За крок до прірви: Студенти Франкового вишу стали на захист української мови

За крок до прірви: Студенти Франкового вишу стали на захист української мови

27.02.15 11:35 0 618
Відповідно до нового закону про вищу освіту, в Україні задекларовано принцип автономії навчального закладу, тож питання навчального плану і переліку обов'язкових дисциплін – особиста справа вченої ради конкретного вишу. Це стосується і вивчення української мови на технічних спеціальностях, яка не є у переліку обов'язкових гуманітарних дисциплін.

Така загроза для рідної мови у наш час сколихнула студентів та викладачів філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Тож вони організували круглий стіл на тему: «За крок до прірви: українська вища школа без рідної мови», який відбувся вчора у Дзеркальній залі університету.

«Міністерство знімає з себе відповідальність за те, які курси будуть обов’язковими в тому чи іншому університеті, і дає право вибору вивчати чи не вивчати українську мову. Скажімо, є вже наказ ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка, в якому українська мова і література виключаються з переліку обов’язкових предметів для вивчення на технічних чи природничих спеціальностях», – каже проректор з науково-педагогічної роботи ЛНУ Ярослав Гарасим.

Під час круглого столу він намагався пояснити, в чому полягає небезпека автономії освітніх закладів у питаннях мови.

«Якщо вийти на ідеальний рівень розуміння ситуації, то ніби нічого складного не трапилося при умові, що ми живемо в ідеальному українському суспільстві, тож який навчальний заклад треба переконувати, що потрібно вивчати українську мову за професійним спрямуванням? Здавалося б, тут не може бути проблеми, лише центр прийняття рішення переміститься з міністерства на навчальний заклад, от і все. Де гарантія, що Одеська юридична академія обере українську мову, як обов’язкову?». «Можливо, і обере, – продовжує проректор Ярослав Іванович, – це питання дискусійне. Але чи такий рівень свідомості нашого суспільства щоб віддати це на самоплив. Очевидно ні. І тому суспільство збурилося».

«Чомусь охорона праці, цивільний захист є обов’язковими у навчальній програмі вищої школи, хоч їх нема у законі про освіту як обов’язкових. Виходить, що цивільний захист нам дорожчий, ніж духовний. Тому я раджу ухвалити резолюцію за цим круглим столом, підключивши громадськість, експертів, звернутися в комітет з питань духовності, аби там негайно сіли за розроблення нового закону про застосування мови. І записати в цьому законі, що вивчення державної мови у вищій школі є обов’язковим. Так ми міністерству освіти дамо дороговказ, як їм вийти з цієї ситуації, щоб не посягнути на автономію закладу і мову зберегти», – таке рішення професійної проблеми мови пропонує проректор на офіційному рівні.

На рівні студентства Ярослав Іванович дав доручення молоді придумати значок, яким можна було б маркувати ті навчальні заклади, які не захочуть вивчати у своєму виші українську мову.

«Наші дії мають бути різними. Вони мають промовляти до серця, до розуму, до емоцій з цією метою, щоб ми не допустили жодного навчального закладу, який би не ввів в навчальний план для бакалаврів предмету «Українська мова за професійним спрямуванням»,– зауважив проректор.

За збереження навчальної дисципліни «Українська мова за професійним спрямуванням» й залишення за нею статусу «нормативного» предмету виступила і завідувач кафедри українського прикладного мовознавства Ірина Качан.

«Після того як Україна стала незалежною державою, в навчальний процес вищої школи був введений предмет «Ділова українська мова». І тут виникло маніпулювання з назвою дисципліни, якщо, скажімо, звернутися до наших історичних джерел підручників 20-30-х років, то там термін «ділова мова» дуже чітко окреслювався і дорівнював поняттю професійна мова. Та, на жаль, не всі розібралися в цій назві, і коли почали знову викладати цей предмет, стало вважатися, що це мова ділових паперів, ділового спілкування, яка не зовсім доречна для технічного фахівця. Отож, коли у 2007 році Міністерство освіти і науки очолив наш ректор Іван Вакарчук, він добре розібрався у цій проблемі і запропонував назвати дисципліну «Українська мова за професійним спрямуванням». Була створена ініціативна група, яка склала програму цієї дисципліни, і вона довший час діяла. Ми намагалися її удосконалити, оскільки були певні недоліки. Ми були готові запропонувати нову програму. Проте восени отримали інформацію, що є наказ скасувати цю дисципліну як нормативну, оскільки перестав діяти наказ від 2007 року. Тож почали бити на сполох викладачі не лише наших кафедр, а й інших вишів, які готові стати на захист мови», – розповіла як все відбувалося Ірина Миколаївна.

На думку університетського філолога, вивчення державної мови не завадить ніколи й нікому. «Ми вважаємо, що не можна так чинити з такою дисципліною, адже не лише студенти, а й дуже кваліфіковані фахівці не завжди вправно володіють українською мовою, і суржик у викладанні або неточність вживання термінів, підміна понять ведуть не лише до нерозуміння, а й спотворення деяких теорій та їх сприйняття. Спостерігаємо нерідко порушення мовних норм на різних мовних рівнях, неправильні наголоси, неправильні акценти, форми слів».

Ірина Миколаївна наголосила на тому, що мову за професійним спрямуванням обов’язково потрібно вивчати. Треба лише змінити програму, де на першому місці буде досконале вивчення фахової термінології, наукової мови, яка передбачає усне мовлення, риторику, виступи на професійному рівні, написання курсових, дипломних робіт, правильне оформлення бібліографії.

Тож аби вирішити мовну проблему на державному рівні, студенти Львова підготували лист-звернення до Президента України. Студентський мер Євген Филипець, який брав участь у засіданні круглого столу, зачитав текст, а також запевнив, що якщо завтра відбудуться такі події, що українська мова буде виключена з переліку обов’язкових спеціальностей, то студентство стане рушієм і флагманом у акції спротиву та протесту таким діям влади.

Натомість викладачі запропонували студентам проводити філологічне волонтерство у стінах університету, аби всі охочі змогли покращити свої знання рідної мови. А студенти філологічного факультету звернулися з ініціативою створити курс відео-уроків з української мови, які можна буде переглядати на порталі franko.tv.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ