На Тернопіллі у Кременецькій обласній гуманітарній академії імені Т.Г. Шевченка відзначили 201-у річницю від дня народження Тараса Шевченка

На Тернопіллі у Кременецькій обласній гуманітарній академії імені Т.Г. Шевченка відзначили 201-у річницю від дня народження Тараса Шевченка

08.03.15 10:57 0 787
Участь в урочистостях взяв голова обласної ради Василь Хомінець. Очільник обласної ради разом з громадськістю поклав квіти до підніжжя погруддя Кобзарю у Кременецькій обласній гуманітарній академії імені Т.Г. Шевченка. Студенти та викладачі вишу підготували до дня народження поета літературно-мистецьку композицію «…Він – як Бог наш. Воскреса безсмертям думи, вічним заповітом». Перед її початком до присутніх звернувся Василь Хомінець.

- «Борітеся — поборете! Вам бог помагає! За вас правда, за вас слава І воля святая!» – ці пророчі слова Тараса Шевченка стали гаслом Революції гідності. Ці слова є викристалізованою суттю боротьби українців із російським агресором на Донбасі. ми на цій землі, де ступав великий Кобзар. Про нього не можна сказати однозначно. Одні скажуть – поет і будуть праві. Інші скажуть художник – також матимуть рацію, як і ті, хто скаже, що був він художником, прозаїком, мислителем. І, звичайно, пророком. Кожен його вірш сприймається так, ніби написаний був у сьогодення. І у тому він - Геній. Недарма українці, яких доля закинула у далекі чужі землі, найперше будували храми та пам'ятники великому Кобзарю. Це він писав: “Свою Україну любіть, любіть її во врем'я люте. В останню тяжкую мінуту за неї Господа моліть…” . Ми нині вшановуємо Шевченка і просима Господа, щоб він відвернув війну і зберіг нашу державу. Він мріяв про вільну, багату єдину Україну. Його геній і у тому, що немає у світовій історії аналогу, коли день народження поета відзначається як день національного усвідомлення та національної єдності. Щоб йти вперед, будувати державу ми повинні відкривати Кобзар і читати. Бо кожне слово Кобзаря – це правила до дій. Щоб йти вперед, ми повинні відкривати Кобзар і читати. Бо кожне слово Кобзаря – це правила до дій». Читаймо Шевченка, вивчаймо Шевченка, дослухаймося до Шевченка, маймо Шевченкове слово мати у своєму серці і своїй душі.

Викладачі та студенти Кременецької обласної гуманітарної академії імені Т.Г. Шевченка створили вражаючу літературно-мистецьку композицію, у якій творчість Тараса Шевченка постала як нині актуальна та важлива. Увесь зал разом із хором співав його славетний “Заповіт”. Пісні на слова Кобзаря, його вірші, народні пісні, інструментальні твори українських та європейських композиторів перепліталися воєдино, розкриваючи усю величну суть нашого Генія та нашого Пророка.

Завершився концерт кантатою Миколи Лисенка на слова Тараса Шевченка “Радуйся, ниво неполитая”!, яку виконали зведений хор академії та симфонічний оркестр.

Про це повідомили у прес-службі Тернопільської облради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: Обов’язки прокурора ...

КОМЕНТАРІ