У Польщі відзначають 200-річчя з дня народження автора українського гімну

У Польщі відзначають 200-річчя з дня народження автора українського гімну

05.03.15 13:01 0 662
200-річчя з дня народження композитора й автора гімну України Михайла Вербицького відзначили у польських Млинах, що поблизу українсько-польського кордону. Ця річниця збігається із 150-ю річницею першого публічного виконання гімну України. Діаспора і поляки відзначили її урочистим покладанням квітів і хоровим співом композицій Вербицького, повідомляє кореспондент Радіо Свобода. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Президент України Петро Порошенко передав свої вітання й акцентував на тому, що Україна цінує дружні відносини з Польщею і вдячна за спільні зусилля й допомогу у протистоянні на Донбасі. За його словами, постать Вербицького – це приклад симбіозу України і Польщі.

« виповнюється 200 років із дня народження Михайла Вербицького, автора музики величної і патріотичної пісні, яка згодом стала державним гімном незалежної України. Формування його постаті композитора, громадського і релігійного діяча відбувалось під впливом як представників західної школи, так і представників вітчизняних майстрів музики», – заявив Порошенко.

На заході зачитали привітання також від президента Польщі Броніслава Коморовського. У промові йшлось про те, що його держава розуміє, через що зараз проходить Україна і підтримуватиме її надалі.

«Українці можуть розраховувати на поляків, ми разом з вами. І віримо: ще вам браття, українці, усміхнеться доля», – йдеться у привітанні Коморовського.

Урочисту панахиду провів голова Української греко-католицької церкви блаженніший Святослав Шевчук. Він закликав українців єднатися навколо таких видатних постатей, якою був Михайло Вербицький.

Михайло Вербицький (1815–1870) – один із перших українських професійних композиторів Галичини, фундатор Перемишльської композиторської школи. Вперше пісню «Ще не вмерла Україна», що згодом стала гімном, почули в Перемишлі.

Верховна Рада України ухвалила постанову про відзначення 4 березня 200-річчя з дня народження Михайла Вербицького.

Рішенням 37-ї сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО 200-річчя з дня народження українського композитора Михайла Вербицького включене до календаря пам’ятних дат на 2014-2015 роки, які будуть відзначатись під егідою цієї організації.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Луцьку виставка до 201-ї ...

КОМЕНТАРІ