Оксана Думанська про 8 березня: Прийшов час нових свят

Оксана Думанська про 8 березня: Прийшов час нових свят

07.03.15 10:35 0 721
Восьмого березня у всьому совєцькому антуражі давно себе вичерпало. Шкода, що 20 років ми тримались за це і казали, що жінок все одно треба привітати. Жінка потребує не привітання раз на рік, а того, щоб цінували те, що вона робить для держави. Оксана Думанська. Фото: Роман Балук/ZIK

Про це 6 березня, у коментарі зазначила відома письменниця, перекладач, доцент Української академії друкарства, лауреат літературних премій імені Дмитра Нитченка та Ірини Вільде Оксана Думанська.

На думку письменниці, відзначення 8 березня на державному рівні потрібно скасувати. Це свято нічого не додає: «Не треба ховатися за фразу: «Це не 8 березня, а свято весни, свято жінок».

«Мені здається, прийшов час нових свят, щоб не тягти за собою те, що раз на рік дарували червоні гвоздики і казали: «Ми вас любимо, ви найкращі, ви талановиті». Мені здається, любов до жінки потрібно доводити кожен день своїми вчинками, якщо ти чоловік», – сказала О. Думанська.

Вона запропонувала відзначати на державному рівні День матері.

«Не усі жінки матері, але у кожної жінки є мати. Хай у цей день кожна згадає свою матір, як я у цей день згадаю свою, якої немає вже 12 років», – поділилась письменниця.

Вона розповіла, що усіх попередила, аби її не вітали ні з 8 березня, ні з весною.

«Весна для мене настала 1 березня, коли ми вийшли протестувати проти того, що Надія Савченко перебуває в ув’язненні. Може, зробити 1 березня Свято надії. Надії як сподівання, як мрії про щось краще», – запропонувала Оксана Думанська.

Вона зазначила, що 8 березня «у всьому совєцькому антуражі давно себе вичерпало».

«Свято замислювалось як солідарність жіноцтва, а потім воно стало абсолютною радянщиною. У мене до нього вже 20 років відраза. Дивлюся на людей, які кажуть, що звикли до нього, що це традиційно. Але від таких традицій треба відмовлятися. Чим раніше ми це зробимо, тим швидше у нас буде більше звичайних свят», – сказала письменниця.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: 10 березня у Луцьку ...
Наступна новина: На Тернопіллі внаслідок ...

КОМЕНТАРІ