Вінничина: «Шевченко завжди серед нас,по всіх світах його лунають вірші» (+фото)

Вінничина: «Шевченко завжди серед нас,по всіх світах його лунають вірші» (+фото)

06.03.15 11:11 0 622
5 березня, у читальній залі відділу документів із гуманітарних, технічних та природничих наук Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. К.А. Тімірязєва відбулося літературно-мистецьке свято «Шевченко завжди серед нас, по всіх світах його лунають вірші», присвячене 201-й річниці від дня народження Т.Г. Шевченка.

Неперевершений світоч української культури, геніальний поет, художник, мислитель відомий не лише в Україні, але й в усьому світі. Великий Кобзар піднісся до вершин людського духу, вселюдської любові, бо був великим патріотом України, заповідав нам любити свій народ, плекати свою культуру.

Нагадаємо, що у 2014 р. виповнилось 200 років від дня народження Тараса Григоровича Шевченка. До цієї ювілейної дати відбулась низка заходів, спрямованих на популяризацію творчості Великого Кобзаря та увічнення його пам'яті. Указом Президента України від 16 травня 2005 р. встановлено щорічне відзначення Шевченківського дня, який припадає на 9 березня – день народження Тараса Григоровича.

«Він поет усього людства, ? так сказала про Кобзаря відома англійська політична діячка Полін Бентлі – Тарас Шевченко виходить за межі однієї країни. Його заклик до братерства й любові, до правди й справедливості, а над усе – до волі, має всесвітнє значення». Підтвердженням цьому є той факт, що твори поета видавалися за кордоном понад 300 разів і перекладені на 147 мов світу. Творчість Тараса Шевченка стала джерелом для створення опер, балетів, кантат, сюїт тощо. Вдивовижу факт, що не існує аналога у світовому письменстві: на 240 Шевченкових поезій, які становлять його «Кобзар», композиторами складено понад 500 музичних творів. У світі зведено більше ніж 450 пам'ятників Тарасу Шевченку, зокрема в США, Канаді, Італії, Аргентині, Франції.

В обласній науковій бібліотеці проведення Шевченківських днів стало доброю традицією. Фахівцями бібліотечної справи до цьогорічного заходу були підготовлені такі виставки та перегляди: виставка-персоналія «Він говорив устами народу» – відділ документів із гуманітарних, технічних та природничих наук; прес-виставка «Знаний і незнаний Шевченко» та перегляд «Шевченко в України, у кожного Шевченко свій…» – сектор газетної періодики.

В ході заходу присутні заслухали виступи письменників, декламування віршів Т.Г. Шевченка. Окрім того, учасники літературно-мистецького свята мали змогу насолодитися виконанням музичних творів студентами Вінницького училища культури і мистецтв ім. М.Д. Леонтовича та переглядом уривків відеофільму «Тарас Шевченко “Заповіт”».





















Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Закарпатець опинився на ...

КОМЕНТАРІ