В Луцьку на оперативній нараді обговорили питання легалізації найманої праці

В Луцьку на оперативній нараді обговорили питання легалізації найманої праці

25.02.15 13:08 0 673
У нинішніх кризових умовах актуальною темою сьогодення є боротьба з виплатою заробітної плати у „конвертах”, реалізація гарантій оплати праці та організація заходів недопущення виникнення заборгованості з виплати заробітної плати — на цьому наголосила заступник начальника відділу адміністрування єдиного соціального внеску Ніна Пілецька під час оперативної наради.

Вона повідомила, що якщо ж сума нарахованої заробітної плати, з якої сплачені внески, менша за мінімальний рівень, страховий стаж становить неповний місяць і обчислюється пропорційно заробітній платі. Якщо з якихось причин роботодавець не сплачує внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за своїх найманих працівників (причиною може бути і виплата заробітної плати „в конвертах” без сплати страхових внесків, і нарощування заборгованості як з виплати заробітної плати, так і зі сплати страхових внесків), то періоди, за які не сплачені внески, „випадають” із страхового стажу найманого працівника та не включаються в заробіток для розрахунку розміру пенсії.

За її словами, існує багато випадків, коли працівники отримують офіційну зарплату на рівні або меншу за мінімальну, а решту зарплати у «конверті». Це явна ознака прихованої зайнятості, коли людей оформлюють на роботу погодинно, проставляють їм у табелі робочого часу 2 або 4 години, тоді як вони працюють по 8 годин на день. Відповідно й показують зарплату за 2 або 4 години, а решту платять у конвертах. У результаті людина втрачає велику частку майбутньої пенсії.

Працівниками Луцької ОДПІ проведено аналіз «Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, та сум утриманого з них податку» ф. 1-ДФ за IV квартал 2014р. та встановлено, що по м. Луцьк 920 СПД роботодавців виплачують заробітну плату в розмірах нижче мінімальної.

За результатами проведеної роботи кількість платників зменшилась на 412 СГД в порівнянні з 1 кварталом 2014 року.

З початку року набув чинності закон № 77-VIII від 28 грудня 2014 року, спрямований на реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці.

Для проведення співбесід керівники підприємств запрошуються до Луцької ОДПІ ГУ ДФС у Волинській області, так з початку року заслухано 253 СПД. За результатами проведеної роботи забезпечено додаткове надходження податку на доходи фізичних осіб в розмірі 196,3 тис.грн.

Крім того, за результатами проведених контрольно-перевірочних заходів по 38 СГД з питань правильності нарахування та утримання податку з доходів фізичних осіб донараховано податку з доходів фізичних осіб в сумі 4536,6 тис.грн., що складає 119,4 тис.грн. на одне порушення.

З метою детінізації заробітних плат закон передбачає суттєве зниження чинних ставок Єдиного соціального внеску (ЄСВ).

На ставка ЄСВ становить від 36,76% до 49,7%, залежно від класу професійного ризику виробництва, а при нарахуванні винагороди за цивільно-правовими договорами – 34,7%.

З 1 січня 2015 року юридичні особи та фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю, можуть застосовувати коефіцієнт 0,4 до зазначеної ставки ЄСВ. Тобто розмір внеску фактично може бути зменшений у два з половиною рази.

З 1 січня 2016 року замість коефіцієнта 0,4 буде застосовуватися коефіцієнт 0,6, що фактично зменшить ставку ЄСВ приблизно в півтора разу.

При цьому для застосування нового коефіцієнта платникові не потрібно буде дотримуватись умов, що встановлені для 2015 року. Отже, коефіцієнт зможуть застосувати всі роботодавці.

Окрім зменшення розміру ЄСВ, законом підвищено розміри штрафів. За несплату або несвоєчасну сплату єдиного внеску – з 10% до 20% своєчасно не сплачених сум. А за донарахування контролюючим органом або платником своєчасно ненарахованого ЄСВ – з 5% до 10% за кожний повний або неповний звітний період, за який донараховано таку суму. Але не більш ніж 50% суми донарахованого єдиного внеску.

Також введено штраф за неподання, несвоєчасне подання або подання не за встановленою формою звітності з ЄСВ. Відтепер за ці дії платник зобов'язаний буде сплатити штраф у розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - 170 грн.

За ті самі дії, учинені платником єдиного внеску, до якого протягом року вже було застосовано штраф за таке порушення, передбачено штраф у розмірі 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - 1020 грн.

У свою чергу, заступник начальника Територіальної державної інспекції з питань праці у Волинській області Світлана Авраменко поінформувала про зміни в законодавстві щодо порядку оформлення трудових відносин із найманими працівниками, відповідальність та застосування штрафних санкцій за порушення у сфері праці та зайнятості. За її словами, законодавцем внесено ряд змін до чинних нормативно-правових актів. Вона наголосила, що з 1 січня 2015 року роботодавець в обов'язковому порядку має видати розпорядження чи наказ про прийняття на роботу найманого працівника. Фізичні особи-підприємці - укласти з ним контракт. Лише після цього особа має право приступити до виконання обов'язків на робочому місці. Крім того, необхідно інформувати Державну фіскальну службу про прийняття на роботу найманого працівника.

Світлана Авраменко зауважила, що згідно зі змінами до Кодексу законів про працю України запроваджується фінансова відповідальність роботодавців у вигляді штрафів за порушення вимог трудового законодавства (таких, як робота працівників і виплата їм заробітної плати без належного оформлення, порушення строків виплати заробітної плати та інших виплат, недотримання мінімальних державних гарантій у сфері оплати праці та інші порушення). Залежно від порушення, розміри таких штрафів становлять від однієї мінімальної заробітної плати (1218 гривень) за одне порушення до тридцяти мінімальних заробітних плат (36540 гривень) за кожного працівника, щодо якого допущено порушення.

Заступник міського голови Тарас Яковлев зауважив, що це питання нині актуальне. За його словами, нині необхідно донести до роботодавців інформацію про зміни до чинного законодавства, аби потім вони не звинувачували владу у непоінформованості. Він наголосив, що організовуються відповідні навчання, запрошують підприємців, проте, вони не надто активно відшукуються на це. Заступник міського голови наголосив, що нині влада хоче попередити і поінформувати про можливі штрафні санкції щодо порушення чинного законодавства. За його словами, на разі є можливість полегшити умови сплати єдиного соціального внеску.

Тарас Яковлев попередив, що підприємці повинні скористатися шансом і легалізувати найманих працівників та їхню заробітну плату, бо після зняття мораторію на здійснення перевірок будуть застосовуватися штрафні санкції. На його переконання, 36500 тисяч гривень, то велика сума.

Закликав суб'єктів підприємницької діяльності офіційно працевлаштовувати найманих працівників та сплачувати усі виплати у різноманітні фонди й міський голова Микола Романюк. Він наголосив, що нині країна перебуває у стані війни. Значні кошти йдуть на забезпечення обороноздатності. Проте, держава вчасно і у повному обсязі виплачує пенсії, соціальні виплати тощо. Однак, для цього необхідні кошти. На переконання міського голови, усі ми повинні задуматися над тим, що і як робимо. Микола Романюк зазначив, що нині держава дає суб'єктам підприємницької діяльності можливість легалізувати найманих працівників, їхню заробітну плату та зменшити розмір сплати соціальних внесків. Тому варто скористатися таким шансом.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Хмельниччині трьом ...
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ