Актовий зал Львівської політехніки реставрують

Актовий зал Львівської політехніки реставрують

04.03.15 08:02 0 615
У Національному університеті «Львівська політехніка» відбувається реставрація актового залу.

Про це повідомили у прес-службі Львівської політехніки.

Концепцію реставраційних робіт запропонували фахівці кафедри реставрації та реконструкції архітектурних комплексів, яку очолює професор Микола Бевз.

За його словами, необхідність ремонтних робіт виникла через локальні лущення фарби на простінках поміж колонами. Саме тому керівництво університету вирішило провести не локальний косметичний ремонт, а більш поглиблене оновлення усієї зали, включаючи і простір, який займали картини учнів художника Яна Матейка.

Микола Бевз розповів, що науковці кафедри виконали зондаж поверхні стін, колон, декору та скульптури. В результаті під нашаруваннями виявили мармуризацію – розписи під так званий штучний мармур.

«Ці мистецькі розписи основних поверхонь стін створювали багатшу естетичну атмосферу зали. Але вони були зафарбовані – перший раз перед 1939 роком, а вдруге – у 1967-1968 роках. Перше фарбування відбулося, очевидно, тому, що раніше залу опалювали двома чавунними печами. Наприкінці тридцятих років провели повітряне опалення. Відтак, температурний режим зали змінився. По стінах пішли невеликі тріщинки. Їх можна було б поремонтувати, але це вимагало фахового відновлення «мармурового» шару. Тому й вирішили, що простінки легше замалювати», – розповів професор і додав, що реставратори хотіли повністю відновити автентичне покриття під «штучний мармур». Проте ця концепція не знайшла підтримки з огляду на ситуацію, яка нині склалася в країні. Тому ухвалили компромісне рішення: втретє покрити усі простінки фарбою, але із застосуванням реверсних технологій.

За задумом реставраторів, це пофарбування – тимчасове.

«Нехай через 5-10 років, але ми повинні відновити автентичний вигляд зали. ж пропонується залишити для огляду лише невеликий фрагмент розкритої та реставрованої «мармурової» поверхні на західній стіні зали», – сказав Микола Бевз.

Він розповів також, що картини які зняли зі стін обстежать фахівці.

«Вони подивляться, чи не з’явилися у полотнах якісь зміни чи деструкції, чи не потребують вони нових консерваційних робіт». – пояснив Микола Бевз.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ