На Вінниччині проходить цикл заходів «Шевченко. Феномен актуальності» (+фото)

На Вінниччині проходить цикл заходів «Шевченко. Феномен актуальності» (+фото)

27.02.15 17:40 0 641
Нещодавно, за сприяння Управління культури і туризму облдержадміністрації в обласному художньому музеї відбулася презентація мистецької програми «Шевченко художник» з циклу заходів «Шевченко. Феномен актуальності» з нагоди відзначення 201-річниці від дня народження Великого Кобзаря.

Головною метою заходу було висвітлення художньої спадщини Шевченка у контексті сьогодення. Звернення до найвиразніших сторінок творчої біографії мистця – періодів творчості до арешту 1830-47рр., заслання 1847-57рр., та останніх років життя. Також у програмі заходу відбулася трансляція фільму «Обличчя Української історії Т. Шевченко», пергляд і мистецтвознавчий аналіз окремих творів у відеослайдах.

Яскравим доповненням мистецької програми стала розповідь англійською мовою у картинній галереї про живописний твір Ф.Коновалюка за мотивом одноіменної поеми «Катерина».

Така програма дала можливість відвідувачам не лише ознайомитись з творчістю видатного митця, але й збагнути значимість досягнення, яке визначило подальший розвиток образотворчого мистецтва на ключовому етапі його становлення.

Варто відмітити, що у ранніх живописних творах – «Циганка-ворожка», «Катерина», «На пасіці» «Селянська родина» – майбутній геніальний поет яскраво виявив свій талант живописця, позначений духом романтизму, проникненням у світ глибоких людських переживань, що виявляють характер своїх героїв за станом внутрішніх психологічних рис. Вже тут відчувається його обдарування витонченого колориста та незрівнянного новатора в сприйнятті і трактуванні образів.

Тарас Шевченко працював у різних жанрах: побутовому, пейзажному, історичному. Однак особливе місце в його мистецькій спадщині посідає портретний жанр. Найбільш виразною витонченістю й одухотвореністю пройняті портрети Ганни Закревської, Василя Кочубея, княгині Кейкуатової.

Творчість Тараса Григоровича Шевченка - живописця і графіка мала величезний вплив на весь подальший розвиток образотворчого мистецтва в Україні. Як і поезія Великого Кобзаря, його живопис і графіка дали могутній поштовх до пробудження національної свідомості – українська тематика стала провідною для наступних поколінь вітчизняних мистців.





Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ