Іванофранківці обговорювали новий Статут міста

Іванофранківці обговорювали новий Статут міста

06.03.15 08:28 0 625
4 березня 2015 року в Івано-Франківській міській раді відбулось відкрите громадське обговорення проектів Статуту територіальної громади міста та Положення про місцеві ініціативи

Впродовж останніх трьох тижнів до уваги мешканців Івано-Франківська на офіційному сайті міської ради було запропоновано проекти двох важливих документів – Статуту територіальної громади міста Івано-Франківська та Положення про місцеві ініціативи у місті Івано-Франківську.

Після особистого вивчення цих проектів іванофранківці мали змогу обговорити їх у відкритому форматі, задати запитання до розробників проектів та висловити власні пропозиції.

Під час відкритого громадського обговорення, яке відбулося 4 березня 2015 року в сесійній залі Івано-Франківської міської ради, мешканцям міста було презентовано основні норми пропонованих проектів.

Як розповів присутнім начальник експертно-аналітичного відділу Станіслав Козлов - основною метою пропонованих змін є забезпечення можливості реалізації права місцевої ініціативи. У проектах передбачено норму, що знижує кількість необхідних підписів під місцевою ініціативою з нині необхідних 10 % від загальної кількості виборців міста до 300 підписів. Також проекти передбачають чітку регламентацію порядку проведення громадських слухань та порядку здійснення права місцевої ініціативи.

Керівник регіонального відділення Інституту політичної освіти Тарас Случик розповів про те, що місцева ініціатива – це, по суті, проект рішення що стосується Івано-Франківська, який висувають не депутати, а самі мешканці. Для її створення, згідно Положень, потрібна ініціативна група з принаймні 15 осіб і підтримка громади у вигляді трьохсот підписів. Далі у міській раді впродовж 5 днів мають зареєструвати ініціативу і висвітлити інформацію про неї на своєму сайті.

Присутній на обговоренні керівник програм Українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лациба зауважив, що пропоновані зміни до Статуту міста Івано-Франківська значно покращують стан доступності та відкритості Івано-Франківської міської ради. У випадку прийняття цих документів місто Івано-Франківськ матиме чи не найкращий Стату в Україні.

Секретар Івано-Франківської міської ради Микола Вітенко заявив, що пропоновані проекти не є остаточними і саме тому вони винесені на громадське обговорення.

«Закликаю всіх іванофранківців активно долучитись спільного обговорення та напрацювання нових документів. Наразі вони є оприлюдненими на офіційному сайті Івано-Франківської міської ради. Присутнім на обговоренні автори детально роз`яснили основні положення. Кожний бажаючий має змогу направити власні пропозиції до проектів, які будуть обов`язково враховані при формуванні кінцевого варіанту проектів» - сказав Микола Вітенко.

Про це повідомили у Івано-Франківській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Міліціонери викрили ...

КОМЕНТАРІ