У Луцьку лікарів навчають,як допомогти паліативним хворим

У Луцьку лікарів навчають,як допомогти паліативним хворим

27.02.15 08:55 0 610
У Луцькому центрі первинної медико-санітарної допомоги розпочали навчання для лікарів сімейної практики і медсестер з основних засад паліативної допомоги.

Про це IA ZIK повідомили у благодійному фонді «Стопрак».

Волонтери початкували програму, яка передбачає ряд семінарів з лікарями Волині щодо допомоги паліативним хворим.

Перші навчання за сприяння управління охорони здоров’я Луцької міської ради відбулись в обласному центрі. Начальник управління охорони здоров’я Луцької міської ради Федір Кошель вважає, що на противагу іншим видам допомоги, з паліативною існують проблеми, оскільки цей вид медичної допомоги не розвинений. Незабаром у Луцьку буде затверджена й програма паліативної допомоги, то ж це буде вагомим кроком для розвитку галузі.

Головний лікар КЗ «Луцький центри первинної медико-санітарної допомоги» Ігор Гнетньов посприяв у проведенні навчального семінару, який відбувся на базі його закладу. Лікар вважає, що у наш час не можна допускати, аби люди страждали від болю, адже цьому можна зарадити, використовуючи європейський досвід паліативної допомоги.

Президент БФ «Стопрак» Марія Адамчук зауважила, що обізнаність лікарів у певних галузях дуже важлива, адже від цього залежить життя пацієнта. «Якщо людину не можна вилікувати, то це не значить, що для неї нічого не можна зробити», – переконана вона. Тож паліативна допомога не менш важлива, адже люди мають право на те, аби не відчувати болю перед смертю та мати належний догляд.

Перед лікарями та медсестрами виступила керівник навчально-методичного центру та завідувач виїзного консультативного паліативного відділення Івано-Франківського клінічного центру паліативної допомоги Людмила Андріїшин. Вона розповіла про те, що у Івано-Франківську хоспіс працює вже 18 років і довгий період часу вона його очолювала.

Наразі ця область – приклад для інших, адже там розвинена ціла мережа лікувальних закладів та навіть працює виїзна бригада, яка надає консультацію по догляду за паліативними хворими.

Лікар впевнена, що зараз вже нікого не треба переконувати у тому, що цей напрямок медичної допомоги потрібно розвивати, адже кожна людина заслуговує на належний догляд та допомогу з усуненню болю.

Вона прочитала лекцію для лікарів і медсестер, аби краще познайомити з проблемою та шляхами її подолання в Україні.

Аналогічні навчання відбудуться протягом року у всіх районах Волині

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ