У Львівській області чи дочекаємось ми свого Черчилля?

У Львівській області чи дочекаємось ми свого Черчилля?

06.03.15 10:29 0 842
У липні 1939 р. вулиці Лондона були заклеєні плакатами: "Скільки коштує Черчилль". Чоловік, який організував цю акцію, пізніше розповів: "Я хотів, щоб люди замислилися про повернення Вінстона Черчилля".

5 березня минає 69 років відтоді, як 61-й та 63-й Прем'єр-міністр Великої Британії під час виступу у Вестмінстерському коледжі промовив свою знамениту фразу, якою окреслив міжнародну політику подальшої історії ХХ ст., а то й початку ХХІ ст.: "Залізна завіса опустилась над континентом, холодна війна з Росією прийшла на зміну гарячій війні з Німеччиною". Ненависть Черчилля до большевиків проявилась одразу ж після Жовтневого перевороту. Очоливши у 1917 р. британське військове міністерство, він зосередив всі свої сили у зовнішній політиці на військовій інтервенції в Росію, однак уряд наказав йому відкликати війська. Якби він досягнув успіху...

Історія – як шахи: партія кожного разу інша, але комбінації – ті ж самі. Чого можна повчитись в історії військового журналіста, який із 91 року життя 55 провів у парламенті (перший раз був обраний у віці 26 р.), 31 рік – у Кабінеті Міністрів і практично 9 років був Прем'єр-міністром своєї країни?

З-поміж багатьох рис характеру Черчилля варто відзначити його вміння без оглядань встановлювати діагнози... Очоливши уряд 13 травня 1940 р., він сказав прямо: "Я не можу запропонувати нічого, окрім крові, тяжкої праці, сліз та поту". Свою місію він окреслив у наступному: "Перемога, перемога будь-якою ціною; перемога, незважаючи на весь жах; перемога, яким би довгим і важким не був шлях, тому що без перемоги не буде життя". Для того, щоб зорієнтуватись у зовнішній політиці попереднього уряду Британії, можна навесті цитату Невілла Чемберлена щодо окупації Чехословаччини та Польщі у 1939 р. Тогочасний 60-й прем'єр-міністр заявив: "Це далекі країни, про які ми нічого не знаємо". У 1933 р. майбутній 62-й прем'єр-міністр від Лейбористської партії Клемент Еттлі сказав у парламенті: "Ми категорично проти всього, що зв'язано з озброєнням". Пацифізм зашкалював...

Прийшовши до влади, Черчилль зробив ставку у Збройних Силах передусім на авіацію. До початку 1942 р. Велика Британія вже випереджала Німеччину у випуску літаків (до того, виробництво йшло практично в унісон). Бій за острови розпочався в кінці червня 1941р. Королівські Військово-повітряні сили дали належну відсіч. Втрати були у співвідношенні 3 до 1.

20 серпня Вінстон Черчилль промовив у парламенті: "Ніколи ще за всю історію війни так багато не були зобов'язані так небагатьом". Що у наслідку дозволило Сполученому Королівству піти у наступ у Другій світовій війні.

Черчилль став рятівником нації і набув нечуваної популярності. Секретар прем'єр-міністра Брендон Брекен писав, як, гуляючи парком, Черчилль натрапив на чоловіка, який сварився із жінкою. Впізнавши прем'єр-міністра, чоловік, знявши капелюха, сказав: "Вибачте, бос, як Ви поживаєте, сер?".

Однак після завершення Другої світової війни у 1945 р. Консервативна партія Черчилля програла вибори лейбористам. Історик Пол Джонсон так пояснює вибір британців: "Мало хто голосував проти Черчилля. Люди голосували проти консерваторів, точніше проти вищої касті суспільства, проти офіцерів, які говорили зверхньо, носячи кавалерійські бриджі та п'ючи портвейн після обіду".

Поява вільного часу дала можливість Черчиллю сісті за палітру та написання мемуарів. У 1948 р. йому присвоїли звання почесного члена Королівської академії мистецтв (за своє життя він намалював більше 500 картин). У 1953 р. за свої 5 томів мемуарів, ставши істориком, Черчилль отримав Нобелівську премію по літературі.

Повернення Черчилля на посаду прем'єр-міністра відбувалось 1951 р., у 77-річному віці. 1946-го, коли журналісті запитали у Черчилля про причини успіху, він, не вагаючись, відповів: "Збереження енергії. Ніколи не стій, якщо можеш присісті, і ніколи не сиди, якщо можеш прилягти".

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Дорожньо - транспортна ...
Наступна новина: На Вінничині у Літині через ...

КОМЕНТАРІ