3 березня вперше відзначатиметься Всесвітній день запобігання вродженим вадам розвитку

3 березня вперше відзначатиметься Всесвітній день запобігання вродженим вадам розвитку

03.03.15 15:47 0 634
3 березня 2015 року відзначатиметься перший щорічний Всесвітній день запобігання вродженим вадам розвитку.

Про це 2 березня IA ZIK повідомили у Львівському національному медичному університеті ім.Данила Галицького.

Вроджені вади розвитку (ВВР) – головна причина малюкової смертності в розвинутих країнах світу. Тому 12 провідних організацій світу з охорони здоров’я оголосили 3 березня 2015 року першим щорічним Всесвітнім днем запобігання вродженим вадам розвитку. Мета цього Дня у всьому світі – покращити поінформованість суспільства про причини ВВР, запровадити програми первинної профілактики ВВР, розширити мережу інформаційних ресурсів і служб з опіки хворих та їхніх родин.

Сучасною наукою доведено, що на виникнення більшості ВВР у дітей впливають фактори навколишнього середовища (тератогенні фактори), зокрема, іонізуюча радіація, алкоголь, дефіцит мікронутрієнтів. Негативний вплив цих факторів можна зменшити або взагалі усунути, і тим самим значно знизити ризики і частоти ВВР. Багаторічні дослідження ВВР, проведені Програмою запобігання вродженим вадам розвитку ОМНІ- мережі демонструють, що популяційні частоти таких ВВР як аненцефалія, спинно-мозкова кила, мікроцефалія, мікрофтальмія, зрощені близнюки, фетальний алкогольний синдром є одними із найвищих в Європі. Причому ці частоти є ще вищими на Поліссі. Рівненщина представляє Україну у складі Програми запобігання ВВР ОМНІ- мережі в ЄВРОКАТ (Європейській організації систем моніторингу ВВР) та ICBDSR (Міжнародній Палаті Систем Моніторингу і Досліджень ВВР).

Результати проведених досліджень і отриманий досвід свідчать:

1) Кількість ВНТ можна зменшити на 50%. Кошти, необхідні для запобігання ВНТ через застосування фолієвої кислоти у таблетках жінками репродуктивного віку, є мінімальними; ресурси для негайного запровадження такої програми існують і в області, і державі;

2) Необхідна широка освітня кампанія про негативний вплив алкоголю на розвиток дитини до народження, яка сприятиме запобіганню мікроцефалії та інших ВВР;

3) Необхідно зменшити як вплив іонізуючої радіації через дихальні шляхи (вдихання диму, пилу), так і накопичення її в організмі внаслідок споживання забруднених радіонуклідами продуктів. Адже більше 50% інкорпорованих радіонуклідів зумовлені споживанням забруднених ягід і грибів. Запобігання накопиченню радіонуклідів необхідне для профілактики лейкемії та раку. Можливості для цього існують.

4) З допомогою популяційного моніторингу ВВР можна достовірно оцінити ефективність вищевказаних заходів.

5) Щоб визначити вплив іонізуючої радіації щодо підвищених частот мікроцефалії, мікрофтальмії та інших ВВР, необхідно продовжити дослідження спільно з Програмою запобігання вродженим вадам розвитку ОМНІ- мережі, розвиваючи додаткові ініціативи і партнерство.

«Найкращий старт у житті – це народження без вроджених вад розвитку, яким можна запобігти», – зазначається у повідомленні.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Цьогоріч на Львівщині ...
Наступна новина: Рецепт порятунку України: ...

КОМЕНТАРІ