"Велика боротьба" Степана Папа як крок повернення Закарпаття до України

"Велика боротьба" Степана Папа як крок повернення Закарпаття до України

11.03.15 12:39 0 2903
10 березня 2015 року Ужгородська міська організація Всеукраїнського об'єднання "Свобода" отримали зразок майбутньої книги закарпатського борця за незалежність. Друкуватиметься книга з оригіналу машинопису, який залишив автор нащадкам з надією на вихід книжки в світ. Закарпатські націоналісті вирішили здійснити мрію земляка.

Ще будучи студентом богословської семі­нарії, Степан Пап брав активну участь в організації під­піль­ної молодіжної організації "Юнацтво ОУН" на Закарпатті. На початку 1940 року в Ху­сті відбулися організаційні збори ОУН, участь в яких взяв і Степан Пап. На цих же зборах підпіль­ників його було обрано членом Крайового Проводу ОУН. Йому було доручено ідеологіч­ну роботу серед членів ОУН. Він відповідав також за пресу, за випуск газети "Чин", був її редактором. Було видано 4–5 номерів. Майже всі вони мали по 16–18 сторінок. Од­ночасно було випущено і кілька листівок, брошурку "Via dolorosa" – "Обвинувачую Ма­дяр­щину", написану Степаном Папом і його поміч­никами. Найбільш ідеологічним і патріотичним був сер­п­невий номер 1941 року, в якому бу­ла надрукована програма підпільної органі­за­ції і обвинувачен­ня угорських окупантів за зло­чини, що вони вчинили проти українців За­карпатця. Про цей номер газети слід окремо сказати, бо він став головним об­­винувальним доку­ментом на судовому про­­цесі.

Про працю "Велика боротьба" Степан Пап зробив такий автокоментар: "Тисячолітнє панування мадярів над карпатськими русинами я знаю лише з літератури та архівних джерел, а останній період перебування русинів під владою мадярів (кінець 19 і початок 20 ст.) – із спогадів моїх земляків старшого покоління. В 1939–44 роках, однак, я на власні очі бачив і на власній шкірі зазнав фанатичний шовінізм мадярських фашистів, які з благословення Гітлера неймовірними тортурами придушували нашу боротьбу за свободу. В часі, коли тисячі українських патріотів були мучені в тюрмах Угорщини або змушені були емігрувати за кордон, угорський уряд лицемірно заявляв світові, що слов'янські народи, в тому числі й карпатські русини, лише під Святостефанською короною і під проводом мадярів мають усі умови для всебічного розвитку своєї культури.

На щастя, історія не виправдала надії Гітлера і його васала Хортія на всесвітнє панування. Закарпаття волею більшості населення 1945 року возз'єдналося з українським народом. Однак воно в рамках Радянського Союзу не здобуло очікуваної волі, хоч і вступило на шлях національного відродження. Та коли Україна стане самостійною й незалежною державою (а станеться це в близькому майбутньому), потім і Закарпаття, стане її вільною й щасливою складовою частиною.

Та я, повчений гірким досвідом, не виключаю, що прийде час, коли і в нашому краї підіймуть голови антиукраїнські сили, які будуть вимагати відриву "Угорської Русі" від України і її повернення в лоно Святостефанської корони, куди вона ніби "історично" належить на основі тисячолітнього перебування в державних кордонах Угорщини. Моя праця на основі історичних фактів і власних спостережень має показати людям, що співжиття карпатських русинів-українців з мадярами зовсім не було таким ідеальним (зокрема, від другої половини 19 століття), яким намагаються представити його антиукраїнські сили. Воно було позначене великою боротьбою нашого народу за національні, соціяльні, релігійні і культурні права".

З цього стає очевидною потреба видання книги для сучасного читача. Особливо в час, коли так гостро стоїть питання незалежності України.

Про це повідомили в прес-службі Закарпатської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 2)
Наступна новина: Чернігів: Кримінал за ...

КОМЕНТАРІ