На Хмельниччині небезпека при спалювані сухої трави та листя

На Хмельниччині небезпека при спалювані сухої трави та листя

02.03.15 08:36 0 727
З початком погожих днів упорядковуються території підприємств, установ, присадибних ділянок громадян. Робиться добра справа, спрямована на оздоровлення навколишнього середовища. Та нерідко такі прибирання супроводжуються спалюванням зібраного сміття, сухої трави та листя. Вкотре хочеться нагадати, що спалювання рослинних решток несе численні загрози здоров'ю людини. Шкода від спалювання листя та сухої трави багатолика й надзвичайно небезпечна. На превеликий жаль, ми рідко надаємо цьому ваги.

Людина, випалюючи суху траву, не задумується над тим, що при цьому дихає димом, у якому зібрано увесь «букет» забруднюючих речовин, накопичених у рослинах протягом року. Вітер несе дим у різних напрямках і, як наслідок, усі люди в населених пунктах страждають від забруднення атмосферного повітря.

При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється близько 9 кг мікрочастинок диму. До їхнього складу входять пил, окиси азоту, угарний газ, важкі метали та низка канцерогенних сполук. У тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, здатний викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.

Додаткова проблема полягає в тому, що з рештками трави, як правило горить безліч різноманітного сміття. При згорянні, скажімо, поліетиленового пакету, в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. Саме вони, як правило, стають причиною кашлю. Щільний чорний дим від тління пластикового сміття містить канцерогенні поліциклічні вуглеводні, які викликають респіраторні захворювання. Епітелій слизової оболонки дихальних шляхів постійно подразнюючий димом не здатен протистояти мікробам. До вогнища нерідко потрапляють ДВП, ДСП, фанера. Ці матеріали містять смоли, до складу яких входять формальдегіди і можуть бути пофарбовані масляною фарбою, що містить свинець.

Окрім безпосередньої загрози людському здоров'ю спалювання рослинних рештків призводить до таких загроз, як загибель корисних комах, які зимують у сухому листі, руйнується ґрунтовий покрив, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. На природних ділянках і газонах вогонь знищує насіння і коріння трав'янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння. При спалюванні нескошеної трави на присадибних ділянках чи фермерських полях виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, що веде, в свою чергу до знищення диких тварин та інших живих організмів.

Незважаючи на всі заклики та попередження екологів, і знаходяться громадяни, що нехтують вимогою не спалювати суху рослинність.

Департамент екології та природних ресурсів Хмельницької облдержадміністрації закликає хмельничан відмовитися від будь-якого спалювання рослинних залишків та докласти всіх зусиль, щоб цього не робили інші.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Іван Лещинин: "На ...
Наступна новина: В Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ