Привласнивши історію Київської Русі,Росія вчинила звичайну крадіжку,– «Історична правда»

Привласнивши історію Київської Русі,Росія вчинила звичайну крадіжку,– «Історична правда»

06.03.15 08:45 0 688
Російська пропаганда, що базується на відвертій неправді і маніпуляції фактами, має багатовікову традицію. Розуміючи, що без великого минулого створити велику імперію складно, російські правителі вирішили привласнити собі чужу історію. Так виник один із найбільших пропагандистських міфів про те, що Росія – наступниця Київської Русі.

«Коли почали шукати витоки російської історії, то виявилося, що йдеться лише про ХIV століття, – пояснює кандидат історичних наук Андрій Заяць. – Київська Русь по часу взагалі не потрапляла, але її треба було бодай за вуха притягнути до Росії. Є великі сумніви, чи все гаразд із давніми літописами: чи не були вони сфальшованими у період XVIII століття».

Київська Русь та Росія – це різні держави, які розійшлися у часі. Київська Русь існувала з IX по XIII століття, а потім розпалася.

«Коли виникла Московська держава? Московське князівство – це явище ХІІІ ст., яке розвинулося у XIV-XV століттях. Воно виникло в умовах панування Золотої орди на землях між Волгою і Окою. А пізніше перетворилися у потужну імперію у XVI столітті», – додає історик Ольга Щодра.

Масову фальсифікацію історії започаткував Петро І, який назвав себе імператором Росії.

«Ця формула – геніальний винахід Петра І, щоб остаточно поставити крапки над «і», – коментує Ольга Щодра. – Тут є і претензії на візантійську духовну спадщину, і на спадщину Київської Русі. А ще із вжитку зникли назви «Московія», «московити». По суті, Москва перебрала на себе назву чужої держави, а по цьому почала привласнювати і чужу історію».

Згодом найбільшого розмаху історичним маніпуляціям надали російські історики Микола Карамзін і Михайло Погодін.

«Росіяни насправді не є слов’янами, – констатує Андрій Заєць. – Це угро-фінські племена, які до себе адаптували у різний спосіб білорусів, українців, поляків. Переварили це все і видали результат, який ми зараз називаємо росіянами».

Які найбільші міфи про Україну вигадала російська пропаганда, як Росія привласнювала собі чужу історію та «рятувала» Галичину від голоду, – дивіться 5 березня, о 22:00, у проекті «Історична правда з Вахтангом Кіпіані» на телеканалі ZIK.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Вінничині через ...
Наступна новина: Чернігівська область: з ...

КОМЕНТАРІ