Буковинські автоінспектори затримали шахрая

Буковинські автоінспектори затримали шахрая

27.02.15 17:39 0 709
Жертвою шахрайства стала 80-літня мешканка села Коритне Вижницького району.

Син потерпілої повідомив правоохоронні органи про те, що невідома особа, увійшовши в довіру до його матері, заволоділа її грошима у сумі 2000 гривень.

Згодом з’ясувалось, що спрацювала схема, яку використовують злочинці,повідомляючи громадянам про те, що, ніби-то, хтось із рідних потрапив у скрутну ситуацію і потрібні кошти, аби «вирішити питання». Наразі йшлось про онука бабусі.

Обманута й розчулена старенька віддала шахраю 2000 гривень, відкладених на «чорний день».

Дізнавшись про цю аферу, син негайно зателефонував до міліції,зазначивши, що зловмисник приїжджав на таксі.

Оперативне повідомлення дало можливість оперативно спрацювати і правоохоронцям Вижницького РВ УМВС. Уже через 20 хвилин після отримання інформації працівники відділення ДАІ Вижницького району у селі Чорногузи зупинили автомобіль однієї із служб таксі. Його пасажир, 24-літній мешканець села Іспас, і виявився розшукуваною особою.

Здобуту шахрайством суму чоловік намагався сховати під чохлом сидіння,на якому сидів. Правоохоронці вилучили гроші, частиною яких чоловік уже встиг скористатись,розрахувавшись з таксистом.

Відомо, що буковинець раніше притягувався до кримінальної відповідальності за вчинення грабежу. Він відбув 4 роки у місцях позбавлення волі та у літку минулого року звільнився.

Наразі дії зловмисника слідчі кваліфікують за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Молодику загрожує покарання у вигляді обмеження волі строком до трьох років.

Довідково

Сектор громадських зв’язків УМВС України в Чернівецькій області звертає увагу на ситуації, коли шахраї різними шляхами можуть обдурити та виманити гроші у громадян.

1. Телефонні шахраї

Найбільш розповсюдженими залишаються так звані «телефонні шахрайства». Коли телефонують людині та повідомляють, що її родич або знайомий потрапив у біду чи ситуацію, яка потребує певної суми грошей. Часто представляються і міліціонерами. Не перевіривши інформації, буковинці віддають чи перераховують величезні суми грошей невідомим, маючи надію, що це допоможе вирішити ситуацію, у яку начебто втрапили їхні рідні. Згодом з’ясовується, що з родичами все гаразд, але кошти втрачені, і хто заволодів ними – невідомо. Зазвичай зловмисники одразу знімають з банківської картки кошти, що пересилають стурбовані жертві, при чому знаходяться вони, як правило, за межами області, в різних містах країни, а номера телефонів, з яких дзвонили, відключаються. Щоб убезпечити себе від таких ситуацій необхідно першочергово подзвонити тому, з ким ви нібито тільки що розмовляли, або про кого йшлося у розмові і переконатися, що з ним все гаразд.

2. Дзвінки від працівників банків чи соціальних служб

Ще одним видом телефонних шахрайств є дзвінки від нібито працівників банку або соціальних служб, які телефонують щоб надати допомогу, збільшити кредитний ліміт чи перерахувати отримані кошти на ваш рахунок. Нікому в жодному разі не кажіть свій ПІН-код, додаткове питання в разі втрати ПІН-коду чи інші персональні дані, які доступні лише вам. Якщо Вам дійсно телефонують з тієї чи іншої установи, то їм повинні бути відомі Ваші персональні дані.

3. Шахрайства через мережу Інтернет

Громадяни розміщують на сторінках відповідного веб-сайту оголошення про купівлю/продаж тих чи інших товарів. Також вказують свій номер мобільного телефону. Шахрай телефонує, представляється покупцем та пропонує розрахуватися за товар безготівковим платежем. Продавець, як правило, називає номер свого карткового рахунку. Через деякий час до нього телефонує особа, яка представляється працівником банку та повідомляє, що для підтвердження переказу грошей потрібно підійти до банкомату та здійснити ряд операцій. Запам’ятайте! Справжні працівники банківських установ, ні за яких умов не будуть запитувати у вас особисту дані, секретні коди чи іншу інформацію, яка надходить у вигляді СМС-повідомлень. Будучи біля банкомату, уважно вивчайте меню та звертайте увагу на дії, які ви виконуєте. Оскільки, як правило, потерпілі особисто здійснюють переказ власних коштів на рахунки шахраїв не звертаючи уваги на здійснювані операції. Окрім того, часто зловмисники можуть прикидатися продавцями. Коли захочете щось придбати, то недобросовісні особи наполягатимуть, аби ви спершу переказали їм гроші за товар. Як правило, після перерахунку коштів зв'язок з продавцем зникає, як і оголошення на веб-сайті. Окрім того, часто дурять людей під час купівлі товарів в Інтернеті. Покупець переказує гроші, а замовлення до нього так і не доходить.

4. Дистриб’ютори із товарами за півціни

Недобросовісні люди під виглядом продавців пропонують придбати «за півціни» бракований товар. Схема доволі проста. Чоловік або жінка звертається до когось із перехожих та розповідає, що є представником відомої торгової марки-виробника. У Чернівцях – проїздом, бо повертаються із виставки у Києві. Але от халепа: дорогою в авто закінчився бензин, а заправитися нема на що. Тож тепер мусять продавати дорогущі товари майже за безцінь, аби дістатися додому. Або ж просто кажуть, що це залишки, з якими на фірму не варто і повертатися, тож вони готові віддати «добрим людям» за собівартістю. А насправді вони купують на ринках найдешевші товари на кшталт посуду, побутової техніки тощо та намагаються продати їх буковинцям якнайдорожче.

Правоохоронці вкотре просять громадян бути уважними і обережними! Якщо ви опинились в подібній ситуації – не зволікаючи, телефонуйте «102». Ваше оперативне повідомлення дозволить міліціонерам швидко відреагувати та затримати шахраїв!

Прес-служба УДАІ УМВС України в Чернівецькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: На Вінниччині проходить ...

КОМЕНТАРІ