Державна екологічна інспекція у Закарпатській області закликає всіх бути обережними при поводженні з вогнем

Державна екологічна інспекція у Закарпатській області закликає всіх бути обережними при поводженні з вогнем

14.03.15 16:16 0 745
Державна екологічна інспекція у Закарпатській області закликає всіх бути обережними при поводженні з вогнем

З настанням весни досить часто господарі спалюють листя, гілки дерев та інше сміття біля житлових будинків, на присадибних ділянках, городах, дачах. Як правило, поблизу господарських угідь розташовані лісові масиви, проходять лінії електропередач, на які вогонь може перекинутися у будь-яку хвилину. Тож небезпека винекнення та поширення пожеж на території господарських угідь, лісів, парків постає надзвичайно гостро.

На жаль, мало хто задумується про негативний вплив на стан навколишнього природного середовища, особливо атмосферного повітря від спалювання сухої рослинності, побутового сміття, тощо. До складу диму від спалювання трави та листя входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. Окрім того, в процесі горіння з димом у повітря вивільняються діоксини, що дуже небезпечні для здоров'я, адже ці речовини токсичні, стійкі щодо розпаду та здатні до накопичення в організмах людей і тварин. Тому, спалювати суху рослинність, листя, побутові та промислові відходи заборонено.

Відповідальність за випалювання стерні, пасовищ, рослинності або її залишків та опалого листя на сільськогосподарських землях, вздовж автомобільних доріг і залізниць, у парках, зелених насадженнях та газонів у населених пунктах передбачена ст.77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення та складає від 170 до 204 грн. для громадян і від 850 до 1190 грн. для посадових осіб. При цьому випалювання рослинності в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 204 до 680 грн. і на посадових осіб - від 840 до 1700 грн.

За порушення вимог пожежної безпеки в лісах ст.77 КУпАП передбачено відповідальність у вигляді накладення на штрафу на громадян від 17 до 51 грн. і на посадових осіб - від 51 до 170 грн. Але якщо такі дії призвели до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, то цією ж статтею передбачено відповідальність у вигляді накладення адмінстягнення на громадян від 51 до 170 грн. і на посадових осіб - від 119 до 204 грн.

Тому Державна екологічна інспекція у Закарпатській області звертається до всіх краян і закликає не випалювати самовільно суху природну рослинність або її залишки, бережливо ставитися до природи рідної землі та дотримуватись встановлених вимог природоохоронного законодавства.

Про це повідомили у Закарпатській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ