Державтоінспекція нагадує,у яких випадках доцільно скористатися «Європротоколом» (+фото)

Державтоінспекція нагадує,у яких випадках доцільно скористатися «Європротоколом» (+фото)

14.03.15 15:37 0 897
ДАІ вже не раз інформувала громадян про доцільність використання Європротоколу при оформленні механічних ДТП. Такий спосіб зручний та значно економить час і дозволяє зменшити виникнення заторових явищ на вулично-дорожній мережі.

Мова йде про запровадження ще в 2011 році механізму спрощеного оформлення ДТП з незначними наслідками шляхом складання повідомлення про ДТП (Європротоколу) та інші новації, спрямовані на приведення обов’язкового страхування цивільної відповідальності автовласників, до міжнародних стандартів страхування та врегулювання збитків.

Європротокол («Повідомлення про ДТП») – спеціальний бланк уніфікованого по всій Європі зразка, що заповнюється водіями-учасниками ДТП на місці аварії. У подальшому, оформлення Європротоколу стає підставою для виплати страхового відшкодування потерпілій у ДТП стороні.

Багато хто з водіїв не використовує дану можливість через відсутність інформації та остраху, що невміння заповнювати повідомлення про ДТП, призведе до невиплати страховими компанією коштів. Державтоінспекція вирішила провести так звану серію «тренінгів» для водіїв та за допомогою засобів масової інформації, а також профілактичних бесід з водіями, донести до останніх переваги даного способу.

«Нагадую громадянам, що водії авто, потрапивши в ДТП, можуть скористатися Європротоколом за наявності обставин передбачених Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дорожньо-транспортних пригод та виплати страхового відшкодування», - наголошує керівник ДАІ Анатолій Сіренко. – «А саме: учасниками ДТП є лише забезпечені полісом ОСЦВА транспортні засоби; відсутні травмовані (загиблі) люди; водії цих транспортних засобів дійшли згоди щодо обставин скоєння пригоди; у водіїв відсутні ознаки алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів».

Якщо водії скористалися Європротоколом шляхом взаємного його оформлення та підписання, то вони мають право залишити місце пригоди, звільняються від обов'язку інформувати Державтоінспекцію МВС України про настання ДТП та звільняються від адміністративної відповідальності, передбаченої за спричинення ДТП.

Але, у випадку невиконання хоча б однієї з обов`язкових для Європротоколу умов, виклик працівників ДАІ для оформлення ДТП обов’язковий! Якщо сталась ДТП, за наслідками якої був заповнений Європротокол, то учасники аварії повинні не пізніше трьох робочих днів з дати скоєння пригоди звернутись зі своїм примірником заповненого Європротоколу до страховика, з яким укладали договір обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Ці та інші нововведення спрямовані на спрощення взаємовідносин між усіма сферами регулювання відносин у дорожньому русі.





Прес-служба Департаменоту ДАІ МВС України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: Волинь: відбулася зустріч ...

КОМЕНТАРІ