Уряд України розробив нову систему надання субсидій та пропонує додатково виділити 12,5 мільярда гривень на допомогу малозабезпеченим сім’ям

Уряд України розробив нову систему надання субсидій та пропонує додатково виділити 12,5 мільярда гривень на допомогу малозабезпеченим сім’ям

03.03.15 08:23 0 584
Про це повідомив Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні Уряду України в суботу, 28 лютого.

Арсеній Яценюк підкреслив, що загалом на фінансування субсидій буде передбачено 24 мільярда гривень.

«Якщо треба буде більше, знайдемо більше. Тому що це ключова функція держави – захищати малозабезпечених людей і давати можливість, щоби кількість малозабезпечених зменшувалася. А це можна буде зробити, коли ми й надалі будемо рухатися по шляху змін, проведення реформ в країні і отримання відповідної інвестиційної і фінансової допомоги», - наголосив він.

Кабінет Міністрів, за словами Глави Уряду, також пропонує запровадити нову систему надання субсидій малозабезпеченим громадянам. Глава Уряду зазначив, що за чинним законодавством у документах, необхідних для отримання субсидії, є анкета із 90 запитань. За новою системою, кількість запитань буде скорочена до 15.

«Будуть на всі сім'ї розсилати одну сторінку з заявою і з формою декларації, щоб люди могли їх швидко заповнити і відправити назад в соціальні служби, і щоб соціальні служби мали можливість їх опрацювати і тим, кому потрібно, призначити субсидію», - пояснив він.

Арсеній Яценюк також зазначив, що тепер людям не потрібно буде докладати багато зусиль для цього.

«Ми змінили взагалі ідеологію. Вам нікуди не треба йти - ви повинні самі заповнити дуже просту форму. У нас повинна бути довіра один до одного. Людина заповнює дані і несе відповідальність за ці дані. Тому ми дуже просимо всіх, щоб це був чесний і відвертий підхід. Той, хто повинен отримати субсидії, їх швидко отримає. І ми з бюджету видамо гроші. Той, хто не має права на субсидію, - щоб не забирав в інших це право», - наголосив він.

Міністр соціальної політики України Павло Розенко, який представив на засіданні Уряду проект нової системи надання субсидій, повідомив, що згідно зі статистикою, субсидіями зараз користуються лише близько 1,1 млн сімей. За розрахунками експертів, в країні налічується 2,5-3 млн бідних сімей, тому було вирішено спростити систему надання субсидій.

Коло малозабезпечених громадян, які мають право на субсидії, розширюється: будуть скасовані обмеження щодо наявності у власності кількох житлових приміщень, двох автомобілів, вимога для безробітних про облік в центрі зайнятості. Право на субсидію отримають орендарі у разі укладання офіційного договору про винаймання житла. Призначати субсидії, за словами Розенка, тепер будуть авансом: відразу після отримання документів від громадян, і тільки після цього органи соцзахисту будуть перевіряти достовірність даних. Варто зазначити, що якщо будуть виявлені неправдиві дані, то громадянам, які подали їх, загрожують штрафи.

Згідно з новим порядком, який опублікований на сайті Кабінету Міністрів (Постанова від 25.02.2015 № 64 «Про внесення змін до Порядку перерахування деяких субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг, субсидій та компенсацій»), бажаючі отримати субсидію мають подати два документи - заяву та декларацію (без довідки про доходи). Вимагати інші документи від людей забороняється. При цьому можна їх подати і безконтактно - поштою.

Бланки заяви та декларації для отримання субсидії повинні виготовити і доставити в квітні власникам квартир і будинків підприємства, що постачають газ, електрику та опалення. Субсидії будуть видаватися на 12 місяців, а не на 6, як зараз.

Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: На Рівненщині судитимуть ...

КОМЕНТАРІ