Україну чекає весна реформ — Дмитро Шимків

Україну чекає весна реформ — Дмитро Шимків

07.03.15 09:44 0 1051
«Україна серйозно налаштована на проведення реформ, і протягом наступних трьох місяців необхідно продемонструвати дуже чіткі кроки з їх реалізації», — заявив за підсумками засідання Національної ради реформ Заступник Глави Адміністрації Президента, секретар Нацради реформ Дмитро Шимків.

Нацрада реформ приділила значну увагу законодавчому забезпеченню реформ. Голова Верховної Ради Володимир Гройсман представив проект Плану законодавчого забезпечення реформ в Україні, який вирішено направити у фракції Верховної Ради для обговорення та затвердження. «Цей план дозволить систематизувати законотворчу роботу та підвищити якість рішень, які приймаються. Цей план може лягти в основу дій міністерств з підготовки законодавчих ініціатив», – сказав Дмитро Шимків.

Було наголошено на важливості прийняття в цілому законопроекту № 2085 щодо посилення відповідальності власників банків. До 19 березня КМУ планує передати на розгляд Парламенту законопроект «Про державну службу», який отримав підтримку міжнародних експертів. До 11 березня мають бути створені робочі групи щодо конституційної реформи, реформи виборчого законодавства та державних закупівель, на яких наголошує європейська спільнота. «Ці реформи є одними з ключових в процесі імплементації Угоди про асоціацію з ЄС», — зазначив Дмитро Шимків.

Нацрада підтримала пропозицію щодо співпраці з міжнародними експертами, які запропонували консультативну допомогу щодо напрацювання плану дій та реформування в таких сферах, як лібералізація внутрішніх цін на енергоресурси, реформа субсидії, енергоефективність, інтеграція до європейських газових мереж, вітчизняний видобуток газу, реструктуризація НАК «Нафтогаз України».

Прем'єр-міністр попросив Президента звернутись до національного регулятора щодо спрощення правил підключення до електричних мереж. Зокрема, ця процедура суттєво впливає на позиціонування України в рейтингу легкості ведення бізнесу Світового банку.

Окремо обговорювалось питання роботи Антимонопольного комітету. «Проведення реформи антимонопольного законодавства до кінця першого півріччя 2015 року є вимогою МВФ», – зазначив Дмитро Шимків.

Дмитро Шимків також повідомив, що Президент подав до Верховної Ради законопроект №2299 про звернення та петиції, що передбачає можливість звернень громадян до державних органів влади за допомогою електронної пошти і створення петицій на президентському сайті. «Ми вже розпочали технічну роботу над реалізацією можливості петицій на сайті Президента України», – сказав Д.Шимків.

Заступник Глави АПУ зазначив, що цей законопроект відповідає рекомендаціям європейської спільноти, він розроблявся за участі експертів і громадянського суспільства, за підтримки ООН та МЗС Данії.

Крім того, наступним кроком буде реформування електронного цифрового підпису та довірчих послуг. «Це дозволить наблизити українське законодавство до європейського регламенту», – підкреслив Д.Шимків.

Передбачається також відкриття реєстрів, створення електронної взаємодії між інформаційними ресурсами тощо.

Президент також поставив завдання пришвидшити запровадження електронних закупівель. Дмитро Шимків нагадав, що 12 лютого розпочалось пілотне використання системи електронних державних закупівель PROZORRO. її використовують Державне управління справами, міністерства юстиції, оборони, економіки, НАЕК «Енергоатом». Вже використання цієї системи дозволяє цим відомствам економити від 10 до 25 відсотків державних коштів на допорогових закупівлях.

Заступник Глави АПУ повідомив, що Президент і Прем'єр поставили завдання протягом місяця перейти до допорогових закупівель у кожному міністерстві або відомстві. Паралельно мають бути підготовлені законопроекти, які дозволять розпочати використання цієї системи для інших видів закупівель.

Також Нацрада реформ розглянула презентацію Плану імплементації Національного антикорупційного бюро. За цим питанням доповідав депутат Парламенту Грузії, член грузинської експертної групи Innovations Development Foundation Гіоргі Вашадзе. План передбачає покрокові дії з моменту призначення голови Національного антикорупційного бюро. Це дозволить прискорити початок роботи цієї надважливої для реформ структури. Дмитро Шимків переказав слова Глави держави про те, що в Україні ще не було прецеденту подібних проектних підходів, та передав прохання Президента делегувати представників фракцій і груп Парламенту для ознайомлення з результатами роботи групи, щоб створити нормативну та публічну підтримку діяльності Національного антикорупційного бюро.

Президент поставив завдання до квітня прийняти закон про Державне бюро розслідувань, а також попросив про підтримку депутатів Верховної Ради у цьому процесі.

Наступне засідання Нацради реформ буде присвячено розгляду питання енергетичної незалежності та реформи НАК «Нафтогаз України».

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернівецька область: ...
Наступна новина: Прокуратуру Волині очолив ...

КОМЕНТАРІ