На Хмельниччині користь і шкода

На Хмельниччині користь і шкода

11.03.15 13:00 0 732
Пестициди – хімічні сполуки, які використовують в сільському господарстві для пригнічення розвитку певної групи рослин або інших шкідливих організмів, не завдаючи особливої шкоди корисним культурам. Але хімічні засоби надають лише тимчасову допомогу, оскільки з часом сприяють виробленню стійкості до постійно застосовуваних засобів. Це викликає необхідність використання нових, ще сильніших речовин, які паралельно посилюють негативний вплив на грунт, воду, повітря, якість продукції, на корисну флору і фауну, тим самим прискорюючи процес порушення біологічної рівноваги в природному середовищі.

Пестициди є не тільки дуже токсичними речовинами, але і досить стійкими. Стійкість пестицидів порівнюють із радіоактивними ізотопами і оцінюють також по періоду напіврозпаду — час, за який концентрація пестицидів зменшується в 2 рази. Самими стійкими є хлорорганічні пестициди.

Пестициди вражають різні компоненти природних екосистем: зменшують біологічну продуктивність фітоценозів, видове різноманіття тваринного світу, знижують чисельність корисних комах і птахів, а в кінцевому підсумку становлять небезпеку і для самої людини.

Однією з найнебезпечніших особливостей пестицидів є їхня здатність до накопичення в живих організмах та міграції трофічним ланцюгом.

Пестициди, потрапляючи в організм людини і накопичуючись там у великих кількостях, приводять до розвитку багатьох хронічних захворювань і гострих отруєнь. Безпосередній вплив на людину проявляється в ураженні печінки та зміні її функцій, захворюванні центральної нервової, серцево-судинної та дихальної систем. Пестициди також негативно впливають на репродуктивну функцію людини.

Особливо небезпечними є пестициди, у яких закінчився термін дії. Тривале зберігання пестицидів у непристосованих складах і в зруйнованій тарі призводить до забруднення навколишнього середовища: ґрунту, водних джерел (навіть артезіанських вод) та в цілому агроландшафтів.

Щоб звести до мінімуму негативний вплив отрутохімікатів на все живе, їх необхідно використовувати в мінімальних кількостях, зберігати в безпечному місці й суворо дотримуватися інструкції під час роботи з ними.

Протягом останніх років за кошти Державного та обласного фондів охорони навколишнього природного середовища проводилися роботи з очищення території Хмельницької області від непридатних пестицидів та агрохімікатів. Виконання цих природоохоронних заходів значно підвищує рівень екологічної безпеки та зменшує антропогенне навантаження на екосистеми області. Загальний обсяг вивезених протягом 2007-2013 років непридатних пестицидів та агрохімікатів становить більше 1320 тонн. В результаті проведення цих робіт повністю очищено від непридатних пестицидів та агрохімікатів Білогірський, Віньковецький, Деражнянський, Дунаєвецький, Ізяславський, Летичівський, Славутський, Старокостянтинівський, Старосинявський, Теофіпольський, Хмельницький, Шепетівський та Ярмолинецький райони.

На даний час залишкова кількість непридатних пестицидів та агрохімікатів становить 379,125 тонн, в тому числі у Волочиському районі 92 т, Городоцькому - 12,9 т, Кам'янець-Подільському - орієнтовно 150 т, Красилівському - 2,875 т, Новоушицькому - 1,15 т, Полонському - 68,2 т, Чемеровецькому - 12 т та у місті Славута 40 тонн.

Щоб остаточно вирішити питання вивезення на знешкодження цих небезпечних відходів, необхідно забезпечити належне фінансування їх утилізації.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ