У Львівській політехніці зібрали фото пам’ятників Шевченку з цілого світу

У Львівській політехніці зібрали фото пам’ятників Шевченку з цілого світу

27.02.15 13:22 0 591
Сотню світлин із зображенням пам'ятників Т. Шевченку, які знаходяться у різних куточках Землі, 26 лютого, представили у головному корпусі Національного університету «Львівська політехніка». Виставкою «Монументальна Шевченкіана» в університеті закінчують відзначення 200-річчя Кобзаря.

Про це повідомляє кореспондент .

Автор світлин – Руслан Теліпський – 15 років подорожує по світу у пошуках пам’ятників Кобзарю. За цей час він зміг сфотографувати понад тисячу монументів Шевченку у більше як 25 країнах на чотирьох континентах.

«Це моя місія зібрати докупи усі пам’ятники, незважаючи на те, хто їх робив – чи аматор, чи талановитий митець – аби цей великий скарб могли побачити майбутні покоління. Пам’ятники Шевченку – це згадка, що ми походимо від тих, хто віддав своє життя за Україну», – зазначив Руслан Теліпський.

За його словами, Шевченко був присутній на Майдані, він зараз є у на Сході. Це постать, яка об’єднає усю Україну і всіх українців по всьому світу.

Шевченкознавець зізнався, що найбільше йому подобаються пам’ятники Кобзарю у селах.

«Хоча вони, можливо, не є високого мистецького рівня, але вони зроблені від душі, щиро за власний кошт, а не за гроші з державного бюджету», – пояснив Руслан Теліпський.

Виставка поділена на три блоки: «Україна», «Закордоння» та «Окуповані території». На експозиції можна побачити світлини з кожного обласного центру нашої країни, пам’ятники, які з’явилися завдяки діаспорі.

Мистецтвознавець професор Львівської національної академії мистецтв Роман Яців зазначив, що експозиція дає можливість осмислити феномен Шевченка у світі, побачити, що Кобзар – це феномен світової культури, а не лише української.

Зазначимо, Руслан Теліпський збирає гроші на «швидку» для добровольчого батальйону «Кривбас». Збір коштів відбувається не лише по Україні, а й у Польщі. Саме тому під час виставки можна придбати світлини із зображенням пам’ятників. Усі кошти підуть на «швидку» для бійців у зоні АТО.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Стирка детской одежды

КОМЕНТАРІ