На Вінниччині ведеться робота по створенню інфраструктури роздільного збору та утилізації ТПВ

На Вінниччині ведеться робота по створенню інфраструктури роздільного збору та утилізації ТПВ

28.02.15 13:12 0 673
Нарада з даного питання відбулась днями в департаменті екології

та природних ресурсів облдержадміністрації.

Участь у нараді взяли керівний склад та спеціалісти департаменту екології та природних ресурсів, департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури, державної екологічної інспекції, науковці Вінницького національного технічного університету, представники ЗМІ та громадськості.

Створення інфраструктури роздільного збору та утилізації ТПВ залишається одним із першочергових завдань, що стоять перед місцевими органами виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Першим кроком на шляху його виконання є аналіз та оцінка сучасного стану управління твердими побутовими відходами у Вінницькій області. Така робота була проведена науковцями Вінницького національного технічного університету. Результати досліджень викладені у заключному звіті, який був представлений під час наради. У звіті, в розрізі районів, оцінений рівень безпеки діючих полігонів та звалищ ТПВ; стан ґрунтів навколо них; рівень навантаження на території. Наведений морфологічний склад відходів та частка небезпечних компонентів у ньому; проведений аналіз ринку вторинної сировини та нормативно-правового забезпечення. Вивчена громадська думка та шляхи інформування населення.

Важливим є висновок науковців, що нормативно-правове забезпечення у сфері поводження з ТПВ є цілком достатнім (окрім небезпечних відходів у загальному складі), однак відсутні належні механізми їх реалізації, а також ефективні нормативні документи для імплементації законодавства на місцевому рівні.

Протягом найближчих двох місяців група планує розробити пілотний проект, що передбачає роздільний збір, досортування в разі потреби, утилізацію відходів як вторинної сировини, а також захоронення на полігоні тих відходів, що не підлягають переробці. Оскільки запускати сміттєсортувальну лінію для однієї або кількох територіальних громад економічно не вигідно, проект передбачатиме створення регіонального центру, який обслуговуватиме десятки територіальних громад. Максимальний радіус дії такого центра визначений у 60 кілометрів, будуть враховані наявність сміттєсортувальної лінії, потужність сміттєзвалища, чисельність населення, стан та наявність дорожнього сполучення, інфраструктури, а також обсяг необхідних для реалізації проекту коштів.

З метою створення максимально ефективної системи управління та мінімізації можливих помилок до обговорення були запрошені керівники підприємств, які вже протягом багатьох років успішно займаються роздільним збором, сортуванням та переробкою вторинної сировини. Зокрема, участь у нараді взяли директор МПП "Руслана" Башинський, власник полігону ТПВ м.Гайсин Леонід Чайковський, директор ПП "Поділляековторресурси" Михайло Сандул, директор КУП "Ековін" Володимир Чорновол. Досвід їх налагодженої та успішної роботи буде врахований при написанні зазначеного проекту.

Йшлося також про врахування різних методик роздільного збору. Так, для багатоповерхових житлових масивів та ряду установ оптимальним є збір за видами у спеціальних контейнерах. Такі відходи після пресування можуть йти на утилізацію, минаючи сортувальну лінію. Для приватного сектору більш підходить практика сортування відходів у сміттєві мішки для сухих та окремо харчових відходів. Методи можуть доповнювати один одного. Схожі логістичні підходи вже застосовуються при зборі відходів та подальшого їх вивезення на сміттєзвалища.

Довідково: у 2012 році до Закону України "Про відходи" внесені зміни, згідно яких з 1 січня 2018 року забороняється захоронення несортованих побутових відходів. Такі норми діють і в Євросоюзі. Однією з умов вступу в ЄС є запровадження системи роздільного збору відходів мінімум на 4 фракції (папір, скло, пластик, загальні відходи). Захоронення несортованих відходів, для утилізації яких в Україні існує відповідна технологія, фактично вже заборонено статтею 33 даного Закону, але поправка уточнює, що забороняється захоронення саме побутових відходів та встановлює дату, з якої починає діяти заборона.

Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Волинь: пішоходи на дорозі!
Наступна новина: У Львівській області ...

КОМЕНТАРІ