиборчій кампанії 2014 року були задіяні редакції районного проводового радіомовлення. Матеріали розміщували 9 із 13 організацій.

У результаті моніторингу програм і передач в діяльності місцевих телерадіоорганізацій встановлено одне порушення виборчого законодавства. Так, ТОВ «Тернопільська телерадіокомпанія «ТАКТ», м. Тернопіль, допустила порушення норми чстини 17 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України», оскільки у випуску новин було розміщене інформаційне повідомлення, яке має ознаки політичної реклами. Керівнику організації надіслано повідомлення про встановлене порушення виборчого законодавства. У листі-відповіді ліцензіата вказується, що зауваження представника розглянуто на зборах колективу організації, а відповідальним працівникам вказано на недопустимість подібних порушень у майбутньому.

Упродовж звітного періоду представник Національної ради та спеціаліст секретаріату здійснили 78 комплексних вибіркових моніторингів програмного наповнення телерадіоорганізацій щодо дотримання ними Правил ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті, затверджених Національною радою 08.02.2012 рішенням № 116 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 23.02.2012 р. за № 286/20599). Це, зокрема:

• День жалоби у зв'язку з людськими жертвами внаслідок масових заворушень в Україні (20, 21, 22, 23.02.2014);

• День пам'яті у зв'язку з 26-річчям аварії на Чорнобильській АЕС (26.04.2014);

• День жалоби у зв'язку з загибеллю військовослужбовців та працівників правоохоронних органів України, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, брали участь в антитерористичній операції, а також у зв'язку з жертвами громадян України під час трагічних подій у місті Одесі (03, 04.05.2014);

• День пам'яті жертв політичних репресій (18.05.2014);

• День жалоби з метою вшанування пам'яті всіх військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу – учасників антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях, які загинули, захищаючи незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, та пам'яті мирних жителів, які стали жертвами терористів на сході України (15.06.2014);

• День пам'яті про загиблих у роки Великої Вітчизняної війни (22.06.2014);

• День пам'яті жертв голодоморів (22.11.2014).

У результаті даних моніторингів порушень "Правил ведення мовлення…", затверджених Національною радою, та норм Закону України "Про захист суспільної моралі" не встановлено.

Крім того, здійснено 105 вибіркових моніторингів програмного наповнення мовників у дні жалоби, оголошені місцевими органами влади за загиблими земляками в ході антитерористичної операції на Сході України.

У цьому аспекті варто наголосити на такому характерному моменті. На Звернення Національної ради до мовників щодо вшанування пам'яті громадян, які 29 - 30 листопада 2013 року брали участь у мітингах та демонстраціях і стали жертвами трагічних подій на Майдані Незалежності в м. Києві, місцеві телерадіоорганізації, незважаючи на те, що в державі не було офіційно оголошено Дня пам'яті, відреагували з повною відповідальністю. При цьому представництвом упродовж двох днів здійснено 14 вибіркових моніторингів.

У рамках нагляду за діяльністю провайдерів програмної послуги чотирьом організаціям надіслано листи-повідомлення про порушення норм Закону України «Про телебачення і радіомовлення» в частині «Загальна концепція (принципи, підстави) добору програм для ретрансляції (пропозиції абонентам)», оскільки ПП «Колумбус» (м. Тернопіль), ТОВ «Гусятинське кабельне телебачення «Сателіт» (смт Гусятин), ФОП Дудлій В.Р. (м. Бучач), ПП ТРК "Колумбус - плюс" (м. Тернопіль), у визначений термін не подали в Національну раду інформацію про виконання концепції добору програм протягом попереднього року. Ці провайдери повідомили про підготовку заяв і пакету документів на переоформлення ліцензій.

З належною увагою та відповідальністю представник Національної ради ставиться до виконання окремих доручень керівництва Національної ради. Так, на виконання доручення голови Національної ради від 25.07.2014 надано звіт про реальну роботу представника Національної ради за І півріччя.

Спільно з генеральним директором Тернопільської ОДТРК ретельно опрацьовано питання щодо необхідності переоформлення ліцензії на мовлення в м. Бережани (частота 103,2 МГц) в рамках проекту розбудови загальнонаціональної ФМ-мережі Українського радіо. Ця організація однією з перших подала заяву на переоформлення ліцензії.

На виконання доручення керівництва Національної ради здійснено моніторинг телеканалів, які отримали ліцензії на місцеве мовлення у багатоканальній мережі МХ-5, щодо наявності мовлення та відповідності програмних концепцій заявленим.

Представник оперативно надсилає ліцензіатам тексти розміщених на офіційній веб-сторінці Національної ради звернень наглядового органу до керівників телерадіоорганізацій України та відслідковує виконання рекомендацій.

Представник Національної ради оперативно реагує на доручення керівництва Національної ради щодо розміщення мовниками роликів соціальної реклами. Зокрема, йдеться про відеоролики до Дня Перемоги, до позачергових виборів Президента України, народних депутатів України. Але, безумовно, найактуальніші нині – про підтримку Збройних Сил України («Українська армія – це наша гордість», «Аеропорт. Повертайтесь живими», «Будьмо сильними! Захистимо Україну»). Необхідно відзначити, що місцеві телекомпанії невідкладно і з високою частотністю розміщують пропоновані ролики соціальної реклами.

Зміцнення інформаційної безпеки в регіональному аспекті

Нинішній період у житті країни максимально загострив проблему інформаційної присутності недружньої країни в медіапросторі нашої держави. А тому стало очевидно, що формування системи інформаційної безпеки має відбуватися в двох основних напрямках: по-перше, це протидія агресивному пропагандистському впливу російських засобів масової інформації, а по-друге, – вдосконалення власного комплексу інформування населення. Ворожа пропаганда, дезінформація та інформаційні вкидання ще кілька місяців тому були щоденними атрибутами нашого життя. Але системна і цілеспрямована діяльність Національної ради із протидії інформаційній агресії з боку північно-східного сусіда дала реальні та зримі результати.

З повною мірою відповідальності представник Національної ради і секретаріат представника підходили до виконання окремих доручень керівництва Національної ради з цього актуального питання. У хронологічній послідовності насамперед ідеться про супровід виконання провайдерами програмної послуги рішення РНБО від 01.03.2014 р. «Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України», їх реагування на звернення Національної ради до провайдерів програмної послуги України від 07.03.2014 р., на заклик Національної ради до провайдерів програмної послуги і кабельних операторів від 11.03.2014 р., на ухвалу Окружного адміністративного суду міста Києва від 25.03.2014 р. Усім провайдерам оперативно надсилалися копії вищеназваних документів. 10.03.2014 р. представник Національної ради провів відповідну нараду з керівниками компаній.

Станом на 11 березня 2014 р. із 6 провайдерів програмної послуги, які ведуть діяльність у Тернопільській області, 5 – припинили ретрансляцію програм російських телеканалів: «ОРТ» («Первый канал.Всемирная сеть»), «РТР Планета», «НТВ-Мир» (в одного із них – ФОП Дудлій В.Р., м. Бучач – загальною концепцією не передбачено ретрансляцію названих програм російських телеканалів). Провайдер програмної послуги ТОВ «ВОЛЯ-КАБЕЛЬ», м. Київ, який відповідно до 4 ліцензій надає послуги абонентам у 4 населених пунктах Тернопільської області (м.м. Тернопіль, Кременець, Теребовля, Чортків), ретрансляцію російських програм не призупинив. Зрозуміло, що дане питання вирішувало керівництво ТОВ «ВОЛЯ-КАБЕЛЬ», а не її регіональне відділення. Тим не менше, представник Національної ради наполегливо рекомендував провайдеру виконати рішення РНБО та ухвалу суду. І вже 16.03.2014 р. жоден із 6 провайдерів програмної послуги, не здійснював ретрансляцію відповідних програм іноземних телеканалів.

Для підготовки до наради у Кабінеті Міністрів України з питань координації інформаційної політики та інформаційної безпеки здійснено вибірковий моніторинг програмного наповнення телерадіоорганізацій та проаналізовано його результати на предмет розміщення в ефірі матеріалів, які б загрожували суверенітету країни. Таких фактів не встановлено.

Варто, однак, зазначити таку деталь, що навіть у середовищі загалом патріотично налаштованого населення Тернопільської області відключення російських телеканалів у перші дні сприйнялося неоднозначно. Окремі телеглядачі вказували на нібито порушення свободи слова, цензуру, на право самостійного вибору кожного громадянина в демократичній державі. Спираючись на вітчизняне законодавство, зарубіжний досвід, представник Національної ради знайшов достатньо аргументів, щоб у телефонних розмовах, під час особистих зустрічей, через місцеві ЗМІ переконати опонентів у необхідності захисту інформаційного простору держави.

Рішеннями наглядового органу, прийнятими упродовж липня-жовтня поточного року (№ 292 та № 297 від 17.07.2014, № 490 від 24.07.2014, № 663 від 07.08.2014, № 830 від 04.09.2014, № 1087 від 15.10.2014), визнано невідповідність вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення та чинного законодавства України ще низки іноземних програм («ТВ Центр-International», «Россия 1», «НТВ», «ТНТ», «Петербург-5», «Звезда», «Рен-ТВ», «РТР-Планета», «Россия-24», «РБК-ТВ», «История», «365 дней» і «Беларусь 24», а також «Life News» та «Russia Today» як неадаптовані). Про кожне із вищезазначених рішень представник Національної ради інформував провайдерів програмної послуги, а відтак здійснював моніторинг на предмет їх виконання. Всі ліцензіати неухильно виконували рішення наглядового органу.

Новим імпульсом для роботи представників у цьому питанні стала реалізація ідеї про співпрацю між Національною радою та Міністерством внутрішніх справ України. Відповідно до наказу голови Національної ради

№ 5/225 від 22.08.2014 р. представник наглядового органу зустрівся з начальником УМВСУ у Тернопільській області, передав перелік розміщення готелів, ресторанів, садиб сільського (зеленого) туризму, розважальних та оздоровчих закладів; інформацію управління правового забезпечення Національної ради про порядок надання доступу до телерадіопрограм у телекомунікаційних мережах готельно-санаторних закладів; перелік заборонених для ретрансляції російських телеканалів (із графічними логотипами каналів). Ці матеріали невідкладно були направлені електронною поштою у всі районні підрозділи УМВСУ. Представник Національної ради підготував текст-звернення до громадськості області щодо спільних дій регулятора та правоохоронних органів у питанні припинення незаконної ретрансляції заборонених програм (розміщено на сайті УМВСУ та розповсюджено на інших інтернет-ресурсах). Для дієвішої роботи правоохоронців спільно з працівниками УМВСУ представником було підготовлено бланк застереження (на допомогу дільничним інспекторам) щодо припинення ретрансляції заборонених іноземних телеканалів.

У перші ж дні здійснено спільні рейди міліції та представника Національної ради в закладах масового скупчення людей м. Тернополя та навколишніх районів. Відтак представник регулярно отримував через координатора проекту від УМВСУ та систематизував інформацію, що надходила з усіх районів. Загалом упродовж трьох тижнів здійснено перевірку всіх 301 суб'єкта господарювання. При цьому було зафіксовано наявність заборонених російських каналів у пакетах для ретрансляції в 31 закладі.

У частині випадків вищеназвані канали були відключені під час перевірки.

У решті закладів – упродовж доби, що було підтверджено результатами повторної повірки. Контроль та нагляд за дотриманням провайдерами програмної послуги, іншими суб'єктами господарювання ухвали Окружного адміністративного суду міста Києва від 25.03.2014 р., 17.07.2014 р., відповідних рішень Національної ради триває.

Аналіз результатів моніторингів за основними показниками

Ретельний і послідовний нагляд представника за діяльністю телерадіоорганізацій та провайдерів програмної послуги області сприяє підвищенню якості програм і передач, зменшенню кількості порушень норм чинного законодавства та ліцензійних зобов'язань.

За результатами моніторингів можна зробити висновок, що більшість ТРО області загалом дотримується вимог законодавства щодо обсягу вітчизняних програм і передач. Хоча зафіксована тенденція до збільшення обсягу власного продукту. Зокрема, в програмному наповненні кабельного мовника ТРК "Смайл", м. Тернопіль. Ліцензіат пояснює таке відхилення від показників програмної концепції мовлення недостатністю коштів на придбання відеоматеріалів інших організацій.

Організації ефірного радіомовлення за таким показником, як частка музичних творів українських авторів чи виконавців, в основному зберегли свої позиції. Так, пісенна продукція в програмах і передачах Тернопільської ОДТРК (проводове, ефірне радіомовлення), ФМ-радіостанцій "УХ-радіо", "Українська хвиля", Тернопільської ТРК "ТАКТ" (проводове радіо) – повністю україномовна (частка - 100%). Слід відзначити позитивну тенденцію (вперше за останні роки) зростання у програмному наповненні мережевих радіостанцій обсягу творів вітчизняних авторів, композиторів і виконавців. Зокрема, у результаті моніторингів встановлено, що в програмному наповненні ТОВ ТРК "Шансон", м. Київ, цей контент становить 50,2%, ДП "ТРО" Довіра", м. Київ – 46, 75%. За попередні роки показник становив не більше 1/3 від усього музичного продукту. Можна стверджувати, що співвідношення національний/іноземний продукт у телерадіоінформаційному просторі області зберігається на користь вітчизняних творів.

За звітний період було зафіксовано 3 факти недотримання ліцензіатами норм Закону України "Про рекламу". Порушення здебільш традиційне – відсутність ідентифікації реклами. Разом із тим, у діяльності ФМ-станції «Радіо ТОН» встановлено спонсорування програм виробниками алкогольних напоїв (конкретно: «Зернова колекція горілок «Хлібний дар», «Горілка на перепелиних яйцях «Перепелка» – перепілочка старається, щоб ваш ранок був легким»). Повідомлення про порушення надіслано ліцензіатові, а відповідну службову записку – в Національну раду. У листі-відповіді керівник ТОВ «Радіо ТОН» стверджує, що «Інформація про спонсора передачі наведена у відповідності до ст. 5 Закону України «Про рекламу» в межах найменувань та знаків для товарів та послуг спонсора». Мабуть, назріла потреба вдосконалення чинного законодавства про рекламу, якщо порушникам вдається так легко обходити його норми.

Належну увагу представник Національної ради приділяє нагляду за дотриманням телерадіоорганізаціями та провайдерами програмної послуги умов ліцензій та ліцензійних зобов'язань. Як і в попередні роки, найтиповішим порушенням є недотримання програмної концепції мовлення. Після повідомлень, надісланих керівникам ТРО, здебільшого організації усувають недоліки. Виняток становить Тернопільська ОДТРК. Обласна державна телерадіокомпанія, як і в попередні роки, не виконує умови ліцензій на ефірне телебачення та ефірне радіомовлення щодо обсягів мовлення і, відповідно, не дотримується жанрового розподілу. Причину такого стану керівництво пояснює неналежним фінансуванням.

Більшість місцевих організацій і надалі не дотримується програмної концепції в частині категорії "Інше", оскільки під час ліцензування визначали максимально дозволену законодавством квоту реклами. Але фінансова криза внесла свої корективи і щодо ресурсів рекламного ринку, тому фактичний обсяг рекламної продукції в ефірі тієї чи іншої організації, здебільшого, нижчий від заявленого в ліцензії.

Постійно в полі зору представника Національної ради та спеціаліста секретаріату Новосельської О.О. перебуває розміщення дитячих передач, їх якість та відповідність фактичних обсягів ліцензійним зобов'язанням. Від початку 2014 р. проведено 1 цільовий та 10 вибіркових моніторингів дитячого мовлення в ефірі місцевих ТРО.

За останні декілька років стан дитячого мовлення в Тернопільській області залишається стабільним. Не став винятком і звітний період. Щодо кількісного аспекту результатів моніторингу слід констатувати, що переважна більшість ТРО забезпечує обсяг дитячих передач відповідно до ліцензійних зобов'язань. І тут окремо стоїть Тернопільська ОДТРК (ефірне радіомовлення, частота 71,03 МГц). Як уже повідомлялося, за умовами ліцензії НР № 0702-м від 29.09.2008 р. (мовлення обсягом 18 год. 30 хв./добу), отриманої в результаті конкурсного відбору у вересні 2008 р., компанія зобов'язувалася подавати 2 год. дитячих передач щодобово, однак мовлення за даною ліцензією відсутнє. Частково цей недолік організація компенсує мовленням за ліцензією НР № 1721-м від 16.01.2013: щоправда, при ліцензійному зобов'язанні 1 год. 30 хв. на добу передач для дітей Тернопільська ОДТРК розміщує даний контент обсягом 40 хвилин (передача "Учнівське розмаїття").

Варто зазначити, що добовий чи тижневий (для організацій міськрайонного проводового радіомовлення) зріз програмного наповнення ліцензіатів не може дати повної та об'єктивної картини здійснення мовлення для дітей. Тому, крім цільового моніторингу, здійснено комплексний аналіз усіх програм, які готують і подають в ефір телерадіоорганізації для наймолодших слухачів та глядачів протягом місяця. На його основі можна зробити висновок про те, що й надалі поліпшується якісний, змістовий рівень передач, розрахованих на дитячу аудиторію. Значно якісніші передачі для дітей на даний час готують і редакції районного радіомовлення – саме для дітей, а не про дітей, як це зазвичай було раніше. Тут на окрему увагу заслуговують передачі Редакції Теребовлянського районного радіомовлення та Чортківського районного радіомовлення, автори яких неодноразово ставали (останні – у 2012 та 2013 роках) переможцями і дипломантами Міжнародного фестивалю "Кришталеві джерела". Редакція Лановецького районного радіомовлення у 2014 році уже вп'яте провела серед учнівської молоді районний конкурс читців творів Тараса Шевченка. Переможці цього творчого змагання отримують можливість взяти участь у передачах місцевого радіомовлення.

Цільовим моніторингом на предмет дотримання телерадіоорганізаціями вимог Закону України "Про захист суспільної моралі" зафіксовано один факт порушення. Так, телекомпанія кабельного мовлення "Смайл" (логотип ІНТБ) демонструвала кліп групи "Скрябін" "Мумітроль", який Національною експертною комісією з питань захисту суспільної моралі визнаний таким, що порушує етичні норми. З приводу вищеназваного порушення у Національну раду надіслано службову записку. Направлено повідомлення ТРО, на що організація оперативно відреагувала: свою діяльність привела у відповідність з вимогами чинного законодавства, режисеру ефіру оголошено догану.

Телекомпанія ТОВ "TV-4" (логотип "TV-4"), яка використовує у своєму програмуванні кінопродукцію, утримується від трансляції бойовиків з елементами насильства і жорстокості, а фільми другої категорії (позначка – жовтий трикутник) розміщує виключно в часовому проміжку 18:00-06:00. Фільмів третьої категорії (червоний квадрат) дана організація упродовж 2014 року не розміщувала.

Не виявлено також порушень щодо зазначення візуальних позначок у програмах телепередач, які телекомпанії подають до друку.

Належним чином дотримуються вимог законодавства про захист суспільної моралі та відповідних рішень Національної ради місцеві та регіональні (в межах області) організації ефірного та проводового радіомовлення. Провайдери програмної послуги, що ведуть діяльність на території області, не надають у своїх пакетах каналів "спеціального регулювання" (еротичних), а також неадаптованих іноземних програм.

3. Статистика та заходи реагування щодо надісланих до Національної ради подань про факти порушень законодавства у галузі телерадіомовлення та повідомлень ліцензіатам про порушення ними законодавства, ліцензійних умов

Кількість надісланих ліцензіатам повідомлень щодо встановлених порушень за звітний період у порівнянні з минулим роком збільшилася (15 проти 9). Більшість ліцензіатів оперативно реагувала на повідомлення представника Національної ради щодо встановлених порушень умов ліцензії в частині "програмна концепція мовлення", а також норм Закону України "Про рекламу" та Закону України "Про захист суспільної моралі".

№ з/п Назва ТРО Подання

в Національну раду Повідомлення ТРО/ ППП. Ознака порушення. Реагування ліцензіата

1. ТОВ "Радіо ТОН", м. Тернопіль, ліц. НР № 0650-м від 23.05.2002 5/3-23.01.2014 2/3 - 23.01.2014. Недотримання вимог законодавства та умов ліцензії в частині "програмна концепція мовлення". Недотримання вимог законодавства щодо реклами алкогольних виробів.

Лист - відповідь, вх. № 1/1 - 31.01.2014.

Недоліки усунено.

2. ПП "ТРК "Смайл",

м. Тернопіль,

ліц. НР № 0135-м від 02.04.2007 5/9-13.02.2014 2/5 - 13.02.2013. Недотримання вимог законодавства та умов ліцензії в частинах

"програмна концепція мовлення". Недотримання вимог Закону України "Про захист суспільної моралі".

Лист - відповідь, вх. № 1/2 - 26.02.2014.

Недолік усунено.

3. ТОВ "Гусятинське кабельне телеба-чення "Сателіт", смт Гусятин, ліц. НР № 0295-п від 01.10.2008 5/10-14.02.2014 2/6 – 14.02.2014. Невиконання рішення НР № 1260 від 29.08.2012 р.

Недолік не усунено через неможливість прийому цифрових ефірних наземних сигналів.

4. ТОВ «ВОЛЯ-КАБЕЛЬ», м. Київ, ліц. НР № 1193-п від 27.03.2013 р. 5/18-12.03.2014

5/19-17.03.2014 2/8-11.03.2014. Відсутність реагування на звернення Національної ради щодо тимчасового припинення ретрансляції окремих російських телеканалів.

Недолік усунено.

5. ПП"Колумбус", м. Тернопіль, ліц. НР № 0133-п від 18.10.2006 р. 5/18-12.03.2014

5/19-17.03.2014 2/9-11.03.2014. Відсутність реагування на звернення Національної ради щодо тимчасового припинення ретрансляції окремих російських телеканалів.

Недолік усунено.

6. ПП "ТРК "Смайл",

м. Тернопіль,

ліц. НР № 0135-м від 02.04.2007 5/37-30.04.2014 2/22 - 30.04.2013. Недотримання вимог законодавства та умов ліцензії в частинах

"програмна концепція мовлення". Недотримання вимог Закону України "Про захист суспільної моралі".

Лист - відповідь, вх. № 1/ 10- 05.05.2014.

Недолік усунено.

7. Тернопільська ОДТРК, м. Тернопіль (ефірне радіомовлення у м. Бережани), ліц. НР № 1721-м від 16.01.2013 5/40-07.05.2014 2/26 - 07.05.2014. Недотримання вимог законодавства та умов ліцензії в частині "обсяг мовлення", "програмна концепція мовлення"- недостатній обсяг мовлення.

Лист - відповідь, вх. № 1/13 -12.06.2014.

Недолік не усунено. (За поясненням керівництва ТРО - через брак коштів на трансляцію програм).

8. Тернопільська ОДТРК, м. Тернопіль (ефірне радіомовлення у м. Бережани), ліц. НР № 1721-м від 16.01.2013 5/62-24.07.2014 2/41 - 24.07.2014. Недотримання вимог законодавства та умов ліцензії в частині "обсяг мовлення", "програмна концепція мовлення"- недостатній обсяг мовлення.

Лист - відповідь, вх. № 1/17 - 05.08.2014.

Недолік не усунено. (За поясненням керівництва ТРО - через брак коштів на трансляцію програм).

9. Тернопільська ОДТРК,

м. Тернопіль

(багатоканальне телемовлення),

ліц. НР № 1399-м від 07.09.2011 5/70-12.09.2014 2/51 - 12.09.2014. Недотримання вимог законодавства та умов ліцензії в частині "обсяг мовлення", "програмна концепція мовлення"- недостатній обсяг мовлення.

Лист - відповідь, вх. № 1/ 25 – 01.12.2014.

Недолік не усунено.

10. ТОВ "ТV-4",

м. Тернопіль

(багатоканальне телемовлення),

ліц. НР № 1676-м від 08.10.2012 5/74-25.09.2014 2/52 - 25.09.2014. Недотримання вимог законодавства та умов ліцензії в частині "програмна концепція мовлення".

Лист - відповідь, вх. № 1/23 - 03.11.2014.

Недолік усунено.

11. ТОВ "Тернопіль -ська ТРК "ТАКТ",

м. Тернопіль (проводове радіомовлення)

ліц. НР № 1812-м від 04.09.2013 5/82-27.10.2014 2/ 57- 24.10.2014. Розміщення у випуску новин повідомлення з ознаками політичної реклами. Повторено у наступному випуску новин.

Лист - відповідь, вх. № 1/ 24 - 20.11.2014.

12. ПП"Колумбус", м. Тернопіль, ліц. НР № 0133-п від 18.10.2006 р. 5/92-09.12.2014 2/61 – 01.12.2014. Недотримання вимог законодавства стосовно щорічної пере-реєстрації Загальної концепції добору програм для ретрансляції.

Лист-відповідь, вх. № 1/25 – 10.12.2014.

Готується заява на переоформлення ліц.

13. ПП ТРК "Колум-бус - плюс", м. Тернопіль, ліц. НР № 1083-п

від 02.07.2012 р. 5/92-09.12.2014 2/62 – 01.12.2014. Недотримання вимог законодавства стосовно щорічної пере-реєстрації Загальної концепції добору програм для ретрансляції.

Лист-відповідь, вх. № 1/26 – 10.12.2014.

Готується заява на переоформлення ліцензії.

14. ТОВ "Гусятинське кабельне телеба-чення "Сателіт", смт Гусятин, ліц. НР № 0295-п від 01.10.2008 5/92-09.12.2014 2/63 – 01.12.2014. Недотримання вимог законодавства стосовно щорічної пере-реєстрації Загальної концепції добору програм для ретрансляції.

Лист-відповідь, вх. № 1/27 – 10.12.2014.

Готується заява на переоформлення ліцензії.

15. ФОП Дудлій В.Р., м. Бучач, ліц. НР № 0913-п від 23.06.2011 5/92-09.12.2014 2/64 – 01.12.2014. Недотримання вимог законодавства стосовно щорічної пере-реєстрації Загальної концепції добору програм для ретрансляції.

Лист-відповідь, вх. № 1/28 – 11.12.2014.

Готується заява на переоформлення ліцензії.

У відповідності з Інструкцією Національної ради щодо ведення діловодства секретаріатом представника систематично ведеться: реєстрація в журналах вхідної, вихідної, внутрішньої кореспонденції, звернень громадян; повідомлень ліцензіатів про їх участь у засіданнях Національної ради, а також реєстр бланків представника.

За результатами виконання рішень Національної ради, розпоряджень, доручень та інших важливих напрямків роботи до Національної ради представником надано 96 службових та доповідних записок.

Водночас підготовлено листи-відповіді на запити державних органів, прокуратури, ліцензіатів, громадян.

Зокрема, представнику Національної ради головою Тернопільської обласної ради було переадресоване звернення народного депутата України, голови підкомітету з питань телебачення і радіомовлення Комітету з питань свободи слова та інформації Верховної Ради України Княжицького М.Л.

У зверненні містилося прохання надати інформацію про проблемні питання переходу області на цифрове телевізійне мовлення. Народному депутату надано відповідь, а копію надіслано в управління координації та організації роботи представників та секретаріатів представників.

Дано відповідь на запит Тернопільської прокуратури з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері західного регіону України – щодо випадків поширення прес-службами та офіційними особами правоохоронних органів та військових організацій екстремістських, радикалістських та інших подібних матеріалів.

Дано відповідь на 3 запити прокуратури Тернопільської області стосовно: виконання ліцензіатами умов ліцензії, дотримання порядку мовлення під час виборчих кампаній, норм чинного законодавства щодо захисту дітей від шкідливого впливу телевізійного продукту, щодо розміщення реклами тощо. У кожному конкретному випадку копії відповідей надіслано в Національну раду.

Значна кількість усних запитів громадян стосувалася таких питань:

- неможливість отримувати повний обсяг телепрограм у цифровому форматі;

- перспектива забезпечення пільгових категорій громадян безкоштовними телетюнерами для прийому цифрового телебачення;

- низький художньо-естетичний рівень окремих теле- і радіопрограм;

- запровадження суспільного мовлення;

- необхідність переорієнтації ФМ-радіостанцій на вітчизняний, україномовний музичний контент;

- і в останні місяці – захист від ворожої пропаганди, що поширюється в програмах російських телеканалів.

Окремо слід сказати про низку звернень радіослухачів та телеглядачів з приводу надмірної, на переконання адресантів, кількості розважальних передач у той час, як на Сході нашої країни точаться бойові дії і гинуть люди. З боку представника було роз'яснення, що Національна рада немає повноважень забороняти контент, який не виходить за рамки вітчизняного законодавства. У даному випадку мова має йти про моральну відповідальність керівників телерадіоорганізацій та журналістських колективів перед українським суспільством. А також – про активність самих громадян щодо впливу на тих чи інших мовників.

На кожен запит громадян представник Національної ради надає вичерпну відповідь. Найгостріші питання висвітлено в місцевому телерадіоефірі та друкованих засобах масової інформації.

4. Підсумок

Незважаючи на особливі обставини, упродовж звітного періоду діяльність представника Національної ради в області велася в основному послідовно і планомірно. Насамперед тут слід відзначити велику організуючу і мобілізуючу роль апаратних нарад, участі в них (хоч і дистанційної) регіональних представників наглядового органу. У належному режимі консультування, планування роботи представника та секретаріату представника Національної ради працювало і профільне управління. Особлива роль для вдосконалення роботи представника та більш ефективного впливу на розвиток телерадіоінформаційного простору регіону належить нарадам з представниками. У цьому плані неоціненне значення має експертний семінар "Основні напрями реформування галузі телерадіомовлення в Україні", що відбувся 17-18 листопада в м. Києві.

Ще один момент, який необхідно виділити у звітному періоді, – це висока відповідальність як керівництва переважної більшості телерадіоорганізацій, так і творчо-технічних колективів – щодо виконання вимог чинного законодавства, умов ліцензій та ліцензійних зобов'язань. Безперечно, не останню роль у цьому відіграла багаторічна прискіплива і об'єктивна увага представника Національної ради до діяльності ТРО, так би мовити, "привчання" телерадіоорганізацій до законослухняності. Від початку року проведено 3 наради з керівниками усіх ліцензіатів і окрема нарада з провайдерами стосовно припинення ретрансляції російських каналів. На підсумковій нараді, що відбулася 10 грудня, з-поміж іншого, йшлося про зростання фінансового навантаження на місцеві телеканали через подорожчання телекомунікаційних послуг та проблеми редакцій районного проводового радіомовлення.

За звітний період проблемні питання функціонування електронної медіасфери – інформаційна безпека, впровадження цифрового телебачення, реалізація проекту суспільного мовлення, захист дітей від шкідливого впливу телеконтенту – систематично висвітлювалася у місцевих ЗМІ.

Відповідно до статті 11 Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" представник у лютому оприлюднив звіт про свою роботу за попередній рік на прес-конференції для місцевих ЗМІ. Матеріали були опубліковані та висвітлені в електронних ЗМІ. Звіт у повному обсязі розміщений на сайті Тернопільської ОДА.

Упродовж звітного періоду представник Національної ради підтримував конструктивні зв'язки з місцевими органами влади: брав участь у апаратних нарадах обласної державної адміністрації, сесіях обласної ради. Насущні проблеми діяльності телерадіоорганізацій та провайдерів програмної послуги порушено під час зустрічей з головою Тернопільської обласної держадміністрації О.М.Сиротюком, його заступником Л.Й.Бицюрою, заступником голови Тернопільської обласної ради О.В.Боберським. Відбулися консультації з керівниками низки районних рад.

Взяв участь в організації урочистих зборів та відзначення найкращих працівників електронної медіасфери з нагоди Дня журналіста і Дня працівників радіо, телебачення та зв'язку.

Представник Національної ради брав участь у нарадах та конференціях, які проводили управління і відділи ОДА, громадські організації. У виступах, які стосувалися розбудови місцевого телерадіопростору, додержання норм чинного законодавства в галузі електронних ЗМІ, постійно наголошувалося на пріоритетній увазі до цієї проблематики Національної ради України питань телебачення і радіомовлення.

Представник Національної ради у у Тернопільській області М.Зубик

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ