На Вінничині у 2015 році продовжиться реалізація механізму державної підтримки населення при переході на альтернативне опалення (+фото)

На Вінничині у 2015 році продовжиться реалізація механізму державної підтримки населення при переході на альтернативне опалення (+фото)

26.02.15 11:00 0 582
Про це йшлося на відбулась колегії Департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури облдержадміністрації, яка відбулась 25 лютого.

На порядку денному розглядались питання про підсумки роботи житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури області за 2014 рік та визначались завдання на 2015 рік.

В роботі колегії Департаменту взяв участь заступник голови облдержадміністрації Василь Броварник. Він наголосив: « країна знаходиться у дуже складній ситуації. Але перед нами було, є і буде стояти завдання – забезпечення життєдіяльності області».

Про досягнуті результати та завдання на 2015 рік доповів директор Департаменту, Голова колегії – Анатолій Вакар.

Зокрема, він повідомив наступне: «Минулий рік був для всіх нас непростим. Але, в будь-якому разі, основними напрямками діяльності житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури були та залишаються стабільне функціонування об'єктів життєзабезпечення населених пунктів, а також забезпечення усіх споживачів якісними комунальними послугами».

За словами посадовця, минулого року вдалось забезпечити не лише збереження існуючих інфраструктурних об'єктів, а й їх розвиток.

Значні капіталовкладення за рахунок бюджетів усіх рівнів були спрямовані на переведення газових котелень - 50 млн. грн., з яких 14 млн. грн. були профінансовані з державного бюджету, на розвиток дорожнього господарства (понад 142,0 млн. грн.), благоустрій територій (понад 127,7 млн. грн.) та водопровідного господарства (майже 8 млн. грн.).

В рамках Національної Енергетичної Безпеки та Стратегії першочерговими завданнями є скорочення споживання природного газу.

Одним із найактуальніших напрямків, по якому в області проводиться значна робота, є переведення бюджетних закладів з природного газу на альтернативні види палива.

На початок 2014 року було переведено на альтернативу 204 бюджетні заклади області, а вже на початок 2015 року – 339. При цьому, щорічна економія споживання природного газу сягає 7 млн. м3. Завдяки проведеним заходам бюджетними установами області, фактична економія газу за 2 місяці 2015 року становить майже 3 млн. м3, тоді як за 5 місяців 2014 року цими ж установами було зекономлено лише 1,7 млн. м3.

В минулому році на заміщення споживання природного газу було виділено 18 млн. грн. субвенції державного бюджету. В поточному році такої потужної підтримки вже немає. Тому, в обласному бюджеті на 2015 рік передбачені кошти на погашення кредиторської заборгованості по роботах з переведення котелень у 2014 році на суму 3,1 млн. грн. Їх у вигляді субвенції передали містам Ладижину та Хмільнику, Гайсинському, Іллінецькому, Калинівському, Липовецькому, Теплицькому, Тиврівському, Томашпільському, Тростянецькому, Тульчинському, Хмільницькому районам.

Також передбачено 5 млн. грн. на заходи з енергозбереження.

Разом з тим, в зв'язку із змінами у бюджетному та податковому законодавстві, у поточному році значно зміцнені районні, сільські, селищні та міські бюджети.

Незважаючи на проведену роботу в бюджетній сфері, найбільшим споживачем природного газу в області залишається населення.

Анатолій Вакар звернув увагу присутніх на наступне. Для реалізації програм пільгового кредитування населення з енергозбереження у 2015 році передбачається спрямувати 343,5 млн. грн. державних інвестицій.

У 2015 році Державним Агентством з енергоефективності та енергозбереження України заплановано розширення переліку заходів, на які надаватиметься державна підтримка населенню.

Так, ініціюється впровадження механізму відшкодування населенню частини тіла кредиту до 30% на встановлення склопакетів, придбання енергозберігаючих матеріалів, встановлення приладів обліку тощо, а також відшкодування 40% суми кредитів на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів для ОСББ.

У 2015 році продовжиться реалізація механізму державної підтримки населення при переході на альтернативне опалення, яка передбачає відшкодування 20% тіла кредиту, отриманого населенням в ПАТ "Ощадбанк" на придбання твердопаливних та електричних котлів.

По Вінницької області механізмом пільгового кредитування на встановлення твердопаливних котлів скористалися 62 домогосподарства на суму 836,7 тис. грн. Найактивнішими виявилися мешканці Іллінецького району – 10 кредитів, Мурованокуриловецького району та м. Вінниці – по 7 кредитів.

Як свідчать дані енергетичних аудитів, середній відсоток втрат тепла в багатоквартирних житлових будинках сягає 40 %.

За даними моніторингу, в першочерговому порядку в області комплексній реконструкції та термомодернізації підлягають близько 850 будинків застарілого житлового фонду загальною площею 1,5 млн. тис. м2. Орієнтовна вартість робіт з термомодернізації зазначених будинків складає 2,9 млрд. грн.

Анатолій вакар торкнувся питань, що стосуються розвитку основних підгалузей комунального господарства області.

В минулому році значна увага приділялась розвитку водопостачання, особливо в сільській місцевості.

В обласному бюджеті 2014 року на реалізацію заходів Програми питна вода було виділено 1 млн. грн. Разом із залученими коштами територіальних громад було освоєно 2 млн. грн. на реалізацію 6 проектів з будівництва та реконструкції мереж централізованого водопостачання в населених пунктах Жмеринського, Іллінецького, Тростянецького, Томашпільського, Шаргородського та Ямпільського районів.

В результаті збудовано 8 км водогінних мереж та забезпечено централізованим водопостачанням понад 2 тисячі мешканців.

Активно залучаються кошти міжнародних фінансових організацій на будівництво систем централізованого водопостачання.

Так, в рамках проекту DESPRO в області реалізовано ще 6 проектів з водопостачання в сільських населених пунктах Бершадського, Погребищенського, Калинівського, Гайсинського, Тиврівського та Липовецького районів. Це дало можливість покращити послуги для понад 3 тисячам споживачів.

Ми розраховуємо на продовження цієї роботи й в поточному році.

Так, в обласному бюджеті на 2015 рік передбачені видатки в сумі 2 млн. грн. для реалізації проектів з водозабезпечення населених пунктів області на умовах співфінансування.

Важливим завданням - є завершення оснащення підприємств технологічними приладами обліку води та стоків. Саме технологічні прилади обліку дозволять підприємствам ВКГ здійснювати грамотну облікову політику, та достовірно визначити обсяг втрат і витрат, які потім включаються до основних складових собівартості послуг.

Стосовно доріг комунальної власності. У минулому році, як і багато років поспіль, фінансування витрат, пов'язаних з ремонтом та утриманням доріг комунальної власності у населених пунктах області здійснювалось за рахунок коштів субвенції з державного бюджету, коштів Вінницького обласного дорожнього фонду та коштів місцевих бюджетів.

Так, на ремонт комунальних доріг з усіх рівнів бюджетів було витрачено близько 142,7 млн. грн., що дало змогу відремонтувати більше 2,5 тис. м. кв. доріг.

В поточному році, субвенції, що передбачалися з державного бюджету місцевим бюджетам на збереження та розвиток комунальної дорожньої мережі – відсутні.

Однак, питання щодо ремонту дорожньої мережі не може бути проігнорованим, ремонтувати все ж потрібно, адже це важлива складова транспортної системи регіону, тому слід попрацювати над даним питанням та винайти можливість фінансування робіт на дорогах з місцевих джерел.

«Я окреслив основні завдання на 2015 рік. Прошу не зволікати та активно включатися до роботи»,- підсумував Анатолій Вакар.















Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Луцьку майбутнє ...
Наступна новина: На Львівщині дві студентки ...

КОМЕНТАРІ