У Рівненській області про стан додержання законів під час Революції Гідності

У Рівненській області про стан додержання законів під час Революції Гідності

05.03.15 09:23 0 658
Події, пов'язані з акціями протесту на підтримку Євроінтеграції у серцях кожного українця. Тоді ми не знали, що це був початок випробувань. З того часу, коли на Майдані у столиці пролилася перша кров, життів покладено не одну тисячу.

Як зараз ми захищаємо країну, регіон, інтереси та права громадян, чи не зраджуємо цінностям Революції Гідності – запитують мене, як прокурора області, мешканці краю. Громадськість цікавить, чи притягнуто до відповідальності тих, хто причетний до кримінального та адміністративного переслідування, в тому числі працівниками прокуратури, мирних протестувальників на території області.

Відповім, що головні завдання прокуратури залишаються незмінні – захищати цілісність держави, кожного її громадянина, протидіяти злочинності і боротись з корупцією. На часі – вимога керівників держави та суспільства притягнути до відповідальності тих, хто переслідував учасників акцій протесту. Передусім, варто наголосити, що на Рівненщині були мирні акції.

Доля кримінальних проваджень, пов'язаних з реалізацією конституційних прав громадян, проведенням мітингів і демонстрацій

Усього в органах внутрішніх справ перебувало 7 кримінальних проваджень, пов'язаних із масовими акціями протесту на підтримку Євроінтеграції України.

Усі ці провадження закриті на підставі Закону України «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань». Підозра у цих кримінальних провадженнях нікому не оголошувалася, ніхто не затримувався.

Зокрема, за процесуального керівництва прокурорів торік закрито провадження за фактом перешкоджання 40 особами на кільцевих розв'язках м. Рівне руху автомобілів внутрішніх військ.

Така сама доля проваджень про вчинення активістами протестних акцій біля адмінприміщень УМВС України в області, прокуратури області, Рівненської обласної державної адміністрації, а також про запуск в повітря за допомогою повітряних куль портрета громадянина Януковича, пошкодження майна Рівненської обласної організації «Партія Регіонів».

Ще раз наголошу, усі ці провадження закриті за реабілітуючими підставами. Жодного активіста не було затримано, притягнуто до кримінальної відповідальності.

Можлива участь працівників прокуратури у перешкоджанні активістам перевірена.

За результатами службової перевірки фактів переслідування чи залякування учасників акцій, які б стали підставою для притягнення до кримінальної відповідальності працівників органів прокуратури області на даний час не встановлено.

Разом з тим, прокуратура встановила випадки складання органами Державтоінспекції в області в період масових акцій Автомайдану адміністративних протоколів начебто за невиконання водіями автомобілів вимог про зупинку на підставі рапортів працівників ДАІ інших областей.

Ці протоколи (2) Острозьким районним та Кузнецовським міським судами у лютому та березні 2014 року закрито за відсутністю події і складу адміністративного правопорушення.

Реагуючи на порушення з боку правоохоронців, прокурори міст Кузнецовська та Острозький міжрайонний внесли начальникам міськвідділів УМВС України в області документи реагування. За результатами їх розгляду винних осіб органів Державтоінспекції притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

Прокуратура продовжує перевіряти законність дій посадовців влади під час Революції Гідності

Органами прокуратури Рівненщини продовжується робота із вивчення матеріалів для встановлення причетності посадовців області до організації заходів із перешкоджання мирним акціям протесту. Увагу приділено встановленню фактів, пов'язаних з організацією «антимайдану», перешкоджанням вільному виявленню своєї політичної позиції, примусовим залученням працівників бюджетних організацій до різних заходів, незаконним використанням бюджетних коштів, інших фактів, які можуть бути підставою для вжиття додаткових заходів реагування.

На запити прокуратури Рівненської області керівники органів державної влади та місцевого самоврядування в області надали відповідь, що про такі випадки їм невідомо. Взагалі не надійшло відповіді від голови Рівненської обласної ради щодо запитуваних прокуратурою фактів, які були озвучені під час чергової сесії обласної ради.

Водночас, результати прокурорських перевірок засвідчили, що порушення таким мали місце.

Так, слідчим відділом прокуратури області вже завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні та скеровано до суду обвинувальний акт стосовно посадової особи одного із медичних закладів області, яка у табелі обліку робочого часу внесла недостовірні відомості про кількість відпрацьованих годин працівника, в той час як останній приймав участь у мітингу на підтримку «антимайдану» (ознаки злочину, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України).

Також, прокуратура Рівненської області ініціювала перевірку дій однієї із суддей Рівненського окружного адміністративного суду за прийняття у грудні 2013 року рішення, яке обмежило реалізацію права людей мирно збиратися у м. Рівне.

Відповідні матеріали прокуратури наразі знаходяться на розгляді Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів загальної юрисдикції.

За заявою співголови громадської організації «Майдан» у Березнівському районі розслідується кримінальне провадження щодо організації заступником голови Березнівської районної ради та директором КП «Березнівська друкарня» відправки людей в м. Київ на «антимайдан» (ознаки злочину, передбаченого ч.1 ст.294 Кримінального кодексу України).

Торік у квітні слідчий Березнівського райвідділу міліції це кримінальне провадження закрив за відсутністю складу кримінального правопорушення. Проте вивчивши матеріали, прокурор району дійшов висновку, що таке рішення слідчого міліції – безпідставне, тому поновив досудове розслідування.

Наразі органи прокуратури продовжують з'ясовувати факти адміністративного тиску на працівників бюджетної сфери, місцевих державних адміністрацій, студентів щодо примушування їх до участі в акціях на підтримку тодішньої влади.

Для цього витребувано інформацію з органів місцевого самоврядування, державної виконавчої влади, підприємств, установ, організацій. Підключено до співпраці місцевих осередків громадських організацій, журналістів. Опитано більше 4 сотень осіб, до цього числа входять голови адміністрацій, їх заступники, перевізники області.

Для надання всебічної, повної і об'єктивної правової оцінки діям посадовців колишньої влади під час Революції Гідності, прокуратура вкотре просить мешканців області, які мають будь-яку інформацію щодо подій того часу, зокрема, про організацію та відправлення упродовж листопада 2013 – лютого 2014 року до столиці громадян для участі у провокаціях та перешкоджання мирним акціям протесту, повідомити про ці факти. За необхідності гарантується конфіденційність про джерела отриманої інформації.

Дисциплінарну відповідальність понесли прокурори, які неналежно керували процесуальним розслідуванням у провадженнях щодо організації «антимайдану»

У червні минулого року органами міліції (а саме – Рівненським РВ УМВСУ в області та СУ УМВСУ в області) зареєстровано кримінальне провадження за фактом зловживань з боку колишніх посадовців влади, які відправляли працівників бюджетної сфери, апаратів державних адміністрацій, студентів учбових закладів для участі в антимайдані.

У подальшому вказане кримінальне було закрите.

Водночас перевіркою прокуратури області з'ясовано, що таке рішення було прийнято передчасно, оскільки не були проведені усі необхідні слідчі дії.

Через неналежне процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у цьому кримінальному провадженні застосовано заходи дисциплінарного впливу до 4 працівників прокуратури. Питання вжиття заходів до двох заступників прокурора області за неефективний нагляд при розслідуванні вирішиться після їх виходу на роботу (після одужання та виходу з відпустки).

За моїм рішенням кримінальне провадження було передано до слідчого відділу прокуратури Рівненської області, яким у стислі строки обвинувальний акт щодо особи скеровано до суду.

Одна з вимог Майдану – проведення люстрації. Як виконується Закон України «Про очищення влади» у прокуратурі області?

Процес люстрації триває і триватиме ще кілька місяців.

Усім відомо, що наразі ніхто з тодішнього керівництва прокуратури області не працює на посадах. Керівний склад прокуратури області оновлений.

На виконання вимог Закону України «Про очищення влади» у ході першого етапу у прокуратурі області звільнено із займаних посад 2 заступників прокурора області.

На даний час організовано і вже проводяться перевірки відомостей стосовно прийнятих з дня набрання чинності цього Закону стажистів на посади прокурорів міськрайпрокуратур (20 чоловік). А також моїм розпорядженням вже призначено з 11 березня 2015 року відповідну перевірку щодо першого заступника прокурора міста Рівне, заступників прокурорів міст, районів та міжрайонних прокурорів.

Керівники структурних підрозділів, їх заступники, старші прокурори прокуратури області, слідчі, старші прокурори і прокурори відділів підлягають перевірці згідно графіку з 1 квітня 2015 року.

Старші прокурори та прокурори прокуратур міст і районів, державних службовців апарату прокуратури – з 13 квітня 2015 року.

Відповідне розпорядження оприлюднене на офіційному сайті прокуратури області.

Боротьба з корупцією на теренах Рівненщини

Саме на подоланні цього ганебного явища наполягають зараз усі міжнародні інституції та українське суспільство. Робота органів прокуратури Рівненської області та інших правоохоронних органів з питань запобігання і протидії корупції є результативною. Вже у цьому році викрито 14 корупційних кримінальних правопорушень, з них 9 фактів хабарництва. До суду скеровано вже 9 обвинувальних актів щодо осіб, які вчинили корупційні злочини.

Для порівняння: у минулому році корупційних злочинів було виявлено 6, в тому числі 5 випадків хабарництва.

Зокрема, слідчий відділ прокуратури Рівненської області скерував до суду обвинувальний акт стосовно заступника голови Рівненської ОДА, який вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 368 КК України (одержання неправомірної вигоди, поєднаної із вимаганням). Останній зажадав та одержав від громадянки грошову винагороду у розмірі 11 тис. дол США за сприяння у здійсненні перевезення пасажирів на приміських та міських внутрішньообласних маршрутах загального користування.

Крім того, складені 42 протоколи про вчинення адміністративних корупційних правопорушень. Судом вже притягнуто до відповідальності 25 посадовців, більшість з них – це депутати місцевих рад, які вчинили корупційні правопорушення у сфері земельних відносин.

Основною причиною корупції є тіньова економіка, яка зумовлює втрату державою надходжень до бюджету та отримання, в свою чергу, злочинцями надприбутків, частина яких йде на підкуп державних службовців, правоохоронців, суддів. А тому зусилля правоохоронних органів зосереджено й на виявленні та припиненні кримінальних правопорушень у сфері оподаткування.

Цим напрямам приділяється величезна увага, робота триває в наступальному русі.

У роботі прокуратури області не менш пріоритетний напрям – захист конституційних прав і свобод людей, зміцнення законності і правопорядку у регіоні, захист цілісності держави. Прокуратурою спільно з усіма правоохоронними органами Рівненщини вироблено узгоджені заходи, які мають вплинути на ефективність виконання визначених законом завдань і функцій, передусім, з тією метою, щоб кожен громадянин почував себе захищеним.

Сергій Кубрак,

прокурор Рівненської області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ