Волинська область: проти паліїв сухої трави поєднали свої зусилля працівники ДСНС,МВС та екологи

Волинська область: проти паліїв сухої трави поєднали свої зусилля працівники ДСНС,МВС та екологи

12.03.15 09:24 0 606
Про шкоду від спалювання листя і сухої трави знають усі громадяни. Проте щороку на Волині, як тільки встановлюється суха тепла погода, розпочинається насправді «пекельний» бум: палає трава на господарських угіддях, уздовж транспортних магістралей і залізничних колій, на узбіччях міст, сіл.

За статистикою з початку року пожежно-рятувальні підрозділи в регіоні вже 22 рази виїжджали ліквідовувати пожежі сухої трави. Тільки за минулу добу рятувальники в області ліквідували 10 пожеж, спричинених спалюванням сухостою у Камінь-Каширському, Ковельському, Турійському, Маневицькому районах та м. Ковелі.

Тому на часі численні рейди сільськогосподарськими угіддями. Для того, щоб стабілізувати ситуацію, підрозділи ДСНС об’єднали свої зусилля з працівниками екологічної інспекції.

Так, 10 березня у Маяківській, Заборольській, Буянівській сільських радах та Рокинівській і Торчинській селищних радах Луцького району рятувальники, міліціонери та екологи провели рейди щодо попередження пожеж через спалювання сухої рослинності місцевим населенням.

Рятувальники розповіли громадянам про надзвичайні події, які виникли на території області, їх наслідки та причини виникнення, нагадали правила пожежної безпеки, вручили тематичні листівки та пам’ятки з інформацією, що дозволить уникнути виникнення пожеж.

Екологи та працівники МВС під час рейдів здійснювали контроль за несанкційованим випалюванням рослинності або її залишків з метою запобігання виникненню пожеж та їх розповсюдження на лісові насадження, торфовища, населені пункти. Безперечно, що громадяни за випалювання сухої природної рослинності, знищення довкілля були притягнуті до відповідальності, відповідно до чинного законодавства. Винні сплатять штрафи, оскільки на порушників природоохоронного законодавства складено 3 протоколи.

Волинянам варто пам’ятати про безпеку, оскільки неконтрольоване горіння сухої рослинності часто призводить до пожеж, які можуть досягнути рівня надзвичайної ситуації. Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання листя і сухої трави призводить до руйнації ґрунтового покриву, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. Разом з сухим листям та травою згорають корисні комахи. На природних ділянках і газонах вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин. При спалюванні трави на присадибних ділянках виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, що веде до знищення диких рослин та тварин. Також виникає загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків. Дим від вогнищ може утворювати смог і надовго зависати у повітрі на великих територіях. В цьому випадку погіршується видимість на дорогах, що призводить до збільшення частоти ДТП, аварій і, відповідно, до травматизму людей.

Волиняни! Давайте об’єднаємо наші зусилля у боротьбі із паліями! Не дамо димовому мороку поглинути наші міста та села! Починаючи боротьбу із палами у своєму населеному пункті, мешканці повинні знати, що закон у будь-якому випадку на їхній стороні. Спалювання рослинних решток несе численні загрози здоров’ю людини, майна та навколишнього середовища. Тож, керуючись статтею 50 Конституції України, яка гарантує кожному безпечне для життя і здоров’я довкілля, кожен з нас має законне право боротися із палами.

У ДСНС у Волинській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Хмельницька область: за ...
Наступна новина: Тернопілля: підсумували ...

КОМЕНТАРІ